Webinars 2020-2021

Hieronder kun je de webinars terugkijken, die de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland heeft uitgezonden in 2020/2021.
Heb je een vraag? Mail naar [email protected]

Webinar ‘Reuma en Mindfulness‘. Wil je zoveel mogelijk doen en beleven en je ook vaker rustig en ontspannen voelen? Mindfulness kan je daarbij misschien helpen, ook als je reuma hebt. Mindfulness in de praktijk (voorbeelden van oefeningen, die je met mindfulness doet) en ook hoe vind je een geschikte mindfulness coach? Tijdens het webinar op 20 november 2021 vertelde psychologe Simone Lips over mindfulness en hoe mindfulness kan helpen bij reuma.

Webinar ‘Reuma en voeten‘. Op 30 oktober 2021 vertelde podotherapeut en epidemioloog dr. Marloes Tenten-Diepenmaat, lector Podotherapie aan de Saxion Hogeschool, over reuma en voetproblemen, behandelmogelijkheden en wat je zelf kunt doen aan je voetklachten. In 2017 deed zij onderzoek naar voetklachten bij reumatoïde artritis (RA) en ontwikkelde aan de hand daarvan een protocol voor de evaluatie en optimalisatie van podotherapeutische zolen.

Webinar ‘Reuma en bijwerkingen‘. Als je medicijnen gebruikt voor je reuma, kun je last krijgen van bijwerkingen. Wat zijn bijwerkingen? Waarom is het belangrijk een bijwerking te melden? Welke rol speelt het Bijwerkingencentrum Lareb hierin en hoe kan je een waardevolle bijdrage leveren door een bijwerking te melden? Op 18 september 2021 vertelde Gerda Weits van Bijwerkingencentrum Lareb over bijwerkingen van medicijnen en de rol van het Lareb hierin.

Webinar ‘Reuma en handtherapie‘. Klachten aan je hand kunnen veel invloed hebben op je dagelijks leven. Het is daarom belangrijk, dat je aandacht besteedt aan het verminderen van die klachten als je gehinderd wordt in je dagelijkse activiteiten door bijvoorbeeld pijn, zwelling, of stijfheid. Maar je hand is een complex gewricht, dat vraagt om een specifieke aanpak. Op 22 mei 2021 vertelde fysiotherapeut Nicole de Wit over handtherapie bij reuma.

Webinar ‘Reuma en mentale gezondheid‘. Depressieve klachten kunnen sterk overeenkomen met klachten van reuma, bijvoorbeeld vermoeidheid. Depressieve mensen met reuma hebben meer last van pijn, ontstekingen, beperkingen, zijn minder therapietrouw en hebben verhoogde kans op ernstige complicaties. Een depressie wordt vaak over het hoofd gezien. Toon van Helmond, gezondheidspsycholoog en ervaringsdeskundige, vertelde erover op 17 april 2021.

Webinar ‘Reuma en zelfmanagement‘. Bij zelfmanagement gaat het erom dat je zelf bepaalt welke zorg je wilt of wat je belangrijk vindt voor jouw gezondheidszorg. Maar is zelfmanagement wel voor iedereen mogelijk? Zijn er ook tools die je kunnen ondersteunen bij zelfmanagement? En wat zijn bekende valkuilen bij zelfmanagement? Dr. Monique Heijmans van het Nivel gaf antwoord op deze vragen tijdens het webinar op 13 maart 2021.

Webinar ‘Biologicals versus biosimilars‘. Een biosimilar is een veelgebruikt medicijn voor mensen met reuma. Een biosimilar is eigenlijk een ‘replica’ van een biological. Maar wat is precies het verschil met een biological? Kan iedereen ook ‘switchen’ naar een biosimilar? En hoe zit het met het gebruik van biosimilars en vaccinatie? Renske Hebing, apotheker bij Reade, gaf antwoord op deze vragen op 13 februari 2021.

Webinar over ‘Artrose‘. Het is een van de meest voorkomende reumatische aandoeningen in Nederland. In 2019 hadden in totaal bijna 1,5 miljoen mensen last van artrose. Maar wat is nou precies artrose? Welke behandelopties zijn er mogelijk? Dr. Erwin van Spil was te gast tijdens het webinar Artrose op 16 januari 2021. Erwin is reumatoloog bij het Dijklander Ziekenhuis en doet onderzoek naar artrose i.s.m het UMC Utrecht en het Erasmus MC.

Webinar ‘Reuma en chronische pijn‘: een van de grootste uitdagingen wanneer je reuma hebt. Waar komt het vandaan? Maar vooral, hoe kan je er zo goed mogelijk mee omgaan? De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland organiseerde in december 2020 een webinar hierover m.m.v. professor dr. Rob Smeets, revalidatiearts bij CIR Revalidatie en onderzoeker en hoogleraar Revalidatiekunde aan het Medisch Universitair Centrum Maastricht.

Webinar ‘Reuma en werk‘: vertel jij meteen aan je nieuwe werkgever dat je reuma hebt? Welke begeleiding mag je verwachten wanneer je werkt en plots met reuma te maken krijgt? En zou een coach of een casemanager hierin nog iets kunnen betekenen? Ter gelegenheid van Wereldreumadag organiseerde de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland op 10 oktober 2020 een webinar over Reuma en Werk m.m.v. Astrid van de Nieuwenhof en Eveline de Vos.

Help mee