Workshop 4: Behoud gezonde leefstijl bij reuma

Voorzitter: Tanja Stamm

Beweging, een gezond dieet, voldoende rust een participatie in de maatschappij zijn belangrijke ingrediënten voor een gezonde leefstijl voor mensen met reuma. Tijdens de workshop werden voorbeelden gepresenteerd van activiteiten die patiëntenorganisaties ondernemen om deze gezonde leefstijl bij hun leden te ondersteunen. Zo heeft Cyprus trainingen Hydrotherapie ontwikkeld in samenwerking met fysiotherapeuten uit de regio. Uit de evaluatie blijkt dat de hydrotherapie niet alleen lichamelijk goed is voor de deelnemers maar vooral ook goed is voor hun mentale gezondheid; ze komen onder de mensen en hun gevoel van somberheid nam af. In Zweden werd de Elsa App ontwikkeld. Deze app laat oefeningen zien die mensen thuis kunnen doen. Daarnaast wil Zweden met hun Healthcare LIR project bereiken dat iedere kliniek in Zweden een gecertificeerde zorgverlener in dienst heeft voor het geven van advies over een gezonde leefstijl met reuma.

Als je als patiëntenorganisatie een gezonde leefstijl wil promoten, speel dan in op de obstakels die reumapatiënten hebben om deze leefstijl te volgen:

  • Fysieke gezondheid: pijn, vermoeidheid, te veel werk
  • Gebrek aan motivatie: geen tijd
  • Minder makkelijke toegang tot een sportschool: geld, transport.
  • Sociale ondersteuning: weinig support vanuit de omgeving om sporten de stimuleren.
  • Te weinig stimulans vanuit de zorgverleners: zorgverleners besteden vaak veel aandacht aan behandelen en medicatie, maar geven te weinig huiswerk mee op het gebied van een gezonde leefstijl.

Comments are closed.