Word ervaringsdeskundig coach voor reuma

Wie kan mensen met een reumatische aandoening beter begeleiden bij re-integratie en participatie dan een professionele coach die zelf ook reuma heeft? Vanuit die gedachte traint en certificeert het Centrum Chronisch Ziek en Werk ervaringsdeskundige participatiecoaches. Binnenkort wordt er weer een nieuwe lichting coaches opgeleid. ReumaZorg Nederland heeft twee opleidingsplekken beschikbaar voor een geschikte kandidaat. 

In 2018 doet ReumaZorg Nederland mee aan het Voucherproject ‘Samen bouwen aan participatie’ en worden er door het Centrum Chronisch Ziek en Werk 2 ervaringsdeskundige coaches op het gebied van reuma opgeleid. Deze loopbaancoaches zetten hun eigen ervaring met reuma in om werknemers met reuma te ondersteunen in het accepteren en doseren van hun ziekte maar ook in het communiceren over hun ziekte. De loopbaancoaches van RZN hebben een afgeronde opleiding en werkervaring op het gebied van loopbaanadvies en re-integratie. Via het  certificeringstraject van RZN leren zij daarnaast hoe zij hun eigen ervaring met reuma professioneel kunnen inzetten om mensen te begeleiden in het vinden en behouden van de juiste studie- en werkplek.

Voor 2018 stelt ReumaZorg Nederland 2 opleidingsplekken beschikbaar voor het traject tot ervaringsdeskundig coach.

Ben jij de kandidaat die wij zoeken?

 • Je bent ervaringsdeskundig:  dus je hebt een reumatische aandoening
 • Je hebt ervaring als coach op het terrein van participatie
  (bijvoorbeeld re-integratie, sociale activering, loopbaanadvisering, jongerenwerk, verpleegkunde).
 • Je hebt een 4 jarig HBO diploma  of een aantoonbaar HBO werk- en denkniveau (vastgesteld in een assessment of EVC procedure)
 • Je beschikt over kennis van de levensloopontwikkeling, behoeften en motieven die een rol spelen bij de specifieke chronische aandoeningen
 • Je bent bereid om je als vrijwilliger  in te zetten voor ReumaZorg Nederland namens wie je het programma volgt. Denk hierbij aan bv telefoondiensten, schrijven van artikelen, geven van lezingen etc.

Wat houdt het programma in?

 • Selectieprocedure
 • De geselecteerde coaches stellen een portfolio samen aan de hand van een werkboek.
  Hierin worden competenties getoetst en referenties gecheckt.
 • Startdag met aandacht voor ziekte specifieke problemen rond werk en participatie.
 • Een training op maat.
 • Begeleiding door een ervaringsdeskundige mentor.
 • Supervisie door een ervaringsdeskundige supervisor.
 • Afsluitend gesprek met de toetsingscommissie.
 • De coach wordt opgenomen in het register van gecertificeerde ervaringsdeskundige coaches op de site van CCZW.

Studieduur en Kosten
Het traject naar certificering duurt maximaal acht maanden, met een investering van maximaal 90 uur, exclusief de trainingsmodule van enkele dagen. Deelnemers voeren de opdrachten in eigen tijd en tempo uit. Het certificaat is positief beoordeeld door een extern geaccrediteerd opleidingsinstituut op het gebied van mens en arbeid. Aan het traject zijn behalve reiskosten geen kosten verbonden.

Solliciteren
Ben je gemotiveerd om mee te doen aan dit mooie opleidingstraject?
Stuur vóór 10 februari 2018 een uitvoerige brief en CV naar info@cczw.nl of bel voor informatie 06-13264306 Robbert Janssen.

De selectiegesprekken voor RZN zullen op 20 of 22 februari 2018 plaatsvinden.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op: Training en Certificering Ervaringsdeskundige Coaches

Comments are closed.