Winnaars schrijfwedstrijd Edgar Stene bekend

ReumaZorg Nederland maakt met trots de winnaar bekend van de Nederlandse Edgar Stene schrijfwedstrijd voor 2017. In ‘Diagnose in de kinderschoenen’ vertelt Stefanie Hulst het verhaal van een meisje dat haar dromen steeds verder in duigen ziet vallen als gevolg van haar reumatische ziekte. Daarin benadrukt zij het belang van erkenning van de strijd die patiënten leveren in de zoektocht naar hun reumatische aandoening.

Stefanie Hulst

Josien Smit

Gerda Geven

Opluchting en Schok
Josien Smit werd tweede met haar verhaal ‘De diagnose’ waarin zij schrijft over zowel de opluchting bij het horen van een lang uitgebleven diagnose als de schok bij het ontvangen van een plotselinge diagnose. In haar verhaal benadrukt zij hoe belangrijk het is dat je een arts hebt die beschikt over up-to-date kennis, luistert en doorverwijst als dat nodig is

Stel ik me aan?
Derde-prijs winnaar Gerda Geven schrijft in haar verhaal over de mentale beschadiging, ‘het niet geloofd worden’, die patiënten ervaren bij het uitblijven van een diagnose. “Vertrouwen is als een spiegel.” zo refereert Gerda naar de woorden van Lady Gaga, “Je kunt hem herstellen als hij gebroken is, maar de scheur in het spiegelbeeld blijft.”

Tijdens een gezellige lunch ontvingen ook andere inzenders een welverdiende eervolle vermelding voor hun verhaal.

Aanwezige schrijvers tijdens Stene uitreiking

Uit het hart geschreven
De jury beoordeelde dit jaar 11 verhalen van patiënten over hun zoektocht naar een diagnose en goede zorg. Verhalen over huisartsen en specialisten die het niet altijd bij het juiste eind hebben. Maar ook verhalen over zorgverleners die juist wel dat luisterende oor bieden en meezoeken tot de diagnose gevonden is. Verhalen over de eenzaamheid van het niet begrepen worden door familie, werk of vriendjes op school. Maar ook verhalen over onvoorwaardelijke steun en vriendschap.

Bent u benieuwd naar de inzendingen?
Neem contact op met Patricia Pennings via: p.pennings@reumazorgnederland.nl

Wij delen de verhalen graag met u en u steunt ons in het vragen van de aandacht voor reuma en de impact, die het op ons leven heeft. U mag de verhalen zonder kosten publiceren, u dient het wel aan ons te melden. Helaas mogen wij het winnende verhaal nog niet prijsgeven, omdat het meedingt naar de Europese Edgar Stene prijs. De uitslag daarvan is bekend op 15 maart a.s.

Over de Edgar Steneprijs
De Edgar Stene prijs is een initiatief van de European League against Rheumatism (EULAR). De prijs is een eerbetoon aan Edgar Stene (1919-1969), een Noorse werktuigbouwkundige, die leed aan een ernstige vorm van ankylosing spondylitis (ziekte van Bechterew). Hij was een enthousiast pleitbezorger van de samenwerking tussen artsen en patiënten. De naar hem vernoemde prijs is ontstaan om meer aandacht te vragen voor mensen en organisaties die zich bezig houden met het verminderen van de last die reumatische aandoeningen met zich meebrengen voor mens en maatschappij.

De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) is als landelijke patiëntenorganisatie namens Nederland lid van EULAR voor PARE (Europese samenwerking van nationale reumapatiëntenorganisaties) en schrijft jaarlijks de Nederlandse Edgar Stene verhalenwedstrijd uit voor mensen met reuma. De deelnemers maken kans op een prijs en de winnaar doet automatisch mee aan de Europese competitie.