Wereld Jeugdreuma Dag
Elk jaar op 18 maart is het Wereld Jeugdreuma Dag. Een dag waarop de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) net als de rest van de wereld stilstaat bij jeugdreuma. Reuma komt namelijk niet alleen voor bij ouderen. Maar liefst 1 op de 1.000 kinderen heeft een vorm van jeugdreuma. In Nederland hebben tussen de 2.000 en 3.000 kinderen jeugdreuma. Het is daarom goed om er aandacht aan te besteden.
Wat is jeugdreuma?
De medische naam van jeugdreuma is ‘Juveniele Idiopathische Artritis’ (JIA). Jeugdreuma is een auto-immuunziekte bij kinderen die is ontstaan vóór dat iemand zestien jaar wordt. De aandoening blijft jeugdreuma heten, ook wanneer iemand ouder wordt. Kinderen die jeugdreuma hebben, hebben last van gewrichtsontstekingen. Die ontstekingen zijn bijvoorbeeld te herkennen aan gezwollenheid en warmte. Daardoor ervaren ze vaak pijn en stijfheid in de gewrichten en zijn ze vaker of ernstiger vermoeid dan de meeste andere kinderen. We spreken van jeugdreuma als de gewrichtsontsteking langer dan zes weken aanhoudt.
Verschillende vormen van jeugdreuma
Er zijn verschillende vormen van jeugdreuma. Pas na een half jaar is het mogelijk om met zekerheid te zeggen welke vorm van jeugdreuma een kind heeft. Dat komt doordat de arts dan een goed beeld heeft van het aantal gewrichten dat ontstoken is of is geweest. Bovendien kan de arts dan meestal pas vaststellen of er ook andere klachten die bij jeugdreuma horen zijn geweest. Er zijn vijf vormen van jeugdreuma (JIA) die het meeste voorkomen:
- Oligo-articulaire JIA: deze vorm komt voor in 50% van de gevallen. Een kind heeft hierbij maximaal 4 ontstoken gewrichten in het eerste half jaar.
- Poly-articulaire JIA: van deze vorm jeugdreuma bestaan twee soorten. 20-25% van de kinderen met jeugdreuma heeft een van deze twee soorten. Er is dan sprake van 5 of meer ontstoken gewrichten.
- Enthesitis gerelateerde JIA: deze vorm komt voor bij 10-15% van de kinderen met jeugdreuma. Bij mensen bij wie de klachten ontstaan na het zestiende levensjaar heet deze vorm van reuma ‘axiale spondyloartritis’. De bekendste vorm daarvan is de ziekte van Bechterew.
- Artritis Psoriatica: deze vorm van jeugdreuma komt slechts voor in 4% van de gevallen. Bij deze vorm heeft een kind ook langdurig last van psoriasis (een huidaandoening).
- Systemische JIA: minder dan 10% van de kinderen met jeugdreuma heeft deze vorm. Bij deze vorm zijn er niet alleen ontstekingen in gewrichten, maar zijn ook organen betrokken.
Klachten
Net als bij de meeste vormen van reuma die volwassenen kunnen krijgen, horen ook bij jeugdreuma verschillende klachten. De klachten zijn vergelijkbaar met die die volwassenen ervaren. Zo komen er bij alle vormen van jeugdreuma gewrichtsontstekingen voor. Het gewricht kan dan warm, gezwollen en pijnlijk zijn. Ook hebben de meeste kinderen dan last van stijfheid, met name in de ochtend. Een andere klacht die regelmatig voorkomt bij jeugdreuma is vermoeidheid. Daarnaast zijn koorts en oogontstekingen bekende klachten die gepaard gaan met JIA. Door deze klachten is het voor kinderen vaak lastig om ‘gewoon’ mee te doen met andere kinderen. Soms is naar school gaan, leren of spelen te vermoeiend of heeft iemand te veel last van pijn of stijfheid om mee te kunnen doen.
Behandeling
Jeugdreuma voorkomen is helaas (nog) niet mogelijk. Gelukkig bestaan er wel behandelingen voor jeugdreuma. Er zijn medicijnen die de gewrichtsontstekingen verminderen. Het doel van die medicijnen is om alle ontstekingen binnen één jaar weg te nemen. De meeste kinderen komen voor hun behandeling bij een kinderreumatoloog terecht. Ook gaan de meeste kinderen met jeugdreuma regelmatig naar een oogarts. De oogarts controleert of er niet ongemerkt sprake is van een oogontsteking. Ook komen kinderen regelmatig bij een fysiotherapeut en/of ergotherapeut terecht. Zij kunnen helpen met bewegen en het soepel houden van gewrichten en spieren. Op die manier kunnen (met name milde) klachten in de meeste gevallen behoorlijk verminderd worden. Er zijn ook kinderen die helemaal van hun jeugdreuma genezen.
Meer weten?
- Wil je meer weten over jeugdreuma? Lees meer bij jeugdreuma
- Heb je zelf jeugdreuma of heeft je kind jeugdreuma? Op de website van Jeugdreuma Vereniging Nederland staat nog veel meer informatie.