Wereld Fibromyalgie Dag
Elk jaar op 12 mei is het Wereld Fibromyalgie Dag. Fibromyalgie is een vorm van reuma. Maar er is nog veel onduidelijkheid over deze aandoening. Daarom vragen we vandaag aandacht voor fibromyalgie.
Wat is fibromyalgie?
Fibromyalgie veroorzaakt chronische pijn in je spieren en bindweefsel. Het kan zorgen voor pijn en gevoeligheid in je hele lichaam. Ook kun je last hebben van kortademigheid, vermoeidheid of psychische klachten. De invloed van fibromyalgie op je dagelijks leven kan daardoor erg groot zijn. Maar er zijn geen afwijkingen in je spieren, gewrichten of bindweefsel te zien. Daardoor is de oorzaak lastig te ontdekken. En is het moeilijk om de diagnose te stellen.
Het stellen van de diagnose
Omdat de oorzaak van fibromyalgie onbekend is, is het lastig een diagnose te stellen. Toch kan je huisarts je helpen. Het is daarom verstandig om je klachten met je huisarts te bespreken. Die kan bijvoorbeeld vragen naar het ontstaan en de aard van je klachten. Door dit gesprek kan de huisarts een diagnose stellen. Daarnaast kan de arts kijken naar uitslagen van bloedonderzoek of andere onderzoeken. Dit kan andere aandoeningen uitsluiten, zoals bloedarmoede of ontstekingsreuma.
Fibromyalgiescore
Hoewel er geen tests zijn om fibromyalgie vast te stellen, kan de arts wel kijken naar je pijnbeleving. Zo is er de fibromyalgiescore. Dat is een optelling van je pijnscore en symptoomscore. De huisarts vraagt met een lijst naar je pijn en symptomen. Symptomen van fibromyalgie zijn bijvoorbeeld vermoeidheid of concentratieproblemen. Als de pijnscore en symptoomscore samen minimaal 12 zijn, dan heb je fibromyalgie. De pijnscore is hierbij minimaal 3 uit 19. En de symptoomscore is minimaal 5 uit 12.
Tenderpoints (drukpijnpunten)
Een andere manier van lichamelijk onderzoek zijn de tenderpoints (drukpijnpunten). Hierbij drukt de arts op bepaalde punten op je lichaam. Als een punt pijn doet, is dat een positieve tenderpoint. De tenderpoints zitten in je nek, schouders, lendenstreek en heupen. Je hebt fibromyalgie als minimaal 11 of meer van de 18 tenderpoints pijn doen. Ook zit de pijn zowel boven als onder je taille. En zowel links als rechts in je lichaam. Hoewel de diagnose lastig te stellen is, kan het dus wel. Door de tenderpoints, fibromyalgiescore of het uitsluiten van andere aandoeningen.
Behandeling van fibromyalgie
Na de diagnose bespreek je samen met de huisarts welke behandeling bij jou past. Hierbij kun je worden doorverwezen naar een andere zorgverlener, zoals een fysiotherapeut. Er is nog geen behandeling die fibromyalgie geneest. Het gaat vooral om vermindering van de klachten. En ermee leren omgaan. Je kunt pijnstillers gebruiken, zoals paracetamol of een NSAID. Bespreek dit altijd met je huisarts. Daarnaast kan de huisarts medicijnen voorschrijven, zoals benzodiazepinen. Ook kun je je klachten aanpakken met fysiotherapie, oefentherapie, of beweging. Leren luisteren naar je lichaam en je grenzen accepteren is erg belangrijk.
Over Wereld Fibromyalgie Dag
12 mei staat in het teken van fibromyalgie. Als je fibromyalgie hebt, kun je te maken krijgen met onbegrip uit je omgeving. Ook kan het zijn dat je last krijgt van angstige of depressieve gevoelens. Daarom is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor fibromyalgie. Praten over je aandoening kan meer begrip creëren. Maar dat is niet altijd makkelijk. Dat weet ook Stefanie Hulst, die in 2017 met haar verhaal ‘’Diagnose in de kinderschoenen’’ de Europese Edgar Stene schrijfwedstrijd won. In haar verhaal beschrijft ze treffend hoe frustrerend de weg naar de diagnose van fibromyalgie kan zijn.