Zijn psoriasis en artritis psoriatica één ziekte?
In het proefschrift van Emmerik Leijten, die hij op 29 juni heeft verdedigd aan de Universiteit Utrecht, wordt geconcludeerd dat psoriasis en artritis psoriatica binnen het spectrum van één enkele ziekte vallen. Uit onderzoek is gebleken dat beide aandoeningen grote overlap laten zien in hun oorsprong in de genen (genetische achtergrond) en de manier waarop hun afweer ontregeld is (immunologische kenmerken).
Huidziekte en gewrichtsontstekingen
Psoriasis is een huidziekte, waarbij de onderliggende oorzaak een auto-immuunziekte is (het afweersysteem valt het eigen lichaam aan). De aandoening gaat gepaard met schilferige, rode en jeukende plekken op de huid. Ongeveer 20 procent van de patiënten met psoriasis krijgt ook te maken artritis psoriatica, een reumatische aandoening. Artritis psoriatica geeft veelal gewrichtsontstekingen als klachten, maar ook ontstekingen van de peesaanhechtingen behoren tot de symptomen.
De relatie tussen de huid- en gewrichtsklachten is complex: zo kunnen patiënten met ernstige huidklachten geen gewrichtsklachten hebben, terwijl mensen met minimale psoriasisklachten, hele ernstige gewrichtsklachten kunnen hebben.
Herkennen en behandelen
Naast het achterhalen van de biologische mechanismen achter psoriasis en artritis psoriatica, wordt in het proefschrift ook aandacht besteed aan hoe zorgprofessionals en patiënten artritis psoriatica beter kunnen herkennen en wat ze kunnen verwachten van de behandeling. Zo zouden screeningsvragenlijsten voor artritis psoriatica ook moeten worden geïmplementeerd in de patiëntenzorg rondom de huidziekte.
Meer informatie
Lees hier het volledige artikel.
Bron: Nieuwsbericht van het UMC Utrecht