Wat vind jij lastig met jicht?
Heb jij jicht? Worstel je met een behandeling? Beïnvloedt het jouw dagelijkse leven? Of vind je het lastig om aan anderen uit te leggen wat jicht met je doet? Dan zijn wij op zoek naar jouw verhaal. Help ons zo de behandeling van jicht te verbeteren.
Jicht is een van de meest voorkomende vormen van reuma, waarbij kristallen van urinezuur neerslaan in je gewricht(en). Vaak kom je naar aanleiding van een jicht aanval bij de huisarts. Daar krijg je urinezuur verlagende therapie. Wanneer de behandeling onvoldoende effect heeft, word je doorverwezen naar de reumatoloog.
Knelpunten behandeling jicht
Er wordt hard gewerkt om een aantal knelpunten rondom de behandeling van jicht op te lossen. Zo moet er meer bekendheid komen over jicht. Veel mensen denken nog steeds dat je jicht aan jezelf te danken hebt. Bijvoorbeeld omdat je verkeerd eet of te veel alcohol drinkt. Daarnaast wordt er gewerkt om de zorg voor jicht door de huisarts en de reumatoloog te verbeteren. Zo komt er bijvoorbeeld meer aandacht voor een persoonlijke behandeling van mensen met jicht en voor de afstemming tussen de huisarts en de reumatoloog in deze behandeling.
Zet jouw ervaring in
Heb jij jicht? Dan kan je ons helpen om de bekendheid over jicht en de behandeling ervan te verbeteren. Medische kennis over de aanpak van jicht is namelijk niet voldoende. Juist de persoonlijke ervaring van mensen brengt de vragen naar boven waar je met jicht het meest tegenaan loopt. Wat is bijvoorbeeld de juiste behandeling voor jicht? Welke leefstijl kan je het beste aanhouden? En hoe kan je een zo normaal mogelijk leven leiden, ook met jicht? Vanuit deze ervaring kunnen we ook beter nadenken over oplossingen voor jicht die haalbaar zijn en echt werken.
Meld je aan
Zou jij het leuk vinden om jouw ervaring met jicht te delen? Meld je dan aan bij Patricia Pennings voor meer informatie via: [email protected]
Over ReumaZorg Nederland
De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland is de landelijke patiëntenorganisatie voor mensen met reuma, waaronder jicht. Wij geven voorlichting over reuma en maken lotgenotencontact mogelijk. Ook laten wij onze stem horen in beleid en onderzoek over reuma. Dat doen wij samen met mensen die zelf reuma hebben. Wil je meer weten over ons netwerk van ervaringsdeskundigen? Kijk dan op: Ervaringskennis delen – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland .
Lees ook:
- Word patient advocate voor jicht – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Heb je jicht aan jezelf te danken? – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Wat zijn de ervaringen van mensen met jicht? – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Informatie over jicht – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland