Weg met worst case scenario’s – van doemdenken naar omdenken
Ga jij bij een kleine tegenslag al meteen uit van het worst case scenario? Zo kun je helaas in een neerwaartse spiraal terechtkomen. In je hoofd worden dingen groter en erger dan ze echt zijn. Misschien ontwikkel je wel angsten die nergens voor nodig zijn. Uit die negatieve spiraal komen, is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom geeft Creaky Joints een aantal handige tips.
Doemdenken, waarom doen we dat?
Doemdenken is best normaal, iedereen doet het wel eens. Op een dag dat je veel lichamelijke klachten ervaart van je reuma, is je mentale lontje ook korter. Je bent moe en hebt pijn en raakt daardoor sneller gefrustreerd. Daardoor zul je dingen op zo’n dag negatiever bekijken dan op een goede dag. Doemdenken gaat dan bijna automatisch, ook al is er eigenlijk misschien niet zo veel aan de hand. Het is eigenlijk een manier van je hersenen om jezelf te beschermen. Als er iets vervelends gebeurt, wil je je voorbereiden op het ergste. Zo hoop je de controle te behouden. Zie je hersenen maar eens als een rookmelder. Die gaat niet alleen loeien als je hele huis in brand staat, maar ook al als de koekjes in de oven beginnen te verbranden. Dat doen je hersenen ook, ook al is dat soms wat overdreven.
10 tips tegen doemdenken
Doemdenken en uitgaan van het worst case scenario is erg vervelend. Daarom is het goed je er tegen te verzetten, voordat doemdenken de overhand krijgt. Om je daarbij te helpen heeft Creaky Joints 10 handige tips. Deze tips zijn bedacht door mensen die zelf ook reuma hebben. Hopelijk kunnen ze jou ook helpen.
- Ga opzoek naar de oorzaak
Waarom bekijk je alles zo negatief? Heb je de laatste tijd meer pijn? Meer last van vermoeidheid? Uitzoeken waar het doemdenken vandaan komt, kan je helpen ermee te stoppen. Niet alleen omdat het wat meer rust geeft in je hoofd. Maar ook omdat je er zo misschien iets aan kunt doen.
- Maak het scenario helemaal af
Veel mensen maken het worst case scenario in hun hoofd niet helemaal af. Je denkt bijvoorbeeld: “Oh nee, als dat maar niet gebeurt, dat zou vreselijk zijn!”. Maar denk eens iets verder, wat gebeurt er dan echt? Het is niet altijd zo zwart wit als je denkt. Als je niet 100% kunt geven, hoeft het ook niet meteen 0% te zijn. Misschien is 50, 60 of 70% ook helemaal niet zo verkeerd.
- Onthoud: gedachten zijn geen feiten
Het is makkelijk en verleidelijk om aan je gedachtes vast te houden. Zeker negatieve gedachtes kun je soms moeilijk loslaten. Maar dat je die gedachtes hebt, maakt nog niet altijd dat ze echt waar zijn. Het zijn ‘maar’ gedachtes, geen feiten.
- Denk realistisch
Om doemdenken tegen te gaan, proberen mensen soms heel positief te blijven. Dit is niet altijd effectief. Zeker niet als je een chronische ziekte hebt. Probeer realistisch te blijven. Denk bijvoorbeeld niet “Ik voel me niet ellendig, ik voel me juist geweldig!” als dat niet zo is. Denk liever: “Ik voel me nu niet zo fijn, maar ik weet dat het beter zal worden.” Zo voorkom je teleurstellingen.
- Probeer de “de kans is groot dat…”-methode
Wanneer je in een negatieve spiraal zit, verwacht je misschien dat mensen negatief over je denken. Maar de kans is groot dat dat helemaal niet zo is. Probeer het eens op die manier te bekijken! De kans is groot dat het minder erg is dan het nu lijkt. De kans is groot dat anderen het wel begrijpen. De kans is groot dat… je moet stoppen met doemdenken.
- Praat terug tegen je hersenen
Als je hersenen overuren draaien en alleen maar negatief denken, praat dan eens terug. Zeg tegen je hersenen dat je geen zin hebt in negativiteit: “thanks, but no thanks”. Daarmee luister je wel naar jezelf, maar blijf je niet hangen in die negatieve spiraal.
- Geef jezelf de ruimte
Wees niet te streng voor jezelf. Leven met een chronische ziekte is soms nou eenmaal heel vervelend. Geef jezelf de ruimte om dat te accepteren en daar soms even van te balen. Dan kun je daarna weer met positieve energie vooruit kijken.
- Geef jezelf genoeg tijd
Om doemdenken te voorkomen, is het belangrijk dat je jezelf genoeg tijd geeft. Als je reuma hebt, duren sommige dingen gewoon wat langer. Door ’s ochtends vroeg geen dingen te plannen, hoef je ook niet bang te zijn dat het je niet lukt door ochtendstijfheid. Door jezelf genoeg tijd te geven, is doemdenken soms niet meer nodig.
- Neem de controle over je gedachtes
Het worst case scenario voorgoed uit je hoofd zetten, is waarschijnlijk wat te veel gevraagd. Je kunt wel de controle nemen over je gedachtes. Visualiseer bijvoorbeeld eens dat je je vervelende gedachtes op een bootje een rivier af laat varen. Zo stuur je je gedachtes even weg en duurt het misschien wel een hele tijd voor ze weer terugkomen.
- Herpak jezelf
Misschien merkt je dat je ondanks deze tips toch nog aan het doemdenken bent. Probeer dan uit dat worst case scenario te stappen. Kom even tot rust of ga even naar buiten voor een korte wandeling. Haal jezelf uit die negatieve spiraal en zeg dat het allemaal wel goed komt. Blijft niet hangen in die negativiteit, maar herpak jezelf. Je kunt het!