Wereld Jicht Dag
Vandaag, op 22 mei, is het Wereld Jicht Dag. Jicht is een vorm van reuma, waarbij ontstekingen ontstaan in je gewrichten. Het aantal mensen dat jicht heeft, is de afgelopen decennia flink gegroeid. In Nederland leven inmiddels zo’n 350.000 mensen met jicht. Daarom besteden we vandaag, op Wereld Jicht Dag, extra aandacht aan jicht.
Wat is jicht?
Jicht is een vorm van reuma. Bij jicht ontstaat er een ontsteking in een gewricht. Dat begint vaak in je grote teen of ergens anders in je voet. Maar jicht kan ook voorkomen in andere gewrichten, zoals de enkels, knieën en vingers. De oorzaak van jicht is een te hoge urinezuurspiegel in het lichaam. Urinezuur is een afvalproduct dat je lichaam aanmaakt. Als je jicht hebt, gaat er bij de stofwisseling iets niet helemaal goed, waardoor je te veel urinezuur in je lichaam hebt. Dat zorgt ervoor dat er ‘uraatkristallen’ neerslaan in of rondom je gewrichten. Je lichaam wil die kristallen wegwerken. Als gevolg daarvan kunnen je gewrichten plotseling gaan ontsteken.
Wie krijgt jicht?
Iedereen kan jicht krijgen – mannen en vrouwen, jong en oud. Jicht komt vaker voor bij mannen van middelbare leeftijd en oudere mannen dan bij vrouwen. Als jicht voorkomt in de familie, is de kans dat je jicht krijgt groter. Ook overgewicht vergroot het risico dat je jicht krijgt. Maar ook mensen die gezond eten en geen alcohol drinken kunnen jicht krijgen. Tot slot is de kans om jicht te ontwikkelen aanzienlijk groter voor mensen die een nierziekte hebben.
Klachten
Vaak ontstaat een jichtaanval uit het niets en neemt die na een paar uur weer af. In sommige gevallen kan een jichtaanval ook lang duren, soms wel 2 tot 3 dagen. Wanneer je een jichtaanval hebt, ontstaat er plotseling een ontsteking in een gewricht. Door een jichtaanval kun je last krijgen van verschillende klachten. Vaak wordt het ontstoken gewricht dik en warm. Ook is het gevoelig en kun je het minder goed bewegen. De huid rondom het ontstoken gewricht wordt dan rood en strak gespannen. Dat is erg pijnlijk en vervelend. Bovendien kun je tijdens een jichtaanval last krijgen van koorts. Een jichtaanval gaat vrijwel altijd over binnen 1 tot 3 weken.
Behandeling
Gelukkig zijn er behandelingen beschikbaar die de klachten van een jichtaanval kunnen verminderen. Je kunt medicijnen slikken die de pijn verminderen, zoals paracetamol en NSAID’s. Over verdere behandeling zal de arts samen met jou beslissen. De arts kijkt dan samen met jou welke behandeling voor jou het beste zal werken. Je kunt bijvoorbeeld ontstekingsremmende medicijnen slikken, zoals NSAID’s, corticosteroïden en colchicine. Door ontstekingsremmende medicijnen te gebruiken, kun je nieuwe jichtaanvallen mogelijk vermijden. Ook urinezuurverlagende medicijnen, zoals allopurinol, benzbromaron en febuxostat kunnen een positief effect hebben.
Wat je zelf kunt doen om jicht onder controle te krijgen
Jicht is een ernstige en soms pijnlijke aandoening. Als je eenmaal jicht hebt, kom je er helaas niet meer helemaal vanaf. Maar je kunt je jicht wel onder controle krijgen. Deze 6 tips kunnen je daarbij helpen:
- Ga naar een arts
Als je jicht hebt, moet je een medische behandeling krijgen. Anders kan jicht ook andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Goede behandeling door een arts kan ernstige schade aan je gewrichten voorkomen.
- Neem je medicijnen zoals voorgeschreven
Helaas kunnen we jicht niet helemaal genezen. Maar je medicijnen nemen zoals ze voorgeschreven zijn, draagt bij aan een succesvolle behandeling.
- Let op je voeding en beweging
Je voeding en lichaamsbeweging zijn niet de oorzaak van jicht. Ze kunnen het risico om jicht te krijgen wel verhogen. Zo kan het vermijden van bepaald voedsel helpen je urinezuurgehalte laag te houden. Laat je altijd adviseren door een arts.
- Lees je in over jicht
Het is verstandig om je in te lezen over jicht. Naast je arts, kunnen ook andere organisaties zoals een patiëntenorganisatie je nuttige informatie geven. Door je in te lezen leer over de oorzaken en symptomen van jicht.
- Vraag steun van familie en vrienden
Verzwijg niet dat je jicht hebt, maar vertel anderen erover. Door anderen te vertellen over je ervaringen help je anderen te begrijpen hoe het is om te leven met jicht. Zo weten zij wat er speelt en kun je hun ook om hulp vragen als het nodig is.
- Geef niet op
Het accepteren van je diagnose is niet makkelijk. Leren leven met jicht kan erg uitdagend zijn. Als je te gefrustreerd raakt, kun je de controle over je jicht verliezen. Dus blijf leren en blijf nieuwe dingen proberen totdat je een aanpak vindt die voor jou werkt.
Meer informatie over jicht