Zelfliefde: hoe doe je dat?
Zelfliefde is voor iedereen belangrijk, maar voor bijna niemand makkelijk. Zelfliefde is een gevoel van zelfwaardering, het idee dat je er mag zijn. Je hoort regelmatig dat je eerst van jezelf met houden voordat je van een ander kunt houden. Maar van jezelf (leren) houden kan behoorlijk lastig zijn. Zeker wanneer je een chronische ziekte hebt en het gevoel hebt dat je lichaam je in de steek laat. Creaky Joints vroeg verschillende mensen met een chronische aandoening hoe ze van zichzelf hebben leren houden. In dit artikel lees je de beste tips en adviezen.
Doe waar jij je goed bij voelt
Zelfliefde is jezelf accepteren zoals je bent. Maar het is ook dingen doen waardoor jij je goed en gelukkig voelt. Maak tijd vrij voor dingen waar je blij van wordt en besteed aandacht aan die dingen. Probeer je te focussen op dingen waar je energie van krijgt. Of dat nou muziek maken is, sporten, mediteren, afspreken met vrienden of heel iets anders. Je gezondheid is misschien een uitdaging, maar laat dat niet bepalen wie je bent.
Vergelijk jezelf niet met anderen, maar accepteer wie jij bent
Jezelf continue vergelijken met anderen. Dat is iets dat heel veel mensen doen. Maar waarom eigenlijk? Vaak kijken we bij onszelf vooral naar de dingen waar we niet tevreden over zijn. En dat terwijl anderen die dingen misschien niet eens zien. Toch is het lastig om jezelf helemaal niet met anderen te vergelijken. Zeker wanneer je een reumatische aandoening hebt en niet altijd mee kunt doen met de rest. Mensen om je heen doen allerlei leuke dingen, en jij staat voor je gevoel toe te kijken vanaf de zijlijn. Maar onthoud: jij hebt een chronische aandoening, die aandoening heeft jou niet. Kijk eens naar wat je allemaal al gedaan en bereikt hebt en naar de dingen die je wél kunt. Jij bent jij, dus accepteer jezelf zoals je bent.
Zoek steun bij anderen
Een reumatische aandoening hebben is moeilijk, maar de last van reuma alleen dragen is nog moeilijker. Misschien krijg je veel (professionele) begeleiding om je aandoening onder controle te houden. Je reumatoloog, verpleegkundige, fysiotherapeut, apotheker en misschien psycholoog vervullen allemaal een belangrijke rol. Maar je hebt ook de steun van andere mensen nodig. Vrienden, je geliefde en familie kunnen je niet alleen helpen bij de praktische zaken. Ze geven je ook liefde, hoop, motivatie en inspiratie. Dus als je het even moeilijk hebt, weet dan dat het helpt om steun te zoeken bij je naasten.
Wees lief voor jezelf
Het klinkt wat voor de hand liggend, maar lief zijn voor jezelf is de eerste stap naar zelfliefde. En het klinkt misschien logisch, maar het is zeker niet altijd makkelijk. Wanneer je een chronische aandoening hebt, is het niet gek om teleurgesteld te zijn in je eigen lichaam. Het voelt misschien alsof je lichaam je in de steek laat. Zeker wanneer je veel last hebt van pijn en vermoeidheid en niet de dingen kunt doen die je wilt doen. Je hebt dan misschien de neiging te streng te zijn voor jezelf en te veel van je lichaam te vragen. Maar dat werkt op de lange termijn alleen maar averechts. Je kunt beter luisteren naar je lichaam en lief zijn voor jezelf.
Stel en respecteer je grenzen
Grenzen stellen is voor iedereen belangrijk. Zeker ook wanneer je last hebt van pijn, stijfheid, vermoeidheid of andere klachten door een reumatische aandoening. Door die klachten is het voor mensen met reuma vaak niet mogelijk om altijd maar door te blijven gaan. Ook al vraagt je omgeving veel van je, nee is nee. Voor anderen is dat soms misschien wat lastig te begrijpen. En voor jezelf is het ook niet makkelijk. Je wilt gewoon alles doen wat anderen ook doen. Maar helaas gaat dat niet altijd. Het is goed om te luisteren naar je eigen lichaam en er gehoor aan te geven. Dus stel grenzen, laat anderen weten waar jouw grenzen liggen en respecteer je eigen grens!
Meer lezen
Wil je meer lezen over een leven met een chronische aandoening? Eerder schreef de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland een artikel over kwaliteit van leven met een chronische aandoening”.