Zwemmen voor Wereldreumadag

Michael Smith in actie voor ReumaZorg Nederland

In het kader van Wereldreumadag zwom Michael Smith 10 km in het koude water van de Nieuwe Meer (naast Schiphol). Een hele prestatie, zeker wanneer je reumatoïde artritis hebt. Het leverde veel aandacht op voor reuma en het belang van een vroege diagnose. Michael doneert de sponsorgelden die hij met zijn actie heeft opgehaald aan ReumaZorg Nederland.  

“Mijn oma had reuma. Ze had vergroeide vingers en kon haar pen niet goed vasthouden. Ik had er nooit bij stilgestaan dat ik het ook kon krijgen. Maar op een gegeven moment voelde ik me stram als ik uit bed kwam. Pas na tien minuten was ik een beetje los. Ook werden mijn vingers dik. Ik dacht: ‘Hier klopt iets niet.’ Na aandringen werd ik doorverwezen naar de reumatoloog. Eenmaal daar was het meteen duidelijk. Ik had reuma. Ze zeggen er dan gelijk bij dat het chronisch is; voor de rest van je leven dus. Ik was teleurgesteld dat het chronisch was. ‘Heb ik dit?’

Ik deed altijd aan hardlopen, maar dat leek me niet meer zo handig. Ik begon dus met zwemmen. En daar ging ik me beter door voelen. Ik wilde ook mijn weerstand verbeteren en ging op zoek naar iets dat daarbij zou kunnen helpen. Ik vond open water zwemmen. Ik ben ook in de winter begonnen in water tot zo’n drie graden. Ik kan het niet bewijzen, maar ik denk dat het mijn weerstand verbeterde. Dat was een motivatie om door te gaan.

Ik vind het heel leuk om het zwemmen te koppelen aan een goed doel. Dat geeft me voldoening. Zodoende eindigde ik afgelopen zondagochtend 15 oktober in het water van de Nieuwe Meer om 10 km te zwemmen voor ReumaZorg Nederland. Onderweg was het even oppassen voor een speedboat met wakeboarder en een aantal zeilbootjes, maar dat mocht de pret niet drukken.

Het gaf zo’n voldaan gevoel toen ik na afloop het water uitliep. Om een tocht te volbrengen in het kader van Wereldreumadag. Na het zwemmen smaakt alles dubbel zo lekker dus die vier zelfgemaakte pizza’s van de Italiaanse buurvrouw gingen erin als koek! ” aldus Michael.

Heeft u ook een ludieke actie, sportief evenement of grappige ‘challenge’ waarmee u meer aandacht wil vragen voor reuma? Laat het ons weten via: patientpartners@reumazorgnederland.nl . Wellicht dat wij u bij uw plannen kunnen ondersteunen.

Namens alle bestuursleden van ReumaZorg Nederland: Bedankt Michael, voor je inzet!

Comments are closed.