De Week tegen Eenzaamheid
Eén op de drie volwassenen in Nederland voelt zich wel eens eenzaam. Wanneer je chronisch ziek bent, loop je meer risico om te worstelen met eenzaamheid. Door gezondheidsklachten kan je bijvoorbeeld niet altijd meedoen aan sociale activiteiten. Deze week is de Week tegen Eenzaamheid. Een week die in het teken staat van elkaar ontmoeten en de verbinding opzoeken.
Wat is eenzaamheid?
Eenzaamheid is voor iedereen anders, de één voelt zich sneller eenzaam dan de ander. Eenzaamheid is je alleen voelen, zonder verbinding met anderen. Je voelt geen hechte, emotionele band met anderen en mist deze band. Als je eenzaam bent, voel je vaak ook leegte, verdriet en angst. Eenzaamheid kan ook gepaard gaan met psychische en lichamelijke klachten. Eenzaamheid kan je gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven dan ook negatief beïnvloeden.
Praten over eenzaamheid
Eenzaamheid is iets dat ‘in’ iemand zit. Daarom kun je het van de buitenkant meestal niet zien als iemand zich eenzaam voelt. Ondanks dat eenzaamheid voor iedereen anders voelt, is het voor bijna iedereen moeilijk om erover te praten. Hulp vragen aan mensen in je omgeving is daardoor ook lastig. Toch is het goed om dat wel te proberen. Vaak willen andere mensen je helpen en voor je klaarstaan, maar ze weten niet altijd hoe. Probeer te vertellen hoe je je voelt en vraag die ander of jullie wat vaker kunnen afspreken. Dat kan je al een eindje op weg helpen.
Eenzaamheid signaleren
Omdat mensen die eenzaamheid ervaren daar vaak moeilijk over praten, is het goed om een oogje in het zeil te houden op de mensen om je heen. Soms kun je eenzaamheid namelijk wel herkennen aan bepaalde signalen. Verslechterde zelfzorg, vermoeidheid, hoofdpijn en weinig eetlust zijn lichamelijke signalen die kunnen duiden op eenzaamheid. Ook zijn er psychische, sociale en gedragsmatige signalen die bij eenzaamheid kunnen passen, zoals een negatief zelfbeeld en weinig sociale contacten. Soms is eenzaamheid het gevolg van grote levensgebeurtenissen, zoals het overlijden van een dierbare, een scheiding of het verlies van je baan.
Eén tegen Eenzaamheid
De Week tegen Eenzaamheid is onderdeel van het actieprogramma van Eén tegen Eenzaamheid, een initiatief van het Ministerie van VWS. Het doel van het actieprogramma is om iedereen mee te laten doen in de maatschappij. Iedereen kan iemand die eenzaam is helpen. Dat kan heel makkelijk zijn: nodig iemand uit voor een kopje koffie of ga samen een stukje wandelen. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid vragen verschillende organisaties in het hele land aandacht om eenzaamheid te verminderen. Dat doen ze door honderden activiteiten te organiseren waarbij mensen elkaar ontmoeten. Iedereen is welkom bij die activiteiten of kan de activiteiten mee organiseren. Er zijn ook verschillende lokale activiteiten waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten.
Infotools over de impact van reuma op je sociale leven en gevoelens
Reuma kan gepaard gaan met gevoelens van eenzaamheid. Doordat je niet altijd mee kunt doen met anderen, kun je je verdrietig of angstig voelen. Bovendien kan je relatie met andere mensen veranderen. Reuma kan daardoor veel invloed hebben op jouw gevoelens en sociale leven. Daarom heeft de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) infotools ontwikkeld over psychosociale zorg bij reuma. Deze infotools gaan over het verhelpen van negatieve gevoelens en staan op de website van de Patiëntenfederatie. In de infotools staat bijvoorbeeld welke zorgverleners jou kunnen helpen. Ook vind je er tips over wat je zelf kunt doen om emotionele en sociale klachten tegen te gaan. Het kan bijvoorbeeld helpen om jouw ervaringen met anderen te delen of om een leuke activiteit te zoeken waar jij energie van krijgt.
Er is een aparte infotool voor psychosociale zorg bij volwassenen en kinderen met reuma. Ook is er een infotool voor naasten. Je kunt je namelijk heel machteloos en verdrietig voelen als iemand die dicht bij je staat reuma heeft. Bovendien verandert jullie relatie. Je ziet elkaar misschien niet zo veel als je zou willen. Door je zorgen te delen kun je negatieve gevoelens tegengaan. Praten over eenzaamheid is voor iedereen belangrijk. Zowel voor jezelf als voor anderen. Want minder eenzaamheid betekent meer kwaliteit van leven.