Wereld Lupus Dag
Vandaag, op 10 mei, is het Wereld Lupus Dag. Lupus is een vorm van reuma waar veel mensen niet mee bekend zijn. Daarom besteedt de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) er vandaag extra aandacht aan.
Wat is Lupus?
Lupus Erythematodes, oftewel Lupus, is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat je afweersysteem zich tegen je eigen lichaam keert. Het afweersysteem ziet dan niet alleen bacteriën en virussen als ziekteverwekkers, maar ook je eigen cellen. Daardoor ontstaan er in je lichaam ontstekingen zonder dat er ziekteverwekkers aanwezig zijn. Er zijn meer vrouwen die Lupus hebben dan mannen. De aandoening ontstaat meestal tussen het 20e en 40e levensjaar.
Verschillende vormen van Lupus
Er bestaan verschillende vormen van Lupus:
- Cutane Lupus Erythematodes (CLE):
Bij CLE is je huid ontstoken en heb je huiduitslag. We maken onderscheid tussen drie vormen van CLE: Acute CLE (ACLE), Subacute CLE (SCLE) en Chronische CLE (CCLE). Bij ACLE ontstaat de huiduitslag vrij snel. De huiduitslag kan zich over je hele lichaam verspreiden. SCLE komt meestal symmetrisch voor op je lichaam. Bij CCLE ontstaan er ronde tot ovale plekken die samen kunnen vloeien tot grotere plekken. Bij alle drie de vormen is de huid rood, verdikt en soms schilferig.
- Drug Induced Lupus Erythematodes (DILE):
Deze vorm van Lupus ontstaat door het gebruik van bepaalde medicijnen. Soms is het een allergische reactie op medicijnen. Deze vorm komt vooral voor bij mensen tussen de 50 en 70 jaar. De klachten verdwijnen als je het medicijn niet meer inneemt.
- Systemische Lupus Erythematodes (SLE):
Bij deze vorm van Lupus is er niet alleen sprake van huiduitslag, maar ook van ontstekingen in verschillende organen. Daarnaast kun je last hebben van spierpijn, gewrichtspijn, zware vermoeidheid, koorts en gewichtsverlies. Ongeveer 5.500 Nederlanders worstelen met deze vorm van Lupus. Van de andere vormen van Lupus is niet goed bekend hoeveel mensen hiermee leven.
Klachten
Huiduitslag is één van de klachten die voorkomt bij alle vormen van Lupus. De uitslag is rood en kan vlindervormig zijn op de wangen, neus en rug. Daarnaast kan je huid jeuken, ontsteken en littekens vormen. Ook kun je een zonneallergie oplopen. Naast huidklachten, komen ook vermoeidheid, koorts, klierzwellingen, bloedarmoede, gewichtsverlies en het Fenomeen van Raynaud regelmatig voor. Mensen met SLE kunnen bovendien gewrichtsklachten en ontstekingen in de organen ervaren. Ook hebben zij een grotere kans op trombose, oftewel stolsels in de bloedvaten.
Behandeling
Hoewel twee vormen van Lupus (CLE en SLE) nog niet te genezen zijn, zijn er wel behandelingen mogelijk om de klachten te verminderen. Om pijn tegen te gaan, kun je pijnstillers slikken die zonder recept van de huisarts verkrijgbaar zijn. Verder zijn er, na overleg met je huisarts of reumatoloog, andere medicijnen beschikbaar. Je kunt bijvoorbeeld NSAID’s slikken tegen de pijn of medicijnen gebruiken om de ontstekingen te remmen. Verder zijn er verschillende medicijnen die je afweersysteem onderdrukken. Ook kun je verschillende zalfjes smeren tegen de huiduitslag. Tot slot kun je bloedverdunners krijgen als je een verhoogd risico op trombose loopt.
Meer lezen?
- Nieuwste ontwikkelingen in de behandeling van Lupus – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Wil je meer weten over wat je zelf kunt doen tegen Lupus? Hier lees je hoe je ermee omgaat.
- Heb je Lupus en heb je een kinderwens? Lees hier over de (mogelijke) effecten van Lupus en sommige medicijnen op je (ongeboren) baby.
- Ben je op zoek naar meer informatie over Lupus? Klik hier voor een overzicht van verschillende informatieve Engelstalige video’s.