WereldReumaDag 12 oktober

Wereldreumadag
Op 12 oktober is het Wereldreumadag (WRD). Wereldreumadag is een jaarlijkse dag, waarop we aandacht vragen voor mensen met reuma. Reuma is een verzamelnaam voor verschillende ziekten. Op deze dag vragen we als ReumaZorg Nederland (RZN) nadrukkelijk aandacht voor de impact van reuma op het leven van mensen. Dat doen we het hele jaar door!

Nederland telt ruim twee miljoen mensen, die één van de verschillende vormen van reuma hebben. De afgelopen jaren is reuma steeds meer een onzichtbare ziekte geworden. Dat komt door de steeds betere behandelingen, die de afgelopen decennia zijn ontwikkeld. Hierdoor belanden mensen eigenlijk niet meer in een rolstoel en vergroeien hun handen, voeten en andere gewrichten niet meer zo ernstig als dat vroeger gebeurde. Op straat zal je mensen met reuma daarom niet snel herkennen. Toch is reuma nog steeds niet te genezen. Als je de diagnose reuma krijgt van je arts, moet je dus leren leven met een ziekte, die je voor de rest van je leven hebt. Een ziekte die bovendien de nodige impact op je dagelijks leven heeft door lichamelijke beperkingen, pijn en vermoeidheid.

EULAR, de European Alliance of Associations for Rheumatology, waarvan ReumaZorg Nederland (RZN) namens Nederland lid is, schat dat er zo’n 120 miljoen mensen in de EU alleen al nu gediagnosticeerd zijn met reuma. Nog eens minstens 100 miljoen mensen zijn momenteel niet gediagnosticeerd en proberen om te gaan met de symptomen van reuma, die vaak over het hoofd worden gezien of niet bekend zijn bij zorgverleners.

Help mee