Tijdens het symposium ‘Reuma en dan?’ interviewt dagvoorzitter Diana Lewinski huisarts Lydia Ketting-Stroet. Lydia werkt in een groepspraktijk in Zuid-Oost Utrecht. De groepspraktijk heeft een patiëntenpopulatie van zo’n 8100 mensen die zijn ingeschreven. De praktijk is gemêleerd. Patiënten zijn studenten, immigranten, rijkere en armere mensen. Als er sprake is van taalbarrière dan nemen patiënten vaak zelf al iemand mee naar het consult; partner, kinderen, buren. Als het nodig is, dan is er ook een tolk beschikbaar.
Reuma tijdens de opleiding tot huisarts
Tijdens haar opleiding Geneeskunde kreeg Lydia wel enige training over reuma. Het werd behandeld tijdens 2 tot 3 colleges. Bij de huisartsenopleiding werd er meer aandacht besteed aan het bewegingsapparaat en ging het ook over reuma.
Als zij nu als huisarts tegen vragen aanloopt op het gebied van reuma, dan kan zij specifiek over dit onderwerp nascholing volgen.
De eerste klachten van reuma
Gewrichtsklachten komen heel veel voor (heup, schouder). Mensen komen daar veel mee naar de huisarts. Toch is het aandeel mensen dat hiervan reumatoïde artritis blijkt te hebben zo’n 2-3%. Het komt dus niet vaak voor op de totale patiëntenpopulatie. Deze mensen komen pas 2-4 weken na de eerste klachten bij de huisarts. Veel mensen kijken hun klachten eerst zelf nog even aan.
De diagnose
Lydia is wat terughoudend in het direct stellen van de diagnose reuma, als de klachten niet meteen heel duidelijk zijn. Ze geeft eerst pijnstilling, doet bloedonderzoek, maakt foto’s maar neemt ook even de tijd om meer inzicht te krijgen in de aard van de klachten. Sommige mensen zijn zo heftig qua klachten die worden natuurlijk gelijk doorverwezen.
Contact huisarts-specialist
Huisarts en reumatoloog zoeken elkaar op als er overlegd moet worden over een patiënt. Er is veel telefonisch contact, de mogelijkheden zijn laagdrempelig. Toch zoeken ze elkaar minder op om te overleggen over de zorg in het algemeen. Hiervoor worden vooral de opleidingsmogelijkheden gebruikt, waar huisarts en specialist elkaar ontmoeten.
Praktijkondersteuner voor reuma?
Voor reuma zou een aparte praktijkondersteuner niet voldoende patiënten opleveren. Diabetes en COPD scoren wat patiënten aantallen betreft veel hoger. Reumapatienten zullen toch binnen een regulier consult vallen van de huisarts. Probeer te bedenken dat als je meer tijd nodig hebt voor je probleem, dat je vooraf meer tijd inplant wanneer je een afspraak maakt bij de huisarts.
Wat doet ertoe voor de patiënt?
Lydia benadrukt dat het belangrijk is om het hele plaatje van een patiënt mee te nemen tijdens een consult; hoe is het thuis, op het werk? Welke facetten van het leven spelen een rol in hoe gezond een patiënt zich voelt? Sommige huisartsen betrekken deze belangrijke facetten eerder in hun gesprek met een patiënt dan anderen.
Eigen regie
Veel mensen met een chronische aandoening hebben veel acceptatie van hun ziekte, praten of zeuren liever niet, maar vergeten daardoor op tijd aan de bel te trekken bij de huisarts bij nieuwe klachten. Het is belangrijk dat patiënten hierin hun eigen verantwoordelijkheid nemen en contact opnemen met de huisarts als dit nodig is.