Wat houdt ziekte-remissie in bij reumatoïde artritis?
Ziekte-remissie is voor zorgverleners binnen de reumatologie een duidelijke term. Toch weet 52% van de mensen met reumatoïde artritis (RA) niet wat de definitie van ziekte-remissie is als hun arts erover praat. Reumatoloog dr. Jan Lenaerts en reumaverpleegkundige Thanny Bries deelden hun visie over ziekte-remissie voor RAAM, het tijdschrift van de Reumatoïde Artritis Liga. In dit nieuwsbericht leggen we je uit wat je reumatoloog of reumaverpleegkundige bedoelt wanneer zij spreken van ziekte-remissie.
Behandeling reumatoïde artritis
Mensen met reumatoïde artritis (RA) kunnen tegenwoordig goed worden geholpen met een behandeling. Dit zorgt ervoor dat mensen met RA gemiddeld een lagere ziekteactiviteit hebben in vergelijking met twintig jaar terug. Het is daarbij wel belangrijk dat je RA snel behandeld wordt. Samen met je arts bespreek je een doelgerichte en werkzame therapie om je RA te behandelen. Bij de behandeling van RA wordt vaak prednison voorgeschreven voor een bepaalde periode. Dit gaat vaak in combinatie met het opstarten van het medicijn methotrexaat.
Wanneer is je behandeling geslaagd?
Het is handig als je weet wat je zorgverlener je vertelt als het gaat over je behandeling. Vooral ook wanneer deze geslaagd is. Zorgverleners binnen de reumatologie spreken vaak van medische ziekte-remissie. Medische remissie houdt in dat de arts kan meten dat je geen (of een hele lage) ziekteactiviteit hebt. Dit doet de arts aan de hand van bloedonderzoek, het beoordelen van je symptomen en soms ook via beeldvorming (bijvoorbeeld een röntgenfoto of echo). De zorgverlener kan ook vragen stellen die je zelf moet invullen zoals bijvoorbeeld via de HAQ vragenlijst.
Maar, je kan remissie ook op een andere manier zien. We spreken dan van de term individuele remissie. Dit houdt in dat je kijkt naar wat remissie voor jou persoonlijk inhoudt. Hieronder staan de twee termen uitgebreid uitgelegd aan de hand van de visie van Dr. Jan Lenaerts en reumaverpleegkundige Thanny Bries.
Individuele remissie
Wat betekent remissie voor jou? Dat is de vraag die bij individuele remissie gesteld wordt. Dit kan je zelf uitdrukken in een doel waar je naartoe wilt werken met je behandeling. Denk bijvoorbeeld aan: weer kunnen werken zonder pijn, spelen met de kleinkinderen of weer kunnen hardlopen. Ieder zijn doel is individueel. De ziekteactiviteit die de metingen je laten zien (via bloedonderzoek of een scan) is dus niet altijd hoe jij er zelf naar kijkt. Thanny Bries vindt het daarom van groot belang dat de keuze voor een behandeling tussen zorgverlener en patiënt samen gemaakt wordt. Hiermee bedoelt ze dat je samen met je reumatoloog of reumaverpleegkundige een haalbaar doel stelt voor de behandeling.
Medische remissie
Onderzoek van de National Rheumatoid Arthritis Society laat zien dat 52% van de patiënten nooit over remissie praat met zijn of haar arts. Daarnaast weet 64% van de mensen met RA niet wat de arts verstaat onder ziekte-remissie. Nog eens 82% kent de eigen DAS-28 score niet.
DAS-28
Dr. Jan Lenaerts stelt dat de DAS-28 score onder de 2.6 de meest gebruikte definitie voor medische ziekte-remissie is bij RA. Deze score staat voor ‘disease activity score’ ofwel ziekte activiteitsscore. De DAS 28 is een hulpmiddel om de ziekteactiviteit bij RA te meten. Deze score wordt berekend aan de hand van:
- Het aantal pijnlijke gewrichten
- Het aantal gezwollen gewrichten
- Bloedonderzoek om het niveau van ontsteking te meten
- De algemene gezondheid die je als patiënt ervaart
De DAS 28-score varieert van 0 tot 10, waarbij hogere scores staan voor meer ziekteactiviteit. Wanneer deze DAS-28 score door je arts op lager dan 2.6 wordt berekend dan spreekt de arts van ziekte-remissie. Toch heeft deze score zijn beperkingen. Zo worden niet alle gewrichten (zoals voet en enkel) meegenomen in de telling van gezwollen en pijnlijke gewrichten.
Boolean 2.0
Naast de DAS-28 bestaat ook de ‘Boolean 2.0’ score om de medische ziekte-activiteit bij RA te bepalen. Deze score wordt berekend aan de hand van dezelfde klachten als de DAS-28. Maar, bij de Boolean 2.0 wordt er, zoals de naam aangeeft, pas gesproken van remissie bij een score van 2.0. Recent onderzoek laat zien dat 20% van de mensen waarbij RA vroeg vast wordt gesteld, deze remissie-score behaalt. Bij mensen met een late RA diagnose, wordt deze score maar bij 6% gehaald. Het is voor het belang van ziekte-remissie dus erg belangrijk dat RA op tijd wordt gesignaleerd. Op deze manier kan RA het best behandeld worden.
Bron: Visie op ziekteremissie – Reumanet