Zo kom jij Blue Monday positief door
Vandaag is het Blue Monday. Deze dag staat bekend als de meest deprimerende dag van het jaar. Het is namelijk vaak donker en grauw weer, en alle feestdagen zijn net voorbij. Vakanties lijken nog ver weg. Bovendien wordt het steeds lastiger om je goede voornemens vol te houden. Daar komt nog bij dat maandag de eerste dag is in de werkweek. Tel dit allemaal bij elkaar op, en je snapt misschien waarom mensen zich vandaag neerslachtig kunnen voelen. Gelukkig zijn er veel manieren die je helpen om te gaan met negatieve gevoelens. Deze manieren helpen je niet alleen vandaag, maar het hele jaar door.
Depressieve gevoelens als je reuma hebt
Als je een chronische aandoening hebt, loop je meer kans op mentale klachten. Je voelt je misschien treurig omdat je niet alles kan doen wat je zou willen. Of je bent eenzaam, omdat je beperkt wordt in je sociale contacten. Het is dan ook niet vreemd dat je wel eens last hebt van depressieve gevoelens. Het is belangrijk om deze gevoelens serieus te nemen. En om erover te praten met anderen. Als je je zorgverlener vertelt over jouw gevoelens, kan die je helpen. Jouw mentale gezondheid is namelijk net zo belangrijke als je lichamelijke gezondheid. We geven je graag advies om depressieve gevoelens te bestrijden. Daarom hebben we de belangrijkste tips voor volwassenen en kinderen met reuma voor je op een rijtje gezet. Ook geven we tips voor als je familie, vriend of collega bent van iemand die reuma heeft.
Tips voor volwassenen
Als je merkt dat je depressieve gevoelens hebt, deel jouw ervaringen dan met anderen. Het kan opluchten om erover te praten. Bovendien wordt voor jouw omgeving duidelijk waar jij behoefte aan hebt. Zo kunnen zij je beter helpen. Ook is het fijn om contact te zoeken met lotgenoten. Je zult merken dat je niet de enige bent en kan tips uitwisselen. Door bovendien kleine en realistische doelen te stellen voor jezelf, merk je dat je vooruitgaat. Dat zorgt voor positieve gedachten. Daarnaast kunnen beweging en gezond eten een positieve invloed op je hebben. En een goed dag- en nachtritme kan depressieve gevoelens bestrijden.
Tips voor kinderen
Als je jong bent en reuma hebt, maak je soms vervelende dingen mee. Mensen uit je omgeving begrijpen je misschien niet. Daardoor kun je je buitengesloten of verdrietig voelen. Probeer voor jezelf op te komen en leg uit hoe jij je voelt. Je omgeving snapt dan beter wat jouw aandoening voor jou betekent. Als je dat eng vindt, willen je ouders vast helpen. Je kunt negatieve gevoelens ook verhelpen door actief te blijven. Wissel verschillende oefeningen af die jij leuk vindt om te doen. Maar pak ook je rust. En wees niet bang om hulp te vragen. Daardoor kom je beter in je vel te zitten. Je kunt bijvoorbeeld kijken of er op school extra ondersteuning kan worden geboden.
Tips voor naasten
Naasten van iemand met reuma kunnen ook last hebben van depressieve gevoelens. Je voelt je misschien machteloos, boos en verdrietig. Of je bent bezorgd over jouw dierbare en angstig voor de toekomst. Probeer te praten met mensen uit je omgeving die er niet direct mee te maken hebben. Zij kunnen je helpen jouw situatie positiever te bekijken. Ook kan je omgeving je beter ondersteunen, als ze weten waar jij mee worstelt. Geef daarnaast goed je eigen grenzen aan. Het is begrijpelijk dat je jouw dierbare zo veel mogelijk wilt helpen. Maar verlies jezelf niet uit het oog. Door vaker dingen te doen waar jij behoefte aan hebt, krijg je positievere gedachten.