Welke oefentherapie werkt het beste bij fibromyalgie?
Fibromyalgie is een vorm van reuma waarbij je last kunt hebben van pijn en gevoeligheid in je hele lichaam. Dat kan je ernstig beperken in je dagelijks leven. Hoewel er nog geen behandeling bestaat om fibromyalgie te genezen, kun je wel proberen je klachten te verminderen. Bijvoorbeeld door beweging. Onderzoekers hebben recent aangetoond dat oefentherapie voor mensen met fibromyalgie het beste kan bestaan uit zowel krachttraining als conditietraining.
Wat is fibromyalgie?
Bij fibromyalgie kun je last hebben van onder andere stijfheid, krachtverlies en een chronische pijnbeleving. Fibromyalgie veroorzaakt chronische pijn in je spieren en bindweefsel. Maar er zijn geen afwijkingen in je spieren, gewrichten of bindweefsel te zien. De oorzaak van fibromyalgie is dan ook niet duidelijk. Het zou kunnen dat de aandoening een centrale pijnversterkingsstoornis is, waarbij je door een verstoorde aansturing van je spieren vanuit je hersenen sneller en langer pijn ervaart. Het is ook mogelijk dat fibromyalgie valt onder de Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK). Naast lichamelijke klachten kan fibromyalgie leiden tot mentale klachten. Bijvoorbeeld omdat je te maken krijgt met onbegrip vanuit je omgeving of omdat je last hebt van angstige of depressieve gevoelens.
Omdat de oorzaak van fibromyalgie niet duidelijk is, is het lastig om de diagnose te stellen. Gelukkig zijn er wel een aantal manieren om erachter te komen of jij fibromyalgie hebt. Bijvoorbeeld door je klachten te bespreken met je huisarts, of via het uitsluiten van andere aandoeningen. Ook kan de huisarts kijken naar je pijnbeleving met de fibromyalgiescore. Daarnaast kan de huisarts via zogenaamde tenderpoints (drukpijnpunten) uitwijzen of je fibromyalgie hebt.
Behandeling van fibromyalgie met oefentherapie
Als je eenmaal weet dat je fibromyalgie hebt, kun je samen met je huisarts beslissen welke behandeling bij jou past. Fibromyalgie is nog niet te genezen, maar je kunt wel je klachten proberen te verminderen. Bijvoorbeeld door medicijnen te gebruiken. Ook kun je focussen op fysiotherapie, oefentherapie of beweging. Maar welke oefenprogramma’s en vormen van beweging werken het beste voor mensen met fibromyalgie? Daar hebben onderzoekers recent naar gekeken.
Onderzoek naar oefentherapie
In het onderzoek hebben wetenschappers gekeken naar 16 studies waarin oefenprogramma’s voor mensen met fibromyalgie zijn onderzocht. Ze keken daarbij welke oefentherapie het beste werkt om de pijn te verminderen. Uit het onderzoek is gebleken dat oefentherapie het beste kan bestaan uit een combinatie van krachttraining en aerobe conditietraining. Oefeningen waarmee je alleen je mobiliteit traint zijn niet zo effectief.
Krachttraining en conditietraining
Bij krachttraining train je je fysieke kracht, spieruithoudingsvermogen of spiermassa. Je kunt trainen met gewichten of weerstand, zoals weerstandsbanden. Met aerobe conditietraining worden trainingen met een lagere intensiteit en van langere duur bedoeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wandelen, fietsen of zwemmen. Volgens de onderzoekers werkt oefentherapie bij fibromyalgie het beste als je de therapie 13 tot 24 weken volgt. Daarbij zou je oefeningen minder dan 30 minuten of tussen de 30 en 60 minuten moeten uitvoeren. Ook zou het goed zijn om steeds iets langer of intensiever te trainen. Bijvoorbeeld door je hartfrequentie te laten toenemen of door de maximale belasting waarmee je traint te vergroten. Door een dergelijke therapie te volgen, zou je de pijnklachten van fibromyalgie kunnen verminderen.
Meer lezen?
- Hier vind je het onderzoek over oefentherapie bij fibromyalgie
- Wat is belangrijk bij de oefentherapeutische behandeling van mensen met fibromyalgie? – Nederlandse Health Professionals in de Reumatologie
- Informatie over fibromyalgie – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Hoe fibromyalgie mijn toekomst veranderde – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- ReumaZorg Nederland (RZN) bij hoorzitting Fibromyalgie – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Kan onderzoek naar long COVID zorgen voor meer kennis over fibromyalgie? – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland