Na maanden van ontwikkelen, testen en discussiëren was het afgelopen vrijdag D-Day voor de deelnemers aan de internationale SensUs studentencompetitie. Eindelijk een antwoord op hun grote vraag: welk biosensor-ontwerp voor het meten van adalimumab voor Reumatoïde Artritis (RA) is het beste? Reumazorg Nederland (RZN) zat in jury om de resultaten te beoordelen en gaf tijdens het event de workshop ‘Mensen met reumatoïde artritis’. ReumaZorg Nederland is trots: op alle studententeams maar ook op onze patientpartners die in de jury zaten en hun persoonlijke verhaal presenteerden in de workshop.
Waarom een biosensor?
De juiste dosering van een medicijn is belangrijk wanneer je reuma hebt. Helaas is de zoektocht naar die juiste concentratie vaak tijdrovend. Een biosensor kan hier verandering in aanbrengen. Met één enkele druppel bloed weet een biosensor binnen een kwartier alles over je medicijnconcentratie.
Wie heeft de beste biosensor voor adalimumab?
Afgelopen vrijdag toonden veertien internationale studententeams hun biosensor voor het meten van adalimumab (een biological voor reumatoïde artritis) tijdens de SensUs studentencompetitie aan de Technische Universiteit (TU) in Eindhoven.
4 soorten prijzen
Iedere biosensor kwam in aanmerking voor een prijs in 4 verschillende categorieën:
- Analytical Performance: allereerst is het belangrijk dat de biosensor technisch gezien zijn werk doet. Daarom werden alle biosensoren onderworpen aan de basistest die inging op de volgende vragen: Hoe accuraat is de meting van de biosensor? Hoeveel tijd kost het doen van een meting? Hoeveel bloedmonster is hiervoor nodig?
De winnaar in deze categorie was de T.E.S.T. 2019 biosensor van de TU Eindhoven.
- Translation Potential: daarnaast is het belangrijk dat een biosensor kans van slagen heeft op de markt. Daarom werden de projectvoorstellen van alle biosensoren onderworpen aan de volgende 3 vragen: Ziet de doelgroep (zorgverleners, patiënten, zorgverzekeraars, bedrijfsleven) een meerwaarde in de biosensor? Is het bedrijfsplan m.b.t. de biosensor realistisch? En wat is de kwaliteit van de financiële onderbouwing van het bedrijfsplan?
De SynoSense biosensor van de Katholieke Universiteit in Leuven kreeg de eerste prijs in deze categorie.
- Creativity: iedere biosensor werd ook getest op creativiteit. Wat zijn de innovatieve onderdelen van een biosensor? Speelt de biosensor op een creatieve manier in op de behoeften van de stakeholders zoals patienten en zorgverleners?
De T.E.S.T. 2019 biosensor van de TU Eindhoven mocht de eerste prijs binnen deze categorie in ontvangst nemen.
- Public Inspiration: tot slot werd er ook een publieksprijs uitgereikt aan de biosensor die online de meeste stemmen kreeg. Meer dan 10.000 mensen brachten hun stem uit.
De AixSense biosensor van de Aachen Universiteit uit Duitsland was de winnaar binnen deze categorie.
Hoop voor de toekomst
ReumaZorg Nederland feliciteert de studententeams van harte met hun prijs. De biosensoren zijn van hoge kwaliteit en bieden hoop voor een toekomst waarin medicatie meer op de persoon kan worden toegespitst. Dit is effectiever en bespaart ook een hoop zorgkosten. Iets dat ReumaZorg Nederland van harte toejuicht.
Trots op onze patientpartners
Ook zijn wij bijzonder trots op onze patientpartners die tijdens het SensUs event in de jury zaten en een mooie workshop hebben gegeven waarin ze hun persoonlijke ervaring met Reumatoide Artritis hebben gedeeld.
Ook patientpartner worden?
Lijkt het u leuk om ook patientpartner te worden en mee te doen aan events zoals SensUs? Stuur gerust een e-mail naar Patricia Pennings via [email protected] voor meer informatie.