Zorg jij voor toestemming?
Zorgverleners, waaronder huisartsen, apothekers en ziekenhuisartsen, willen jou graag snel en effectief kunnen bijstaan. Zeker als het gaat om een noodsituatie. Om dit te kunnen doen, hebben zorgverleners toegang nodig tot jouw medische gegevens. Deze toegang verkrijgen zorgverleners niet automatisch; hiervoor is eerst jouw toestemming nodig. Wat houdt deze toestemming precies in? En waarom is het belangrijk toestemming te geven?
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is gestart met de campagne ‘Wij zorgen voor jou, zorg jij voor toestemming?’. Deze campagne informeert Nederlanders over het belang van toestemming geven voor het delen van medische gegevens tussen zorgverleners. Het doel is snelle en veilige gegevensuitwisseling mogelijk te maken, vooral bij spoedgevallen, om fouten te voorkomen en de kwaliteit van zorg te verbeteren.
Een landelijke online toestemmingsvoorziening genaamd Mitz is geïntroduceerd om patiënten in staat te stellen eenvoudig toestemming te regelen en beheren. Het doel is dat mensen in de toekomst via hun persoonlijke gezondheidsomgeving een volledig overzicht hebben van al hun medische gegevens en deze kunnen delen.
Wie heeft inzicht in jouw medische gegevens?
De zorgverlener die jou behandelt, houdt een eigen overzicht bij van jouw medische gegevens. Dit kan de apotheker zijn die jouw medicatie beheert of de specialist in het ziekenhuis die verantwoordelijk is voor jouw bloedonderzoek. Bij doorverwijzingen, zoals van de huisarts naar het ziekenhuis, kunnen zorgverleners jouw medische gegevens met elkaar delen.
Onverwachte situaties
Bij onverwachte situaties mag dit doorsturen niet zomaar gebeuren. In dit soort gevallen is jouw voorafgaande toestemming vereist. Dit geldt bijvoorbeeld als je een ongeluk hebt gehad en naar de spoedeisende hulp moet, of wanneer je medicijnen bij een andere apotheek wilt halen. Ook als je tijdens een vakantie een lokale huisarts wilt raadplegen, is jouw toestemming nodig.
Medische gegevens worden tussen betrokken zorgverleners gedeeld in de vorm van een samenvatting van jouw dossier. Deze samenvatting bevat essentiële informatie, zoals medicijngebruik, de resultaten van bloedonderzoek en eventuele allergieën.
Waarom is toestemming geven ook voor jou belangrijk?
In geplande en ongeplande situaties willen zorgverleners graag toegang hebben tot jouw medische gegevens. Jouw toestemming is belangrijk omdat zorgverleners:
- Je zo goed mogelijk willen helpen: Een volledig beeld van jouw medische geschiedenis, zoals medicijngebruik en allergieën, is cruciaal voor effectieve hulpverlening.
- Je zo snel mogelijk willen helpen: In noodsituaties is het van groot belang dat jouw medische gegevens direct beschikbaar zijn, zodat zorgverleners snel de juiste behandeling kunnen starten.
Hoe kun je toestemming geven?
Toestemming kun je op verschillende manieren geven:
- Mondeling: bijvoorbeeld tijdens een gesprek met jouw arts of apotheker.
- Schriftelijk: bijvoorbeeld door middel van een formulier dat je van jouw arts of apotheker ontvangt.
- Online: via de online toestemmingsvoorziening Mitz.
Bronnen:
- Wij zorgen voor jou, zorg jij voor toestemming? – Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- VWS voert publiekscampagne over toestemming delen medische gegevens – Patiëntenfederatie Nederland