Zuivelproducten en de gezondheid van je botten
Zuivelproducten zoals yoghurt, kwark en karnemelk zijn belangrijk voor de gezondheid van onze botten. Dat komt doordat in zuivelproducten de voedingsstoffen calcium en eiwitten zitten. Professor René Rizzoli laat in zijn artikel zien waarom zuivelproducten zo belangrijk zijn voor onze botten.
Opbouw en afbraak van bot
De buitenkant van een bot is hard en stevig, maar de binnenkant van het bot is poreuzer en zachter. Bot is een levend weefsel dat zich steeds herstelt en vernieuwt. Soms breekt je lichaam meer bot af dan dat het opbouwt. Je bot wordt daardoor kwetsbaarder. Zo richting je dertigste bereik je je hoogste botmassa. Je genen bepalen voor een groot deel hoe hoog je botmassa dan is. Maar er zijn ook andere factoren die de gezondheid van je bot beïnvloeden. De hoeveelheid calcium en eiwit die je via je voeding binnen krijg, speelt bijvoorbeeld ook een belangrijke rol.
Zuivel
Zuivelproducten zijn producten die gemaakt zijn uit melk. Zij bevatten de voedingsstoffen calcium en eiwit die nodig zijn voor het opbouwen van nieuw bot. Calcium in zuivelproducten zorgt voor 50-60% van de dagelijkse calcium inname. Eiwit in zuivelproducten zorgt voor 20-30% van de dagelijkse eiwitinname.
Groter risico op botbreuken
Kinderen die geen zuivelproducten eten of drinken, lopen een groter risico op botbreuken. Daarnaast lopen ook volwassenen of oudere mensen die een dieet volgen zonder zuivelproducten, zoals veganisten, een groter risico op het krijgen van botbreuken. Verschillende onderzoeken laten zien dat zuivelproducten een gunstig effect hebben op de gezondheid van je botten. Dit gunstige effect zie je terug in de groei van botten bij kinderen en in de botopbouw bij volwassenen.
Gefermenteerde zuivelproducten
Gefermenteerde zuivelproducten zijn zuivelproducten waaraan melkzuurbacteriën zijn toegevoegd. Voorbeelden van gefermenteerde zuivelproducten zijn yoghurt, karnemelk, kwark en kaas. Naast calcium, fosfor en eiwit, leveren gefermenteerde zuivelproducten dus ook probiotica (grote hoeveelheden melkzuurbacteriën). In het artikel van René Rizzoli komt naar voren dat vooral gefermenteerde zuivelproducten mogelijk een lager risico geven op het krijgen van een gebroken heup.
Vragen
Heb je vragen over je eigen voedingspatroon en zuivelgebruik, neem dan contact op met je behandeld arts of diëtiste.
Meer informatie
Voor meer informatie over botten, ga naar onze website
Spier-skeletstelsel-botten-Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
Bron: Dairy products and bone health, René Rizzoli, Aging Clinical and Expermimental Research (2021)