“We moeten de kans verkleinen dat het Coronavirus kwetsbare ouderen en mensen met een zwakke gezondheid treft.” is de boodschap van Premier Rutte. Heel Nederland staat achter deze boodschap. Maar wanneer ben je een kwetsbare oudere? Of heb je een zwakke gezondheid? En hoe kan je ook als je ‘kwetsbaar’ bent, veilig contact houden met je medemens? De Patiëntenfederatie Nederland geeft advies.
Kwetsbare ouderen en mensen met een chronische aandoening lopen de grootste risico’s bij een coronabesmetting. ‘Sociale onthouding’ is het advies. Dat betekent zij alle onnodige fysieke sociale contacten zo veel mogelijk moeten vermijden. Een advies dat goed wordt opgevolgd. Toch is het belangrijk ervoor te waken dat ‘sociale onthouding’ niet leidt tot vereenzaming bij onze oudere familieleden, vrienden en kennissen.
Wie zijn er het meest kwetsbaar bij het Coronavirus?
Kwetsbaar zijn ouderen (70 jaar of ouder) en/of mensen met een zwakke gezondheid. Bij een zwakke gezondheid heb je één of meer van de volgende aandoeningen:
- afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen;
- chronische hartaandoeningen;
- diabetes mellitus (suikerziekte);
- ernstige nieraandoeningen die leiden tot dialyse of niertransplantatie;
- verminderde weerstand tegen infecties
-
- door medicatie voor auto-immuunziekten;
- na orgaantransplantatie
- bij hematologische aandoeningen (bloedziekten)
- bij aangeboren of op latere leeftijd ontstane afweerstoornissen waarvoor behandeling nodig is
- bij chemotherapie en/of bestraling bij kankerpatiënten
- een hiv-infectie
Wat betekent ‘afstand houden’ vanwege het Coronavirus?
Dit betekent dat je 1,5 meter (twee armlengtes) afstand houdt van elkaar. Daarmee bescherm je jezelf en anderen tegen infectie met het Coronavirus. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Als iemand niest komen deze druppels meestal niet verder dan 1,5 meter. Vandaar die afstand.
Specifieke situaties
- Mag ik nog op bezoek bij mijn ouders of bij iemand die chronisch ziek is (die niet in een verpleeghuis woont)?
Verminder het bezoek zoveel mogelijk. Ga alleen als je zelf helemaal gezond bent. Als je ook maar een beetje twijfelt omdat je je niet lekker voelt of (een beetje) hoest, ga dan niet. En houd je aan de richtlijnen van het RIVM . Vermijd persoonlijk contact, was je handen goed ca. 20 seconden, nies of hoest in je elleboog en blijf ook hier op 1,5 meter afstand.
- Mag ik op de kleinkinderen passen, bijvoorbeeld omdat mijn kinderen niet thuis kunnen werken?
Wij raden het niet aan. Als je ouder bent of chronisch ziek, ben je nu kwetsbaarder dan andere mensen. Kleine kinderen vertonen weinig tot geen symptomen van het Coronavirus, maar kunnen je wel aansteken. Neem daarom geen risico. Veel scholen zijn op dit moment nog wel open voor kinderen van personeel in de zorg, politie, supermarkten enz. Daar kunnen de kleinkinderen terecht.
- Ik ben zelf (chronisch)ziek, kwetsbaar of mobiel beperkt. Hoe doe ik nu boodschappen?
Heb je buren, familie of vrienden die de boodschappen kunnen doen? Vraag hen dan om hierbij te helpen. Laat hen de boodschappen in de gang zetten en maak het geld over via een bankoverschrijving of laat ze via de app een betaalverzoek sturen. Je kunt de boodschappen ook online bestellen. Dan worden ze thuisbezorgd. Omdat veel mensen nu van deze mogelijkheid gebruik maken, kan het langer duren dan normaal voordat je de boodschappen in huis hebt. Het Nationale Zorgnummer (0900-2356780) helpt je graag bij het opzoeken van initiatieven in de buurt.
- Kan ik nog boodschappen doen?
Als je geen klachten hebt zoals koorts, hoest of verkoudheidsklachten, kan je gewoon boodschappen gaan doen. Houd ook in de winkels tenminste 1,5 meter afstand tot anderen. Daarmee wordt de kans kleiner dat je anderen besmet met COVID-19 of dat anderen jou besmetten.
- Kan ik de hond uitlaten?
Als u geen klachten hebt zoals koorts, hoest of verkoudheidsklachten, mag je gewoon de hond uitlaten. Houd hierbij ook tenminste 1,5 meter afstand tot anderen. Daarmee verklein je de kans op besmetting.
- Mag ik als oudere (of iemand met een kwetsbare gezondheid) nog naar buiten?
Ja, je mag wel naar buiten. Zorg er wel voor dat je niet in groepen mensen terecht komt, die dicht bij elkaar staan. Buiten een rondje lopen met de hond of een boodschap doen in de supermarkt is prima. Houd altijd 1,5 meter afstand van andere mensen. Op het balkon staan, of de ramen openzetten, is ook geen probleem. Het virus waait niet in de lucht rond, maar is alleen overdraagbaar door hoesten of niezen.
- Bezoek aan verpleeghuizen en kwetsbare mensen
Op een aantal plaatsen, met name in Brabant en delen van Limburg, zijn veel nieuwe besmettingen van het Coronavirus (of verdenkingen daarop) binnen verpleeghuislocaties gevonden. ActiZ, een branchevereniging op het gebied van langdurige zorg, erkent en steunt de noodzaak om deze locaties te sluiten voor bezoek van buiten om verdere besmetting te voorkomen. Zeker bij kwetsbare ouderen moeten we voorzichtig zijn. Ook het kabinet heeft opgeroepen om contact met kwetsbare groepen te beperken. Deze maatregelen moeten worden genomen om de patiënten en de medewerkers van deze zorginstellingen te beschermen tegen het Coronavirus.
Heb je vragen over het coronavirus? Dan kan je hiervoor terecht bij het publieksinformatienummer van de overheid: 0800-1351.
Heb je twijfels en kan je nergens anders terecht voor vragen, bel dan het Nationale Zorgnummer via 0900-2356780.
Bron: Coronavirus en contact met ouders, ouderen en/of kwetsbare mensen