Wereld Sjögrendag
Ieder jaar op 23 juli is het Wereld Sjögrendag. Hoewel er naar schatting ruim 85.000 Nederlanders het syndroom van Sjögren hebben, kennen veel mensen de aandoening niet. Daarom vragen we op Wereld Sjögrendag extra aandacht voor deze vorm van reuma. Op die manier krijgen alle mensen met Sjögren de erkenning en het begrip waar ze recht op hebben.
Wat is het syndroom van Sjögren?
Het syndroom van Sjögren is een vorm van reuma. Het is een auto-immuunziekte, waarbij je afweersysteem zich tegen je eigen lichaam richt. Daardoor ontstaan ontstekingen. Sjögren is een chronische aandoening, dus je hebt langdurig last van klachten. Vaak is Sjögren een op zichzelf staande aandoening. Soms komt het ook voor in combinatie met andere reumatische aandoeningen, zoals Reumatoïde Artritis en Lupus. Ongeveer 50 op de 100.000 mensen hebben Sjögren. De klachten ontstaan meestal tussen het 30e en 60e levensjaar. Er zijn ongeveer 10 keer zo veel vrouwen die Sjögren hebben als mannen.
De oorzaak van Sjögren is nog onbekend
Hoe het syndroom van Sjögren precies ontstaat, is nog niet bekend. Wetenschappers binnen en buiten Nederland zijn bezig met onderzoek naar de oorzaak van Sjögren. Daardoor kunnen we Sjögren in de toekomst hopelijk ook eerder herkennen bij mensen en beter behandelen. Onderzoek naar Sjögren blijft daarom ontzettend belangrijk.
Het stellen van de diagnose door lichamelijk onderzoek
De eerste signalen van Sjögren komen vaak aan het licht bij de tandarts. Doordat je minder speeksel in je mond hebt dan normaal, krijg je sneller last van tandbederf en/of schimmelinfecties. De tandarts merkt dit vaak op en stuurt je door naar de huisarts voor een eventuele diagnose. Een arts kan vervolgens verder lichamelijk onderzoek doen om te onderzoeken of er inderdaad sprake is van het syndroom van Sjögren. Bij dat onderzoek kijkt de arts bijvoorbeeld of je speekselklieren en ogen droger zijn dan normaal. Ook kan bloedonderzoek laten zien of er ontstekingen in het lichaam voorkomen.
De meest voorkomende klachten van Sjögren
Als je het syndroom van Sjögren hebt, is dat vooral te zien aan je traan- en speekselklieren. Sjögren tast die klieren namelijk aan. Je kunt daardoor last hebben van droge ogen, een droge mond en een droge keel. Door deze klachten kunnen ook ontstekingen bestaan, bijvoorbeeld in het hoornvlies. Ook hebben sommige mensen met Sjögren last van een droge huid, spier- en gewrichtspijn en ernstige vermoeidheid. Soms ontstaan zelfs ontstekingen in de organen, waardoor je schade kunt oplopen aan bijvoorbeeld je longen of nieren. De klachten van Sjögren wisselen per periode: soms ervaar je een tijdje ernstige klachten, soms zijn de klachten milder.
Geen specifieke behandeling voor Sjögren
Doordat nog niet alles over de aandoening bekend is, bestaat er nog geen specifieke behandeling voor Sjögren. Er zijn wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om klachten zo veel mogelijk tegen te gaan. Je kunt bijvoorbeeld pijnstillers slikken en in overleg met je arts kun je ook andere medicijnen gebruiken, zoals ontstekingsremmende medicijnen. Verder kun je oogdruppels of kunstmatige tranen gebruiken tegen droge ogen. Dit geldt ook voor kunstmatige speeksel tegen een droge mond. Als je last hebt van een droge huid kan een goede , vochtige lotion fijn zijn. Ook is het belangrijk om in beweging te blijven. Daardoor blijven je gewrichten soepel en heb je minder pijn. Bovendien kan het vermoeidheid tegengaan. Bewegen verbetert je conditie en geeft je meer energie. Het is wel belangrijk om ook rustmoment in te plannen, zodat je spieren kunnen herstellen. Daarbij kunnen ontspanningsoefeningen ook helpen.