Wereld Sjögrendag
Op 23 juli is het Wereld Sjögrendag. Deze dag is in het leven geroepen om de bewustwording van het syndroom van Sjögren te vergroten, omdat veel mensen niet bekend zijn met deze aandoening. Zo krijgen de vele mensen die leven met dit syndroom de erkenning die ze verdienen.
Syndroom van Sjögren
Het syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte, waarbij je lichaam eigen lichaamscellen aanvalt. Daardoor ontstaan er ontstekingsreacties. Het syndroom van Sjögren komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en ontstaat meestal tussen het 30e en 60e levensjaar. Bij de primaire vorm heb je alleen dit syndroom, terwijl je bij de secundaire vorm van het syndroom van Sjögren ook last hebt van een andere reumatische aandoening, zoals reumatoïde artritis of systemische sclerose.
Droge ogen en mond
Het syndroom van Sjögren tast vooral je traan- en speekselklieren aan. Dat kan leiden tot droge ogen, een droge mond en keel. Oogklachten kunnen zorgen voor hoornvliesontstekingen. Naast deze meest voorkomende klachten kun je ook last hebben van een droge huid, vermoeidheid en spier- en gewrichtsklachten. Bij sommige mensen raken de organen ontstoken, waardoor bijvoorbeeld je longen en nieren worden aangetast. Verder kan het Fenomeen van Raynaud opreden, waarbij er minder bloed naar je vingers, tenen, oren en neus stroomt. Bij het syndroom van Sjögren wisselen perioden met hevige klachten zich vaak af met perioden waarin de klachten relatief mild zijn.
Lichamelijk onderzoek
Vaak is de tandarts de eerste die tekenen van het syndroom van Sjögren ontdekt. Door te weinig speeksel in je mond krijg je namelijk sneller last van tandbederf en schimmelinfecties. Je tandarts kan je dan doorverwijzen naar je huisarts. Een arts kan lichamelijk onderzoek doen om vast te stellen of je het syndroom van Sjögren hebt. Zo kan hij je speekselklieren en ogen onderzoeken, om te kijken of deze droger zijn dan normaal. Bloedonderzoek kan daarnaast uitwijzen of er ontstekingen in je lichaam zijn.
Behandeling
Voor het syndroom van Sjögren bestaat geen specifieke behandeling. Wel kun je proberen om de klachten tegen te gaan, bijvoorbeeld door pijnstillers te gebruiken. Daarnaast kunnen kunstmatige tranen of oogdruppels helpen tegen droge ogen, terwijl kunstspeeksel een droge mond kan tegengaan. Een vocht-inbrengende lotion kan fijn zijn bij een droge en gevoelige huid. Ook kan je arts medicijnen voorschrijven, zoals corticosteroïden die de ontstekingen in je lichaam onderdrukken.
Verder is het belangrijk om te blijven bewegen. Dat houdt je gewrichten soepel en vermindert de pijn. Ook gaat lichaamsbeweging vermoeidheid tegen. Het geeft je energie en een betere conditie. Neem wel rustmomenten, waarin je spieren kunnen ontspannen. Een warme omgeving en ontspanningsoefeningen kunnen daarbij helpen.
Oorzaak van het syndroom van Sjögren nog onbekend
Het is nog onbekend hoe het syndroom van Sjögren precies ontstaat. Gelukkig wordt hier onderzoek naar gedaan. Zowel in Nederland als in andere landen. Meer aandacht voor deze aandoening leidt hopelijk tot nog meer onderzoek, waardoor mensen met dit syndroom in de toekomst sneller gediagnosticeerd en beter behandeld kunnen worden.
Nationale Vereniging Sjögrenpatiënten
De Nationale Vereniging Sjögrenpatiënten (NVSP) zet zich in voor een beter leven met het syndroom van Sjögren. Zo werkt de vereniging aan verbeteringen in de zorg, verspreiden ze informatie en willen ze de aandoening bespreekbaar maken. De NVSP staat voor herkenning en verbinding van mensen die leven met het syndroom van Sjögren. Leden kunnen op het platform bijvoorbeeld ervaringen delen en lotgenoten ontmoeten.