Black-out na je gesprek met je arts? 6 Tips om dit te voorkomen
Misschien herken je het wel. Je loopt de spreekkamer uit met een goed gevoel, maar ’s avonds tijdens het eten weet je niet meer precies te vertellen wat je hebt besproken, welke keuzes er zijn gemaakt en waarom. Voorkom deze ‘black-out’ met een aantal praktische tips.
Tip 1: Kijk in je online medisch dossier
Iedereen heeft een online medisch dossier. Dat is een map op een beveiligde website waarin de zorgverlener al jouw gegevens opschrijft. Steeds vaker kun je zelf je dossier bekijken op een besloten website. Je kunt dan zien wat er is afgesproken over de behandeling. Ook staat erin welke medicijnen je gebruikt en wat de resultaten zijn van onderzoeken.
Tip 2: Maak een samenvatting van het gesprek
Tijdens je gesprek in de spreekkamer is het goed om belangrijke punten als steekwoorden op papier te zetten en om deze kort samen te vatten bij je zorgverlener. Zo kan je controleren of je de gemaakte afspraken goed hebt begrepen. Na afloop van het gesprek kan je deze punten verder uitwerken in een samenvatting. Je kan ook je zorgverlener vragen om aan het einde van je gesprek kort samen te vatten wat er is besproken. Ook dit kan je in steekwoorden op papier zetten om later uit te werken.
Tip 3: Luister het gesprek terug
Je kan aan het begin van je gesprek doorgeven aan je zorgverlener dat je het gesprek graag wil opnemen. Dan kan je het gesprek altijd terugluisteren. Zo weet je zeker dat je niets mist.
Tip 4: Bespreek gemaakte afspraken met een naaste die ook bij het gesprek was
Je kan een vriend of familielid meevragen naar je afspraak, als je dat fijn vindt. Deze persoon kan ook via de luidspreker van je telefoon meeluisteren naar je gesprek of bij je online gesprek met je zorgverlener aanwezig zijn. Na afloop kan je het gesprek met deze naaste nog eens evalueren: wat is er precies besproken? welke keuze voor een behandeling moe(s)t er gemaakt worden? En waarom heb je ook alweer voor een bepaalde behandeling gekozen? Heb je nog bedenktijd nodig om een keuze voor een behandeling te maken? En wat zijn daarin dan je overwegingen? Soms is het fijn om iemand te hebben met wie je deze vragen nog eens kunt nabespreken.
Tip 5: Lees de informatie terug die je hebt meegekregen
Het kan zijn dat je na afloop van je gesprek (online) informatie mee krijgt over wat je besproken hebt. Informatie over bepaalde medicatie bijvoorbeeld of over verschillende behandelingen die er mogelijk zijn voor een bepaalde vorm van reuma. Neem de tijd om deze informatie terug te lezen. Het kan helpen om missende blokjes informatie terug te vinden.
Tip 6: Durf te vragen
Zit je na afloop van je gesprek in de spreekkamer toch nog met vragen waar je geen antwoord op kan vinden? Neem dan contact op met je zorgverlener en stel je vraag. Kortom: durf te vragen.
Veranderen je omstandigheden? Is de behandeling zwaarder, of juist minder zwaar dan je had verwacht? Of is er iets in je situatie veranderd? Wees dan niet bang om te vragen om een nieuwe afspraak. Zo kan je opnieuw met elkaar in gesprek om te kijken wat er anders kan.
Meer informatie
Ga voor meer informatie en tips over een goed gesprek in spreekkamer naar de website: Begin een Goed Gesprek.
Ga voor meer informatie over samen beslissen bij reuma naar de website:
Samen Beslissen-samen doen-Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland