Wat voorspelt of iemand met RA in blijvende remissie blijft zonder medicatie?

Spreker Ken Baker (Engeland):

Remissie is een haalbaar doel voor veel mensen met reumatoïde artritis (RA) die DMARDs gebruiken. Toch hebben DMARDs bijwerkingen. Daarom is het belangrijk om het DMARD gebruik te verminderen of helemaal te stoppen wanneer remissie is bereikt zonder dat de ontstekingsactiviteit weer terugkomt. Dit onderzoek is erop gericht om te kijken welke variabelen kunnen voorspellen of iemand na het stoppen met DMARD gebruik na het hebben bereikt van remissie ook daadwerkelijk in remissie blijft.

Resultaten: In totaal werden 44 RA patiënten gedurende een periode van 6 maanden gemonitord die in remissie waren en gestopt waren met synthetische DMARDs. Hebben de 5 bestudeerde variabelen (3 genetische variabelen [currently subject to patent application], 1 cytokine variabele [IL-27] en 1 klinische score [ACR/EULAR Boolean remission]) een voorspellende waarde voor het behouden van DMARD vrije-remissie?

Conclusie
Er zijn aanwijzingen dat de variabelen in het onderzoek het behoud van DMARD vrije remissie kunnen helpen voorspellen. Toch moet er meer onderzoek naar worden gedaan.

Lees meer

Comments are closed.