Webinars 2023

Hieronder kun je de webinars terugkijken, die de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland heeft uitgezonden in 2023.
Kijk voor de webinars uit 2022 en 2021 op Webinars 2022 en Webinars 2020-2021
Heb je een vraag? Mail naar [email protected]

Webinar over Leveringsproblemen medicijnen. Heb jij wel eens een medicijn op recept niet meegekregen, omdat deze niet op voorraad was bij je apotheek? Op dinsdag 28 november vertelde Sanne Smits over ‘Leveringsproblemen van medicijnen’. Sanne is apotheker bij Service Apotheek Holendrecht en lid van de Vereniging van Jonge Apothekers. Sanne wees op het groeiende probleem van de levering van medicijnen. Ze besprak tekorten, zoals bij allopurinol, methotrexaat, en benzbromaron en over de productie- en distributieketen van medicijnen.

Webinar over Reumatoïde Artritis (RA). Veel mensen met Reumatoïde Artritis (RA) ervaren dagelijks klachten. Reumatoïde artritis is een chronische aandoening, waarbij je last hebt van gewrichtsontstekingen. De klachten wisselen van tijd tot tijd. In sommige periodes heb je veel last van ontstekingen in je gewrichten. Maar je hebt ook perioden, waarin je weinig of geen symptomen ervaart. Prof. Dr. Mart van de Laar besprak in het webinar over Reumatoïde Artritis op 26-10: wat is RA precies, wat zijn de symptomen en hoe kun je deze behandelen?

Webinar ‘Vermoeidheid en omgaan met je energie’. 69% van de mensen met reuma heeft dagelijks te maken met (extreme) vermoeidheid. Die vermoeidheid kan zo erg zijn dat het iemand beperkt in zijn of haar dagelijkse bezigheden. Het is dan ook belangrijk om je energie goed te verdelen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom organiseerde RZN samen met zelfstandig ergotherapeut Tinneke Claes een webinar over ‘vermoeidheid en omgaan met je energie’. Tinneke nam de deelnemers mee in het vinden van een goede balans in de dagelijkse activiteiten.

Webinar ‘Verschillen in zorg tussen man en vrouw’. De lichamelijke en medische verschillen tussen man en vrouw zijn groot. Desondanks is medische zorg vaak afgestemd op het mannelijk lichaam, ook als het gaat om een vrouw. Wat zijn die medische verschillen tussen man en vrouw precies? En welk effect hebben ze op het ontwikkelen van chronische ziektes? Op die vragen gaf prof. dr. Angela Maas antwoord tijdens het webinar van RZN. Angela is hoogleraar Cardiologie voor vrouwen aan de Radboud Universiteit en oprichtster van Hart voor Vrouwen.

Webinar ‘Gezond eten en leven’. Gezond leven is belangrijk, zeker als je reuma hebt. Maar soms is het maken van gezonde keuzes makkelijker gezegd dan gedaan. Wat is nou gezond en wat niet? En hoe motiveer je jezelf om gezonde keuzes te maken? Daarover vertelde Prof. dr. Hanno Pijl op 22 mei jl. tijdens ons webinar. Hanno is hoogleraar Diabetologie en internist-endocrinoloog op de afdeling Interne Geneeskunde in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hij is ook mede-initiatiefnemer van het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde.

Webinar ‘Lekker bewegen; je kan het!‘. Op woensdag 5 april vertelde fysiotherapeut Jobjan Blonk hoe je met reuma lekker in beweging komt. Want als je reuma hebt, is het niet altijd even gemakkelijk om te bewegen. Maar beweging is bij reuma juist erg belangrijk om je gewrichten soepel te houden. Jobjan vertelde ook hoe je je grenzen kunt leren kennen en hoe je kunt ontdekken wat goed voor je is. Tijdens het webinar was ook Paula Jap Tjong van Stoelyoga Nederland te gast. Samen met haar kwamen we in beweging en maakten we kennis met fijne en geschikte beweegoefeningen.

Webinar ‘Chronisch ziek en Intimiteit‘. Intimiteit en seksualiteit speelt op wat voor manier dan ook een rol in ieders leven. Toch is het niet vanzelfsprekend dat thema’s als intimiteit, seksualiteit en seksuele gezondheid in de spreekkamer aan bod komen. Maar wat is ‘seksuele gezondheid’ eigenlijk precies? En wat kun je eraan doen als intiem zijn met je partner anders is dan voorheen? Daarover spraken Hester Pastoor, psychotherapeut-seksuoloog bij het Erasmus MC, en Anouk Huberts, arts-onderzoeker Kwaliteit & Patiëntzorg bij het Erasmus MC, op dinsdag 21 maart.

Webinar ‘Reuma en Vermoeidheid’. Dr. Joke Vriezekolk, onderzoeker-psycholoog bij de Sint Maartenskliniek, vertelde op 13 februari 2023 wat vermoeidheid precies is, welke invloed vermoeidheid kan hebben op je leven, wat je er zelf tegen kunt doen en welke behandelmogelijkheden er bestaan om vermoeidheid tegen te gaan. Vermoeidheid bij reuma is meer dan alleen moe zijn. Het is een onvoorspelbare klacht die je ervan kan weerhouden alledaagse dingen te ondernemen. Als je je vaak vermoeid voelt, kan het daarom een grote invloed hebben op je leven.

Webinar ‘Leven met medicijnen’. Medicijnen kunnen helpen om reumaklachten te verminderen. Veel mensen met reuma hebben dan ook baat bij medicatie. Maar het is soms best lastig om medicijnen altijd goed te gebruiken, vooral als je langdurig medicatie gebruikt. Als je medicatie niet goed gebruikt, kan het effect ervan minder worden. Hoe je dat kunt voorkomen en waarom het belangrijk is om medicatie goed te gebruiken, vertelde Prof. dr. Bart van den Bemt op 23 januari. Hij is apotheker en medisch manager bij de Sint Maartenskliniek en onderzoeker bij het Radboudumc.

Help mee