‘Zorg op afstand door de fysio, ook iets voor jou?’
Zorg op afstand is sinds de coronapandemie toegenomen. Veel fysiotherapeuten ervaren dit als een prettige aanvulling en passen digitale zorg nog steeds toe. Een ander deel van de fysiotherapeuten heeft hier meer moeite mee en is na de pandemie teruggegaan naar de reguliere behandeling op locatie zonder aanvullende zorg op afstand. Het wisselend aanbieden van zorg op afstand heeft gevolgen voor mensen die baat kunnen hebben bij het gebruik hiervan. Om fysiotherapeuten te helpen, heeft het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) een richtlijn ontworpen. Zo kan de fysiotherapeut beter met jou beslissen wanneer zorg op afstand passend is.
Wat is zorg op afstand?
Zorg op afstand omvat alle zorgactiviteiten die plaatsvinden zonder dat je zorgverlener zich in dezelfde kamer bevindt. Je doet dit bijvoorbeeld door met je fysiotherapeut te telefoneren of te videobellen. Daarnaast maken apps en chatten het mogelijk om op een moment dat het jou uitkomt vragen te stellen aan je fysio.
Waarom een richtlijn voor fysiotherapeuten?
De richtlijn Zorg op Afstand is bedoeld voor fysiotherapeuten. Het biedt de fysio inzicht in hoe zorg op afstand het fysieke behandeltraject kan aanvullen of vervangen. De richtlijn bevat doelen en aanbevelingen voor gepaste zorg op afstand. Zo kan je beter samen met je fysiotherapeut beslissen over welke zorg het beste past bij jou.
Een van de doelen van zorg op afstand is het vergroten van eigen regie en zelfmanagement. Door zelf toe te passen, ben je in staat een behandeling meteen in te zetten in je dagelijkse leven. Ook scheelt het voor sommige mensen in reistijd naar de fysiotherapeut. Waarom in de auto stappen als je de fysio ook kan spreken vanuit je eigen woonkamer?
Hoe maakt de fysiotherapeut keuzes om zorg op afstand toe te passen?
De fysiotherapeut baseert zijn/haar keuze voor zorg op afstand voornamelijk op je persoonlijke situatie. Dit doet hij/zij op basis van een gesprek. In dit gesprek vormt de fysio een zo compleet mogelijk beeld van jouw situatie en jouw verwachtingen. Hierdoor kan hij/zij rekening houden met jouw voorkeuren en behoeften. Ook houdt je fysiotherapeut rekening met je digitale- en gezondheidsvaardigheden die zorg op afstand kunnen compliceren. Samen kijken jullie naar zowel de voor- als nadelen die zorg op afstand met zich meebrengen. Ook krijg je in dit gesprek de kans om je eigen verwachtingen of onzekerheden te bespreken. De fysio probeert aan de hand van het gesprek een goed inzicht te krijgen of zorg op afstand wenselijk is. Zo kunnen jullie samen de beste keuze maken.
Bron: KNGF – Zorg op afstand