Zorgkosten terugkrijgen bij aangifte inkomstenbelasting
Vanaf 1 maart 2023 kun je aangifte doen van je inkomstenbelasting over 2022. Als je een chronische aandoening zoals reuma hebt, kun je bepaalde zorgkosten van die inkomstenbelasting aftrekken. Door gebruik te maken van de aftrek van specifieke zorgkosten kun je geld terugkrijgen van de Belastingdienst. We vertellen je graag hoe je dit kunt doen.
Extra zorgkosten als je een chronische aandoening hebt
Veel mensen met een chronische aandoening maken extra kosten. Niet alleen voor medische zorg, maar bijvoorbeeld ook voor reiskosten, hulpmiddelen, aanpassingen in huis, of het volgen van een bepaald dieet. Een deel van die kosten kun je terugkrijgen door ze in te vullen bij de aangifte van je inkomstenbelasting. Ook als je weinig belasting betaalt, kun je geld voor zorgkosten terugkrijgen. Het is dan ook slim om hier gebruik van te maken.
Hoe werkt het?
Bij het invullen van je inkomstenbelasting, controleer je eerst de gegevens die de Belastingdienst al voor jou heeft ingevuld. Daarna kom je in het tabblad ‘Uitgaven’. Hier kun je ‘Zorgkosten’ aanvinken. Eventuele andere aftrekkosten vink je ook hier aan. Als je op akkoord klikt, kom je in het tabblad ‘Zorgkosten’. Als je zorgkosten hoger zijn dan jouw persoonlijke drempelbedrag, afhankelijk van je inkomen, kun je die kosten terugkrijgen. Wel moet je de zorgkosten zelf betaald hebben. Voor kosten waar je een vergoeding voor kreeg geldt de aftrek niet en ook eigen bijdragen zijn niet aftrekbaar. Maar andere zorgkosten vaak wel. Op de website van Meerkosten.nl vind je een stappenplan en staat ook welke kosten je allemaal kunt terugkrijgen.
Houd je zorgkosten goed bij
Je kunt kosten voor zorg in verschillende onderdelen aftrekken. Bijvoorbeeld voor geneeskundige hulp of voor hulpmiddelen. Voor elk onderdeel vul je het totaalbedrag in dat je hier in 2022 aan kwijt was. Houd wel voor jezelf bij welke aparte zorgkosten tot dit totaalbedrag hebben geleid. De Belastingdienst kan je namelijk om een onderbouwing van het bedrag vragen. Als je die niet kunt geven, zal je geen aftrek van je zorgkosten krijgen. Bewaar deze administratie daarom vijf jaar lang goed. Je moet ook kunnen aantonen dat je deze uitgaven voor jouw zorg hebt gemaakt.
Vraag hulp
Vind je het lastig om zelf je zorgkosten in je aangifte van de inkomstenbelasting in te vullen? Dan zijn er verschillende mensen die je kunnen helpen. Maak bijvoorbeeld gebruik van belastingspreekuren in de bibliotheek of van belangenorganisaties, of vraag gratis advies aan een vrijwilliger bij een belastingwinkel. Ook kun je iemand uit je directe omgeving die veel verstand heeft van belastingzaken vragen om je te helpen.
Gaat de Belastingdienst niet akkoord met je aangifte? Dan kun je binnen zes weken bezwaar maken.
Andere belastingvoordelen
Naast de aftrek van de kosten voor zorg kun je ook gebruikmaken van andere belastingvoordelen. Zo kun je als startende ondernemer met een arbeidshandicap de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid krijgen. Of je kunt via een lijfrentevoorziening bijdragen aan een hoger inkomen voor jouw gehandicapte of chronisch zieke kind of kleinkind. Daarnaast kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de aftrek van uitgaven voor een ernstig gehandicapte persoon van 21 jaar en ouder die regelmatig bij jou logeert.
Inkomensondersteuning voor mensen met een chronische aandoening
Er bestaan ook verschillende vormen van inkomensondersteuning voor mensen met een chronische aandoening. Bijvoorbeeld een ruimere huurtoeslag of regelingen voor arbeidsongeschikten. Op Meerkosten.nl vind je meer informatie.
Meer lezen?
- Geld terug over het jaar 2022 – Meerkosten.nl
- De aftrek van zorgkosten over het jaar 2022 – Meerkosten.nl
- De aftrek van zorgkosten en andere belastingvoordelen – ReumaMagazine
- Informatie over werk en inkomen – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Financiële problemen door hoge zorgkosten – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland