Wat doet reuma met je voet?
Meer dan 70% van de mensen met reuma krijgt voetklachten. Wanneer je voeten door reuma zijn aangedaan, ervaar je vooral problemen met het staan en lopen. Het beperkt je welzijn in het dagelijks leven enorm. Even naar de supermarkt of op bezoek gaan bij iemand kan erg lastig zijn als je niet goed kan lopen of met veel pijn loopt. Monique Gouw is (sport) podotherapeut, echografist en zorginhoudelijk directeur bij RondOm Podotherapeuten. In deze blog vertelt zij over de voetklachten die vaak voorkomen bij reuma en wat de podotherapeut hierin voor jou kan betekenen.
Voetklachten bij verschillende vormen van reuma
Er zijn vele vormen van reuma. Elke vorm heeft zijn specifieke kenmerken, maar er zijn ook overeenkomsten. Wat bij de meeste vormen van reuma voorkomt (o.a. bij reumatoïde artritis, artrose, artritis psoriatica, Bechterew en weke delen reuma) is startpijn en/of stijfheid wanneer je in beweging moet komen na rust. Ook algemene stijfheid in je gewrichten komt vaak voor. Deze startpijn en algemene stijfheid voel je soms ook in je voetgewrichten.
Vergroeiingen in je voet en tenen
Daarnaast kunnen er bij bijvoorbeeld artrose en reumatoïde artritis benige knobbels (vergroeiingen) ontstaan op de gewrichten. Deze knobbels kunnen pijnlijk zijn. Ze kunnen ervoor zorgen dat een gewricht minder goed of helemaal niet meer kan bewegen. Het kan ook zijn dat de middenvoetsbeentjes door deze vergroeiingen meer naar beneden verschuiven. Hierdoor kan je een soort van knobbels onder je voetzool voelen. De druk wordt daar dan te hoog. Dit kan pijn, wondjes, eeltplekken en eeltknobbels (likdoorns) veroorzaken. Je kunt het gevoel hebben op kiezelstenen te lopen. Vaak komen er ook vergroeiingen aan je tenen voor. De stand en de positie van de tenen veranderen hierdoor langzaamaan, waardoor ze krom of over elkaar heen kunnen gaan staan.
Door de vergroeiingen en afwijkende stand van de voet kunnen je schoenen minder goed passen. Ook kunnen je nagels afwijkingen vertonen doordat je tenen niet de ruimte in de schoenen krijgen die ze nodig hebben.
Een ander looppatroon om pijn te ontwijken
De voetproblemen die we zojuist genoemd hebben, maken het moeilijk om je voet goed af te wikkelen. Met afwikkelen bedoelen we de beweging van je voeten tijdens het lopen. Je kunt hierdoor een ander looppatroon ontwikkelen om zo de pijn te ontwijken. Dit pijn-ontwijkende looppatroon noemen we ook wel een ‘antalgisch’ looppatroon.
Een normale afwikkeling is heel belangrijk, niet alleen voor je voet zelf, maar ook voor de hogerop gelegen gewrichten, zoals je enkels, knieën, heupen en rug. Bij een antalgisch looppatroon zullen andere gewrichten een hogere of andere belasting krijgen dan normaal. Wanneer je met reuma je gewrichten, pezen of banden meer belast dan normaal, is er een kans dat er eerder reumatische klachten ontstaan in het weefsel van die gewrichten, pezen of banden. Op deze manier wordt het probleem alsmaar groter. Daarom is het belangrijk dat de podotherapeut de problemen bij het staan en lopen bij mensen met reuma goed onderzoekt.
Minder gevoel in je voet
Soms kan je bij reuma ook last hebben van een verminderd gevoel in de huid van je voeten. Vooral de lichaamsdelen die het verst van je romp vandaan zijn, zoals je tenen, kunnen tekenen van neuropathie (zenuwschade) vertonen. Hierdoor loop je het risico om een wondje op te lopen, bijvoorbeeld door een steentje in je schoen of een dubbel zittende sok die je niet voelt. Wanneer hierbij door reuma ook de doorbloeding van de haarvaatjes minder goed gaat, zal het herstel van zo’n wondje langzaam verlopen. Het is dus heel belangrijk dat dit regelmatig wordt gecontroleerd door een professional, zoals een podotherapeut.
De podotherapeut
De podotherapeut is een erkende hbo-professional, gespecialiseerd in het onderzoeken, behandelen en voorkomen van klachten aan voeten, enkels, knieën, heupen en rug. Je podotherapeut kan door op tijd in te grijpen het ontstaan van voetklachten bij reuma vertragen en pijn verlichten. Heb je reuma en last van voetklachten en/of problemen bij het staan en lopen? Maak dan een afspraak bij een podotherapeut bij jou in de buurt. Dat kan bijvoorbeeld bij Rondom Podotherapeuten.
Meer informatie?
Reuma en voetklachten – RondOm Podotherapeuten
Podotherapie – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
Wanneer naar de podotherapeut als je reuma hebt? – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland