Vitamines: wanneer moet je ze extra slikken?
Vitamine D en vitamine B12 zijn belangrijk voor je botten en bloed. Vaak krijg je door zonlicht en voeding genoeg vitamines binnen. Maar sommige mensen lopen risico te weinig binnen te krijgen. Het is dan belangrijk om extra vitamines te slikken. De organisatie Doen of laten? heeft hierover een folder ontwikkeld. Deze folder is onderdeel van een campagne die huisartsen helpt om vitaminegebrek te onderzoeken. Ook wil Doen of laten? informeren over de risico’s van vitaminegebrek. We hebben de belangrijkste informatie uit de folder voor je op een rijtje gezet.
Bloedonderzoek is bijna nooit nodig
Als je dagelijks buiten komt en gezond eet, krijg je genoeg vitamine D binnen. Ook hebben veel mensen een grote voorraad vitamine B12 in hun lichaam. Klachten als vermoeidheid komen daardoor bijna nooit door een tekort aan vitamines. Daarom is bloedonderzoek vaak niet nodig.
Vitamine D
Vitamine D is goed voor je botten en tanden. Veel mensen krijgen genoeg vitamine D binnen door zonlicht en voeding. Als je ongeveer een halfuur per dag buiten bent en gezond eet, is dat voldoende. Vooral in vette vis, zoals zalm, zit veel vitamine D. In dierlijke producten zoals rundvlees, kaas en eieren zit ook een beetje vitamine D.
Wanneer je extra vitamine D zou moeten slikken
Als je te weinig vitamine D binnenkrijgt, kun je last krijgen van je botten. Je voelt bijvoorbeeld pijn in je bovenbenen. Door botontkalking kunnen je botten ook makkelijker breken. Sommige mensen lopen risico op een tekort aan vitamine D. Het is dan goed om extra vitamine D te slikken. Bijvoorbeeld als je weinig buiten komt of vaak bedekt naar buiten gaat. Ook als je een donkere huidskleur hebt of ouder wordt, is het slikken van extra vitamine D aan te raden. Je neemt dan namelijk minder vitamine D op. Ten slotte loop je als vrouw boven de 50 en als zwangere risico op een vitamine D tekort.
Vitamine B12
Vitamine B12 heb je nodig voor je bloed en zenuwen. Het zit in dierlijke voeding, zoals vlees, vis, of melk. Veel mensen krijgen door voeding genoeg vitamine B12 binnen. Maar als je geen dierlijke producten eet, is het aan te raden extra vitamine B12 te slikken. Als je geen vlees eet maar bijvoorbeeld wel melk drinkt, is het vaak niet nodig om extra vitamine B12 te slikken.
Wanneer je extra vitamine B12 zou moeten slikken
Een tekort aan vitamine B12 kan zorgen voor gevoelloze vingers en tenen, tintelingen, of evenwichtsproblemen. Te weinig vitamine B12 kan ook leiden tot bloedarmoede. Daardoor kun je je moe en zwak voelen. Als je te weinig binnenkrijgt, kan het nodig zijn extra vitamine B12 te slikken. Door bepaalde medicijnen tegen maagklachten neem je mogelijk te weinig vitamine B12 op. Ook bij een aandoening aan je darmen is het goed om extra vitamine B12 te slikken. Ten slotte kun je een tekort aan vitamine B12 krijgen door veel gebruik van alcohol.
Overleg met je huisarts
Als je het risico loopt op een vitamine D of vitamine B12 tekort, is het aan te raden dit te bespreken met je huisarts. Vooral als je de klachten herkent die passen bij vitaminegebrek. Samen kunnen jullie bekijken of je meer vitamines zou moeten slikken.
Pas op: Te veel vitamine is niet goed
Als je te veel vitamines binnenkrijgt, kan dat klachten geven. Je wordt bijvoorbeeld misselijk of slaperig. Te veel vitamine D kan ook schadelijk zijn voor je hart, nieren en bloedvaten. Deze klachten komen vooral voor als je langere tijd meer dan 100 microgram vitamine D per dag slikt. Je huisarts kan je vertellen hoeveel vitamines jij zou moeten slikken.
Meer informatie:
- Bekijk hier een korte animatievideo over de folder
- De folder is ook beschikbaar in het Engels, Turks, Pools en Arabisch
- Meer informatie over vitamine D en vitamine B12 vind je bij Thuisarts.nl en het Voedingscentrum
- Minder last van reuma door andere voeding – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Bestaat er een dieet voor mensen met reuma? – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Hoe beïnvloeden medicijnen en voedingssupplementen elkaar? – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland