Wereld Osteoporose Dag: Hoe groot is jouw risico op een botbreuk?
Osteoporose, ofwel botontkalking, is een ziekte die je botten zwak en broos maakt. Je loopt daardoor veel meer risico op een botbreuk, zelfs na een lichte val of stoot. Wil jij weten of je meer risico loopt op botontkalking? Doe dan de check. Lees gelijk wat je zelf kan doen om dit risico te verlagen.
Eén op de drie vrouwen en één op de vijf mannen boven de 50 jaar loopt een botbreuk op als gevolg van osteoporose. Een botbreuk die niet had gehoeven. Osteoporose is namelijk te behandelen maar vooral ook te voorkomen.
Vaak weet je niet dat je osteoporose hebt
Osteoporose zorgt ervoor dat de dichtheid van je botten afneemt. Ze worden poreus, waardoor ze makkelijker breken. Iets kleins zoals jezelf stoten kan dan al zorgen voor een breuk. Vaak weet je zelf niet dat je osteoporose hebt. Ook na je eerste breuk denk je, ‘dat komt toch door die val?’. Veel mensen laten zich na zo’n breuk niet verder controleren. Met alle schadelijke gevolgen van dien. Want de kans op een tweede, vaak ernstige breuk is groot bij Osteoporose.
Doe de test
Met de test van de Internationale Osteoporose Federatie (IOF) kan je in een paar eenvoudige stappen controleren of je meer risico loopt op osteoporose.
Doe ook de test op de website van de IOF: IOF Risk Check
Loop je meer risico op osteoporose? Ga dan naar je huisarts
Bespreek de uitslag met je huisarts als blijkt dat je meer risico loopt. Het gesprek bij de huisarts kan aanleiding zijn voor een doorverwijzing naar het ziekenhuis, waar je verder getest wordt.
Wat kan je zelf doen voor gezonde botten?
- Bewegen en beweegoefeningen – zorg ervoor dat je botten en spieren in beweging blijven. Dit kan door te wandelen of te zwemmen bijvoorbeeld. Ook beweegoefeningen zijn belangrijk zoals krachttraining van je spieren en balansoefeningen.
- Voeding – zorg ervoor dat je genoeg Calcium, eiwitten en vitamine D binnen krijgt. Calcium en eiwitten zitten vooral in zuivelproducten zoals yoghurt, karnemelk, kwark en kaas. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Vitamine D zit ook in eten: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren.
- Leefstijl – zorg met je leefstijl (voeding, bewegen, rust) voor een gezond gewicht. Rook niet en voorkom overmatige alcoholinname. Je hebt een overmatige alcohol inname wanneer je meer dan 3 glazen per dag drinkt.
Hoeveel calcium krijg jij binnen?
Calcium is belangrijk voor gezonde botten. Ben je benieuwd of jij voldoende Calcium binnen krijgt?
Doe dan de Calcium check op de website van de IOF: Calcium Check .
Recepten voor gezonde botten
Krijg je te weinig Calcium binnen maar ben je niet zo creatief in de keuken? Laat je dan inspireren door de Calciumrijke recepten op de website van de IOF: Calciumrijke Recepten .
Het belang van samenwerking
Meer focus op voorlichting en het beter testen op- en behandelen van osteoporose kan leiden tot minder botbreuken. Dit is niet alleen goed voor de kwaliteit van leven van ieder mens met osteoporose maar scheelt de samenleving ook zorgkosten. Een belangrijke reden dus voor zorgverleners, patiënten en patiëntenorganisaties om de handen ineen te slaan. De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland is daarom actief lid van de IOF.
Meer weten?
Bekijk ook onze website voor meer informatie: Osteoporose – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
Lees ook:
- Loop jij risico op osteoporose? Doe de test! – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Fractuurvrij blijven – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Zuivelproducten en de gezondheid van je botten – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Meer aandacht voor osteoporose bij mannen – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland