Video’s over bewegen met reuma. Doe je mee?
Bewegen is gezond voor iedereen. Het geeft je energie, je spijsvertering werkt beter en je hersenen krijgen meer zuurstof. Ook krijg je door bewegen een betere weerstand. Voor mensen met reuma is beweging bovendien extra belangrijk, omdat het je gewrichten soepel houdt en je botten sterker maakt. Maar hoe kom je thuis in beweging? Welke spieren neem je mee en welke oefeningen zijn goed om te doen? Dat zie je in nieuwe filmpjes op de website van RZN over bewegen met reuma.
Video’s met verschillende oefeningen
In de videoreeks ‘Bewegen met reuma’ laat fysiotherapeut Hanneke Muijen-Drop zien hoe je thuis kunt sporten als je reuma hebt. Je vindt 8 filmpjes met elk een ander onderwerp. In de eerste video zie je bijvoorbeeld hoe je veilig thuis je spierkracht kunt trainen. Je begint daarbij met squats en buikspieroefeningen. Het tweede filmpje gaat onder andere over het trainen van je core, zodat je een goede houding krijgt, en in de derde video zie je hoe je je bovenbenen en billen traint met een weerstandsband. Ook vind je een filmpje waarin je praktische tips krijgt over beginnen met hardlopen en een video met oefeningen tegen stijfheid. Ben je benieuwd hoe je oefeningen kunt doen met een stoel? Ook daarover vind je een filmpje, waarmee je je armen, bovenbenen en rugspieren traint. Je kunt zo precies kiezen welk oefeningen jij wilt doen. Maar je kunt natuurlijk ook alle filmpjes meedoen!
Waarom is beweging bij reuma zo belangrijk?
Juist als je reuma hebt, is het belangrijk om regelmatig te bewegen. Zo worden je botten en spieren sterk, en houd je je gewrichten soepel. Daarnaast heeft beweging nog meer voordelen. Het is namelijk goed voor je hart en bloedvaten, en het verlaagt je bloeddruk en bloedglucosewaarden. Ook is bewegen goed voor je rug en om je gewicht op peil te houden. Ten slotte heeft beweging mentale voordelen. Zo vermindert het stress en kom je tot rust. Er komen namelijk bepaalde hormonen vrij bij het bewegen, waardoor je je beter voelt en je humeur verbetert.
Wat zijn spier- en botversterkende oefeningen?
Het is dus aan te raden om je spieren en botten te trainen als je reuma hebt. Maar wat zijn precies spier- en botversterkende oefeningen? Volgens de Gezondheidsraad zijn spierversterkende activiteiten alle activiteiten om kracht, vermogen, uithoudingsvermogen en omvang van je spieren te verbeteren. Hierbij kan het gaan om krachttraining, of een combinatie van kracht- en duuractiviteiten, zoals hardlopen. Maar ook sommige dagelijkse activiteiten versterken je spieren, zoals traplopen, het bed opmaken of zware boodschappen tillen. Botversterkende oefeningen zijn volgens de Gezondheidsraad alle krachttraining en activiteiten waarbij je je lichaam met je eigen gewicht belast. Bijvoorbeeld springen, hardlopen en dansen. Maar ook hierbij geldt dat sommige dagelijkse activiteiten je botten kunnen versterken, zoals wandelen. Kijk ook eens naar de online Oefengids Spier- en botversterkende activiteiten van het Kenniscentrum Sport & Bewegen, voor praktische oefeningen per lichaamsdeel.
Kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar zouden deze bot- en spierversterkende oefeningen volgens de beweegrichtlijnen 3 keer per week moeten doen. Voor volwassenen en ouderen is dit 2 keer per week. Daarnaast is het voor ouderen aan te raden om balansoefeningen te doen. Deze verbeteren je evenwicht, waardoor je minder snel valt. Je kunt je balans bijvoorbeeld trainen door op één been te staan of door een voorwerp van de grond op te rapen.
Meer lezen?
- Zo doe je spier- en botversterkende activiteiten – Allesoversport.nl
- Lekker bewegen; je kan het! – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Bewegen is gezond! – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Bewegen als je een chronische aandoening hebt – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland