Vrijwillig verzekeren
Vrijwillig verzekeren
Bij het UWV kun je als werkgever of werknemer zelf een verzekering afsluiten voor verlies van je inkomsten door ziekte, (langdurige) arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Voorwaarde is wel, dat dit niet via je werk of een andere uitkering gedekt wordt.
Verschillende vrijwillige verzekeringen bij het UWV
Je kunt bij het UWV een vrijwillige Ziektewet-, WIA-, WAO- of WW-verzekering afsluiten:
• Ziektewet-verzekering
Je bent met een ziektewet-verzekering verzekerd tegen verlies van je inkomen, als je ziek wordt. Je kunt dan een Ziektewetuitkering krijgen. De maximale tijd, dat je een Ziektewetuitkering kunt ontvangen, is 2 jaar (104 weken). Het dagloon waarvoor je verzekerd bent, is gebaseerd op het inkomen, dat je verliest, als je ziek wordt. Er geldt een maximum aan het te verzekeren dagloon.
• WIA-verzekering
Je bent met een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor de WIA (WIA-verzekering) verzekerd tegen verlies van je inkomen, als je 2 jaar door een ziekte of handicap niet hebt kunnen werken. Het dagloon waarvoor je verzekerd bent, is gebaseerd op het inkomen, dat je verliest, als je ziek wordt. Er geldt een maximum aan het te verzekeren dagloon.
• WAO-verzekering
Je kunt een WAO-verzekering afsluiten als je in de WAO zit en voor minder dan 45% arbeidsongeschikt bent. Met een WAO-verzekering ben je verzekerd tegen verlies van je inkomen, dat je nog kunt verdienen. Het dagloon waarvoor je verzekerd bent, is gebaseerd op het inkomen, dat je verliest, als je arbeidsongeschikt wordt. Er geldt een maximum aan het te verzekeren dagloon.
• WW-verzekering
Met de werkloosheidsverzekering ben je verzekerd tegen verlies van je inkomen, als je werkloos wordt. Je kunt dan een WW-uitkering krijgen. Maar je kunt deze verzekering alleen afsluiten, als je werkt als dienstverlener aan huis. Je kunt onder bepaalde voorwaarden de WW-verzekering ook afsluiten, als je in het buitenland werkt. Het dagloon waarvoor je verzekerd bent, is gebaseerd op het inkomen, dat je verliest, als je werkloos wordt. Er geldt een maximum aan het te verzekeren dagloon.
Verzekeren met een uitkering
Heb je een uitkering en werk je gedeeltelijk in je eigen bedrijf, dan kun je je mogelijk ook vrijwillig verzekeren. Je kunt bij het UWV terecht voor informatie en advies, als één van onderstaande situaties van toepassing is:
– Jezelf verzekeren bij het UWV , als je een Ziektewetuitkering hebt en gedeeltelijk in je eigen bedrijf werkt.
Dan is een verzekering bij het UWV in bepaalde situaties mogelijk.
– Jezelf verzekeren bij het UWV met een WIA-uitkering.
Je kunt een Ziektewet-verzekering bij het UWV afsluiten. Maar je moet de verzekering wel aanvragen binnen de eerste 13 weken, nadat je werk in loondienst is gestopt. Of, als je ook een WW-uitkering kreeg, binnen de eerste 13 weken nadat je WW-uitkering is gestopt.
– Jezelf verzekeren bij het UWV met een WAO-uitkering.
Heb je een WAO-uitkering van minder dan 45% en je werkt gedeeltelijk in je eigen bedrijf? Dan kun je je mogelijk vrijwillig verzekeren bij het UWV voor ziekte en arbeidsongeschiktheid.
– Jezelf verzekeren bij het UWV met een WW-uitkering.
Als je een WW-uitkering hebt, dan ben je verzekerd tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid voor de uren, dat je de WW-uitkering krijgt. Voor de overige uren, waarvoor je geen WW-uitkering krijgt, kun je je mogelijk vrijwillig verzekeren, als je een eigen bedrijf start.
Voorwaarden en voordelen bij vrijwillig verzekeren
Er gelden voorwaarden voor het afsluiten van een vrijwillige verzekering bij het UWV. Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen en die verschillen waar je woont: in Nederland of in het buitenland. Bij een tijdelijke verzekering gelden aparte voorwaarden.
– UWV verzekeringsvoorwaarden-binnenland-voor-ziektewet_tcm94-458791
– UWV verzekeringsvoorwaarden-buitenland-voor-ziektewet_tcm94-458795
– UWV verzekeringsvoorwaarden-binnenland-voor-wia_tcm94-458796
– UWV verzekeringsvoorwaarden-binnenland-voor-wia_tcm94-458793
– UWV verzekeringsvoorwaarden-wao_tcm94-458794
– UWV verzekeringsvoorwaarden-binnenland-en-buitenland-voor-ww_tcm94-458792
Als je een verzekering afsluit bij het UWV heeft dat een paar voordelen:
• je wordt geaccepteerd voor de vrijwillige verzekering zonder een beoordeling van een arts.
• je kunt de premies voor een ziektewet- en arbeidsongeschiktheidsverzekering aftrekken van de inkomstenbelasting.
• je betaalt geen aparte polis- of administratiekosten.
• als je een uitkering hebt, dan betaal je over de volle weken (maandag tot en met vrijdag), waarover je de uitkering ontvangt, geen premie voor de verzekering.
• je kunt de vrijwillige verzekering op ieder moment schriftelijk opzeggen. Er is geen opzegtermijn, maar opzeggen met terugwerkende kracht kan niet.
Tijdelijk vrijwillig verzekeren
Als je tijdelijk stopt met werken of als je uit dienst gaat, ben je niet meer via je werkgever verzekerd tegen verlies van inkomen bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Je kunt dan een Ziektewet-verzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten bij het UWV, waardoor je een uitkering ontvangt bij ziekte en/of arbeidsongeschiktheid. Ook als je een tijd onbetaald verlof opneemt, kun je een Ziektewet-verzekering afsluiten.
Wat zijn de voorwaarden bij een tijdelijke verzekering?
• Je gaat voor maximaal 12 maanden uit dienst en je bent van plan na die periode weer te gaan werken.
• Je moet de verzekering binnen 13 weken na het einde van je laatste dienstverband aanvragen. Doe je dat, dan gaat de verzekering 1 dag na het einde van je verplichte verzekering in.
Kosten tijdelijk vrijwillig verzekeren
Het UWV berekent jaarlijks de premies voor de vrijwillige verzekering. Iedere maand wordt er een premienota voor de vrijwillige arbeidsongeschiktheids- of werkloosheidsverzekering verstuurd. Je kunt zelf berekenen hoe hoog de premie is van een vrijwillige arbeidsongeschiktheids- of werkloosheidsverzekering bij het UWV.
De maandelijkse kosten zijn afhankelijk van het verzekerde dagloon. Het verzekerde dagloon wordt bij het afsluiten van de verzekering vastgesteld. Er is ieder jaar een maximum aan het bruto dagloon, waarvoor je je kunt verzekeren.
Wijzigingen bij vrijwillig verzekeren
Je moet wijzigingen, die betrekking hebben op je vrijwillige verzekering, digitaal aan het UWV doorgeven.
• Een digitale machtiging geven aan iemand.
Met deze machtiging geef je iemand toestemming om namens jou de zaken te regelen voor je verzekering bij het UWV. Dat kan bijvoorbeeld een familielid, je werkgever, je bewindvoerder of je accountant zijn. De gemachtigde mag dan: berichten en brieven sturen en ontvangen, informatie opvragen en geven en premie betalen. Via het digitale formulier kun je de machtiging ook stopzetten.
• Een wijziging doorgeven van jezelf of je werknemer.
Ben je werknemer of ben je werkgever, dan kun je de verzekering van jezelf of je werknemer wijzigen via het formulier Wijzigen vrijwillige verzekering. Een verzoek om het dagloon te verhogen, moet voor 1 oktober aan het UWV doorgegeven zijn. Het UWV moet daarover beslissen en zijn ze het eens met het nieuwe verzekerde bedrag, dan gaat de wijziging in op 1 januari van het eerstvolgende jaar. Als je plotseling en blijvend meer gaat verdienen of dienstverlener bent aan huis kunnen wijzigingen ook op een ander moment in het jaar doorgegeven worden.
• Wijzigingen, die je altijd moet doorgeven.
Bepaalde wijzigingen moeten altijd aan het UWV doorgegeven worden: ziekte, zwangerschap, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en langdurig meer inkomsten ontvangen. Als je blijvend veel meer gaat verdienen, vraagt het UWV om een bewijs van je nieuwe inkomsten. Die kun je aanleveren via bijvoorbeeld een kopie van de winst- en verliesrekening, een loonstrook of een arbeidscontract. Dan kan het UWV beoordelen of er sprake is van een blijvende en grote wijziging in je situatie.
– Wijziging: ziek melden bij je vrijwillige verzekering.
Als je verzekerd bent voor de Ziektewet bij het UWV en je wordt ziek, dan kun je een uitkering aanvragen. Je moet je ziek melden bij het UWV. Je moet dit uiterlijk op de tweede ziektedag via de telefoon gemeld hebben bij het UWV.
– Wijziging: weer aan het werk via re-integratie.
Als je weer gedeeltelijk gaat werken (re-integratie) en je hebt een Ziektewetuitkering, dan moet je doorgeven welk bedrag aan winst je verwacht te maken over het jaar, waarin je begint met werken. Het UWV deelt dit bedrag door 261 (het gemiddelde aantal werkdagen per jaar). De uitkomst van deze deelsom wordt ingehouden op je Ziektewetuitkering per dag. In het jaar erna wordt je belastingaanslag gebruikt om je Ziektewetuitkering definitief vast te stellen. Het definitieve bedrag wordt verrekend met de Ziektewetuitkering, die je al eerder hebt ontvangen.
Verzekering opzeggen of beëindiging vrijwillige verzekering
Je vrijwillige verzekering bij het UWV kun je op ieder moment digitaal opzeggen. Er is geen opzegtermijn, maar je kunt niet met terugwerkende kracht opzeggen. Vergeet ook niet op te zeggen, als je via je werk weer verplicht verzekerd bent.
De vrijwillige verzekering stopt op de dag, dat het UWV je wijzigingsformulier ontvangt.
Je vrijwillige verzekering kan ook automatisch eindigen:
• bij een premiebetalingsachterstand van 2 maanden of langer.
• bij het bereiken van de AOW-leeftijd.
• bij je overlijden.
Vrijwillig verzekeren als zelfstandige
Je kunt jezelf bij het UWV als zelfstandig ondernemer (zzp) verzekeren tegen verlies van inkomsten door ziekte of arbeidsongeschiktheid (AOV). Door een vrijwillige Ziektewet- of WIA-verzekering af te sluiten, zorg je voor een vervangend inkomen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid
Ziektewet-verzekering als zzp’er
Je kunt een Ziektewet-verzekering afsluiten als je vanuit een dienstverband of vanuit een uitkering zzp’er wordt. Met een Ziektewet-verzekering krijg je als zelfstandige bij zwangerschap en bevalling een uitkering van het UWV vanuit de Ziektewet. Deze uitkering is 100% van het verzekerd dagloon. Is het verzekerde dagloon lager dan het sociaal minimum, dan kan je uitkering aangevuld worden met een ZEZ-uitkering tot het sociaal minimum. Als je een zelfstandige bent en niet verzekerd voor ziekte, dan kun je bij zwangerschap en bevalling een ZEZ-uitkering krijgen. De zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen (ZEZ-regeling) duurt minstens 16 weken.
Als directeur-grootaandeelhouder van je eigen bedrijf is het meestal niet nodig om een Ziektewet-verzekering af te sluiten. Als je ziek bent, is de BV namelijk verplicht om je loon door te betalen. De loondoorbetalingsplicht geldt niet tijdens zwangerschaps- en bevallingsverlof. Als directeur-grootaandeelhouder kun je voor deze 16 weken wel een vrijwillige Ziektewet-verzekering afsluiten bij het UWV. Daarnaast kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (WIA) afsluiten bij UWV.
Zzp-verzekering met een UWV-uitkering
Heb je een WAO-, WIA-, of Ziektewetuitkering, dan hangt het van je persoonlijke situatie af of je jezelf kunt verzekeren bij het UWV. Je kunt geen verzekering afsluiten, als je een WAZ- of Wajong-uitkering hebt. Heb je een WW-uitkering, dan bent je voor die uren via je WW-uitkering verzekerd en is een vrijwillige verzekering vaak niet nodig.
Voorwaarden verzekeren als zzp’er
Voor het afsluiten van een verzekering via het UWV als zzp’er (zelfstandige) gelden een aantal voorwaarden:
• je moet je aanmelden voor de vrijwillige zzp-verzekering binnen 13 weken, nadat de verplichte werknemersverzekering via je werk of uitkering is gestopt. De vrijwillige verzekering gaat dan 1 dag na het einde van de verplichte verzekering in. Het jaar voordat je als zelfstandige begint, moet je verplicht voor ziekte en arbeidsongeschiktheid verzekerd zijn geweest (met een maximale onderbreking van 60 dagen).
• als je korter dan een jaar ergens in dienst bent geweest en je had daarvoor een vrijwillige verzekering, dan moet je binnen 13 weken, nadat je uit dienst bent gegaan, opnieuw een vrijwillige verzekering aanvragen. Deze verzekering moet dan ingaan op de dag, nadat je uit dienst bent gegaan.
• als je zzp’er bent, maar ook gedeeltelijk in loondienst werkt, dan hoef je je niet binnen 13 weken aan te melden bij het UWV. Je kunt je op ieder moment aanmelden en de verzekering gaat in op het moment dat het UWV je aanmelding heeft gekregen.
WW bij onwerkbaar weer
Soms hoef je niet of tijdelijk niet te solliciteren tijdens je WW-uitkering. In de volgende situaties kun je worden vrijgesteld van je sollicitatieplicht:
• je bereikt binnen 1 jaar de AOW-leeftijd.
• je hebt een WW-uitkering vanwege onwerkbaar weer.
WW bij onwerkbaar weer
Als je niet kunt werken door slecht weer, dan kan je werkgever soms WW bij onwerkbaar weer aanvragen. Dat is bijvoorbeeld als het vriest, lange tijd regent of bij gladheid. Tussen de eerste melding van onwerkbaar weer en de WW-aanvraag mag maximaal een 6 maanden zitten. Een werkgever die de aanvraag na deze 26 weken doet, ontvangt geen uitkering voor jou. Als je tijdens het onwerkbare weer bij een andere werkgever werkt, dan geef je dat aantal gewerkte uren door via een formulier, dat je werkgever uploadt samen met de WW-aanvraag in het werkgeversportaal.
De werkgever moet alle stappen volgen, anders neemt het UWV de aanvraag niet in behandeling:
Stap 1: meld elke dag: onwerkbaar weer voor 10.00 uur.
Stap 2: wacht tot de wachtdagen voorbij zijn, want tijdens de wachtdagen betaalt de werkgever het loon van de werknemer zelf door. Vorst, ijzel, sneeuwval: 2 wachtdagen per winterseizoen. Dat is van 1 november tot en met 31 maart. Lange tijd regen: 19 wachtdagen per kalenderjaar. Een kalenderjaar is van 1 januari tot en met 31 december. Andere weersomstandigheden: 2 wachtdagen per kalenderjaar. Als het onwerkbare weer langer duurt dan het aantal wachtdagen, is het mogelijk om WW bij onwerkbaar weer te krijgen.
Stap 3: vraag een WW-uitkering bij onwerkbaar weer aan.
Voorwaarden WW bij onwerkbaar weer
• je werkgever kan de uitkering alleen aanvragen als hierover afspraken staan in de cao.
• je werkgever heeft er alles aan gedaan om het werk door te laten gaan.
• het ligt alleen aan het onwerkbare weer dat je niet kunt werken.
• je bent niet aan het werk voor de werkgever en niet aanwezig op de werkplek.
• je kunt minimaal 5 uur per week niet voor de werkgever werken.
• je hebt een contract van minder dan 10 uur en kunt minimaal de helft van de uren niet voor de werkgever werken.
Hoogte en betaling uitkering
De uitkering is 75% van het loon. Als het onwerkbare weer langer duurt dan 2 maanden, wordt de uitkering lager, namelijk 70%. In de meeste cao’s staat dat je werkgever de uitkering aanvult tot 100%. De uitkering gaat in na de eventuele wachtdagen en stopt zodra je weer kunt werken. Het UWV betaalt de uitkering binnen 6 weken na de aanvraag aan de werkgever, als die aan de voorwaarden voldoet en de aanvraag op tijd doet.
Werk in de uitzendbranche
Als je in de uitzendbranche werkt, krijg je onder bepaalde voorwaarden soms ook WW wegens onwerkbaar weer. Het uitzendbureau moet de aanvraag doen.
Krijgen van WW bij onwerkbaar weer heeft geen invloed op WW bij werkloosheid
Als je WW bij onwerkbaar weer ontvangt, heeft dat geen invloed op je recht op WW bij werkloosheid.
Recht op vakantiedagen bij een uitkering
Vakantiedagen
Je hebt recht op vakantiedagen. Tijdens je vakantiedagen geldt het volgende:
• op deze dagen krijg je gewoon je uitkering.
• je moet doorgeven, wanneer je je vakantiedagen opneemt. Doe dit uiterlijk 1 dag, voordat je vakantie begint.
• een dagje weg hoef je niet aan het UWV door te geven.
• als je vakantieplannen veranderen, moet je dat doorgeven, bijvoorbeeld als je niet, korter, langer of op een ander moment gaat.
• je hebt tijdens je vakantie geen sollicitatieplicht.
• voor weekenden en feestdagen hoef je geen vakantiedagen te gebruiken.
• als je ziek wordt tijdens je vakantie moet je je ziek melden bij het UWV.
Op hoeveel vakantiedagen heb je recht?
Met een WW- of een IOW-uitkering heb je 20 vakantiedagen per kalenderjaar. Een kalenderjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december. Als je maar een deel van het jaar een uitkering krijgt, heb je minder vakantiedagen. Je kunt geen vakantiedagen meenemen naar het jaar erna.
Langer op vakantie?
Ga je langer op vakantie dan het aantal dagen waar je recht op hebt? Dan krijg in die extra dagen geen uitkering en je hebt dan op die extra dagen wel een sollicitatieplicht.
AOW-leeftijd
Als je binnen 1 jaar de AOW-leeftijd bereikt, heb je recht op 65 vakantiedagen per kalenderjaar.
Video over Reuma en Werk m.m.v. Annemieke Fransz (ervaringsdeskundige), Cleopatra Markelo (ervaringsdeskundige) en prof. dr. Angelique Weel (reumatoloog Maasstad Ziekenhuis).
Webinar ‘Vermoeidheid en omgaan met je energie’. 69% van de mensen met reuma heeft dagelijks te maken met (extreme) vermoeidheid. Die vermoeidheid kan zo erg zijn dat het iemand beperkt in zijn of haar dagelijkse bezigheden. Het is dan ook belangrijk om je energie goed te verdelen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom organiseerde RZN samen met zelfstandig ergotherapeut Tinneke Claes een webinar over ‘vermoeidheid en omgaan met je energie’. Tinneke nam de deelnemers mee in het vinden van een goede balans in de dagelijkse activiteiten.