Wereld Jeugdreuma Dag
Wereldwijd heeft maar liefst 1 op de 1000 kinderen jeugdreuma. In Nederland leven tussen de 2000 en 3000 kinderen met jeugdreuma. Niet iedereen weet dat kinderen ook reuma kunnen krijgen, en dat reuma niet alleen voorkomt bij ouderen. In het kader van Wereld Jeugdreuma Dag vragen we hier als Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) aandacht voor. Deze dag valt elk jaar op 18 maart.
Jeugdreuma
In de medische wereld staat jeugdreuma bekend als ‘Juveniele Idiopathische Artritis’ (JIA). Idiopathisch betekent dat we niet weten wat de oorzaak is. Jeugdreuma is een auto-immuunziekte waarbij je immuunsysteem zich tegen je eigen lichaam keert. Als gevolg daarvan kun je last krijgen van gewrichtsontstekingen. Dit zorgt voor pijn, stijfheid en vermoeidheid. Ook krijgen veel kinderen met jeugdreuma te maken met koorts en oogontstekingen. We spreken van jeugdreuma als de ziekte ontstaat onder de zestien jaar, en als de gewrichtsontstekingen langer dan zes weken aanhouden. Als je ouder wordt, maar als kind de diagnose jeugdreuma hebt gekregen, blijft de aandoening jeugdreuma heten.
Verschillende vormen
Jeugdreuma kent verschillende vormen. Deze vormen zijn afhankelijk van het aantal gewrichten dat ontstoken is en of een kind nog andere klachten heeft. Een arts kan de vorm na ongeveer een halfjaar vaststellen. De vormen van jeugdreuma die het vaakst voorkomen zijn:
- Oligo-articulaire JIA: Bij deze vorm heeft een kind maximaal 4 ontstoken gewrichten in het eerste half jaar. Van de kinderen met jeugdreuma heeft 50% deze vorm.
- Poly-articulaire JIA: Van deze vorm van jeugdreuma bestaan twee soorten, waarbij sprake is van 5 of meer ontstoken gewrichten. Bij de ene vorm heb je wel de reumafactor in je bloed, bij de andere vorm niet. Poly-articulaire JIA komt voor bij 20-25% van de kinderen met jeugdreuma.
- Enthesitis gerelateerde JIA: Bij deze vorm van jeugdreuma kunnen ook ontstekingen in je wervelkolom ontstaan. Bij mensen bij wie de klachten ontstaan na het zestiende levensjaar heet deze vorm van reuma ‘axiale spondyloartritis’. Deze vorm komt voor bij 10-15% van de kinderen met jeugdreuma.
- Artritis Psoriatica: Bij deze vorm van jeugdreuma heeft een kind naast gewrichtsontstekingen ook last van psoriasis (een huidaandoening). Het komt voor in 4% van de gevallen.
- Systemische JIA: Bij deze vorm zijn er niet alleen ontstekingen in de gewrichten, maar zijn ook organen ontstoken. Minder dan 10% van de kinderen met jeugdreuma heeft deze vorm.
Behandeling
Het is helaas nog niet mogelijk om jeugdreuma te voorkomen. Maar er bestaan wel verschillende behandelingen. De meeste kinderen komen bij een kinderreumatoloog terecht. Die kan proberen de gewrichtsontstekingen met medicijnen te remmen. Ook bezoeken veel kinderen met jeugdreuma een oogarts, die oogontstekingen in de gaten houdt. Daarnaast kan een fysiotherapeut of ergotherapeut helpen om kinderen leren te bewegen en de gewrichten soepel te houden. Dit kan er allemaal voor zorgen dat de klachten minder worden. Ongeveer 40% van de kinderen met jeugdreuma heeft na 8 tot 10 jaar geen symptomen meer en hoeft geen medicijnen meer te gebruiken.
Niet mee kunnen doen met leeftijdsgenoten
Desondanks kan jeugdreuma een grote impact hebben op een kind. Kinderen met jeugdreuma kunnen niet altijd meedoen met hun leeftijdsgenoten. Soms is naar school gaan, leren of spelen te vermoeiend of heeft een kind te veel last van pijn of stijfheid. Terwijl ze niets liever zouden willen dan plezier te maken met vrienden. Bovendien begrijpt de omgeving niet altijd wat iemand met jeugdreuma meemaakt. Het is lastig om uit te leggen dat je de ene keer wel mee kunt doen, maar de andere dag te veel pijn hebt om aan te sluiten. Morgen, op Wereld Jeugdreuma Dag, staan we daarom extra stil bij de moeilijkheden waar kinderen met jeugdreuma tegenaanlopen.
Lees ook:
- Informatie over Jeugdreuma – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Jo: “De diagnose Jeugdreuma voelde eigenlijk als een opluchting” – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Bekijk voor praktische tips de infotool Psychosociale zorg bij kinderen met reuma
- Op de website van Jeugdreuma Vereniging Nederland staat nog meer informatie, zowel voor kinderen als voor ouders