Wat betekent de informatie over bijwerkingen in een bijsluiter?
Bijsluiters van medicijnen zijn soms moeilijk te lezen en te begrijpen. Zeker als je niet zo taalvaardig bent of als je verschillende medicijnen gebruikt. Daarom willen we je in dit nieuwsbericht uitleg geven over bijsluiters. We leggen uit welke informatie je in een bijsluiter kunt vinden en wat de informatie over bijwerkingen precies betekent.
Welke informatie kan ik in een bijsluiter vinden?
Bij elk medicijn zit een Nederlandse bijsluiter. Elke bijsluiter heeft een vaste opbouw, omdat deze informatie er altijd in moet staan:
- Informatie over het medicijn. Hoe het medicijn heet, wat voor soort medicijn het is en voor welke ziekten of klachten het medicijn gebruikt wordt.
- Wanneer je het medicijn niet mag gebruiken of extra voorzichtig moet zijn. Bijvoorbeeld als je allergisch bent voor een van de stoffen die erin zitten.
- Hoe je het medicijn moet gebruiken. Bijvoorbeeld hoe vaak je het medicijn mag gebruiken, hoe veel je ervan mag gebruiken en wanneer je het moet gebruiken. Bijvoorbeeld of je een tablet met water moet innemen en of je het 1 keer per dag of meerdere keren per dag moet innemen.
- Welke bijwerkingen het medicijn kan hebben en hoe vaak ze voorkomen. Een bijwerking die relatief vaak voorkomt zijn maag-darm klachten.
- Hoe je het medicijn moet bewaren. Vaak wordt hier vermeld dat ze buiten het bereik van kinderen bewaard moeten worden.
- De inhoud van de verpakking:
- Welke stoffen er in het medicijn zitten: zowel de werkzame stoffen als de hulpstoffen worden vermeld, omdat je een allergie kunt hebben voor specifieke hulpstoffen.
- Hoeveel tabletten, capsules, zalf of gel er in een verpakking zit.
- De fabrikant van het medicijn.
Bijwerkingen van medicijnen
Voordat een medicijn op de markt mag komen, moet er uitgebreid onderzoek naar worden gedaan. De fabrikant moet kunnen aantonen dat een medicijn bij de meeste mensen goed werkt en dat het veilig is. Hierbij worden de voordelen van het medicijn afgewogen tegen de risico’s en de bijwerkingen die het middel kan geven. Elk medicijn heeft een risico op bijwerkingen. Een ‘gewone’ pijnstiller mag minder bijwerkingen geven dan bijvoorbeeld een levensreddend medicijn. De meeste mensen merken gelukkig vooral de positieve effecten van hun medicijnen en hebben weinig last van eventuele bijwerkingen.
Wat betekent een ‘zeldzame bijwerking’ in de bijsluiter?
In hoofdstuk 4 van de bijsluiter wordt vermeld welke mogelijke bijwerkingen het medicijn kan geven. Deze worden gegroepeerd op basis van hoe vaak ze voorkomen.
- Zeer vaak: een bijwerking komt voor bij meer dan 1 op de 10 gebruikers.
- Vaak: een bijwerking komt voor bij minder dan 1 op de 10 gebruikers.
- Soms: een bijwerking komt voor bij minder dan 1 op de 100 gebruikers.
- Zelden: een bijwerking komt voor bij minder dan 1 op de 1000 gebruikers.
- Zeer zelden: een bijwerking komt voor bij minder dan 1 op de 10.000 gebruikers.
Soms blijkt in de loop van de tijd dat een bijwerking vaker voorkomt, omdat meer mensen deze bijwerking melden. Dan kan de bijsluiter aangepast worden. Ook als er een nieuwe bijwerking door gebruikers wordt gemeld, kan de bijsluiter aangepast worden.
Wat moet ik doen als ik een bijwerking heb?
Het is altijd vervelend als je last hebt van een bijwerking. Je kunt dan het beste het volgende doen:
- Bespreek het in de eerste plaats met je arts om te kijken of er een oplossing gevonden kan worden.
- Meld daarnaast de bijwerking bij het bijwerkingencentrum Lareb. Je kunt online een bijwerking melden. Door dit te doen draag je ook een steentje bij aan de veiligheid van medicijnen. Samen houden we op deze manier de informatie in de bijsluiter up-to-date.
Bijsluiter kwijt?
Wist je dat van alle Nederlandse goedgekeurde medicijnen de bijsluiter online staat in de Geneesmiddeleninformatiebank?
Meer lezen