Wereld Niet Roken Dag
Wereld Niet Roken Dag draait om aandacht voor de gevaren van roken. Deze dag is in het leven geroepen door de World Health Organization. Rokers wereldwijd worden op 31 mei aangemoedigd om te stoppen met roken. Ook de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) staat graag stil bij deze dag. Roken kan namelijk extra nadelig zijn als je reuma hebt.
De gevaren van roken
Tabaksrook is gevaarlijk. Niet alleen als je zelf rookt, maar ook voor mensen om je heen die de rook inademen. Door deze rook kun je bijvoorbeeld ontstekingen krijgen in je longvliezen, waardoor je kortademig wordt. Roken kan bovendien leiden tot verschillende longziekten. Ook loop je een grotere kans op hart- en vaatziekten als je rookt. Gelukkig roken er steeds minder mensen. Maar er is nog steeds een groot deel dat wel rookt. Tijdens de coronacrisis zijn veel mensen zelfs meer gaan roken.
Reuma en roken
Roken staat ook in verband met reuma. Als je rookt, loop je een grotere kans om ontstekingsreuma te krijgen. Door het roken veranderen er bepaalde eiwitten in je lichaam. Vooral in je tandvlees en longen. Je lichaam gaat door deze verandering antistoffen aanmaken tegen de eiwitten. Daardoor loop je meer risico op reumatoïde artritis. Dit lijkt ook het geval te zijn bij artritis psoriatica en de ziekte van Bechterew. Als je al ontstekingsreuma hebt en dan gaat roken, kun je bovendien een hogere ziekteactiviteit krijgen. Daardoor krijg je meer klachten.
Roken vermindert de behandeling bij reuma
Daarnaast kunnen medicijnen die je gebruikt voor je reuma minder goed werken door te roken. De werking van methotrexaat wordt bijvoorbeeld minder. Het effect van de behandeling wordt dan ook minder groot. Voor mensen met ontstekingsreuma is het extra belangrijk om te stoppen met roken. Zij lopen namelijk vaak al een hogere kans op hart- en vaatziekten. Roken vergroot deze kans nog meer.
Rookvrije generatie
De overheid wil in 2040 een rookvrije generatie bereiken. Daarom moeten sinds 1 juli 2021 alle rookruimtes in publieke en openbare ruimtes gesloten zijn. Ook op het werk moeten rookruimtes sinds 2022 gesloten worden. Dit zorgt er hopelijk voor dat steeds minder mensen roken.
Stoppen met roken
Het kan lastig zijn om te stoppen met roken. Je kunt daarom begeleiding vragen, bijvoorbeeld bij je huisarts. Naast begeleiding zijn er verschillende manieren die je kunnen helpen. Zoals een online cursus of medicijnen. Door je vol in te zetten, vergroot je de kans dat het stoppen ook echt lukt. Het kan helpen om een plan te maken. Bedenk waarom je wilt stoppen. Bijvoorbeeld om fit te worden of om geld te besparen. En bedenk dat veel mensen niet in één keer kunnen stoppen. Het is dus niet erg als het niet meteen lukt. Blijf je inzetten en beur jezelf op. Wees trots op jouw stoppoging en probeer het gewoon opnieuw!