Verslaafd aan opioïden
Opioïden zijn medicijnen die vaak bij ernstige pijn worden voorgeschreven. Bijvoorbeeld na een operatie of bij acute pijn. Tegenwoordig worden opioïden steeds vaker bij chronische pijn voorgeschreven. Een risico van het gebruik van pijnstillers zoals oxycodon en fentanyl, is dat je lichaam tolerant kan worden voor dat medicijn. Dit kan zelfs leiden tot verslaving, wat bij Theo het geval was.
Opioïden
Opioïden zoals morfine, oxycodon, fentanyl en tramadol zijn sterke pijnstillers. Deze medicijnen worden meestal voor een korte tijd gebruikt. Bij ziektes zoals kanker zijn ze soms voor een langere periode nodig. Vaak worden opioïden voorgeschreven als je ernstige pijn hebt. Bijvoorbeeld na een operatie. Samen met de arts en de apotheker kan je bepalen wat voor jou het beste medicijn is. Bijwerkingen van opioïden zijn: misselijkheid, verstopping, sufheid, hoofdpijn, duizeligheid, jeuk en vertraagde ademhaling.
Van gewenning naar verslaving
Als je voor een lange tijd opioïden gebruikt, kan je tolerant worden voor het medicijn. Je lichaam kan dan gaan wennen aan het gebruik ervan. Het kan zijn dat het medicijn dan minder goed werkt. Vaak is er dan een steeds hogere dosis nodig, om dezelfde pijn te bestrijden. Hierdoor kan gewenning omslaan in verslaving.
Dit was ook het geval bij Theo. Hij kreeg oxycodon voorgeschreven na verschillende rugoperaties. Eerst was Theo blij met dit medicijn: zijn rugpijn werd minder. Later kreeg hij steeds vaker last van bijwerkingen. Hij merkte vooral wisselingen in zijn persoonlijkheid. Dat vertelt hij in een interview met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). “Ik werd egoïstisch en onverschillig. Ik was geen fijne man, vader en opa.”, zegt Theo.
Kenmerken verslaving
Theo merkte dat hij verslaafd was geraakt aan oxydocon, toen hij steeds eerder zijn volgende pil innam. Andere signalen van verslaving kunnen zijn:
- Dat je steeds eerder je medicijnen wilt innemen
- Stemmingswisselingen
- Concentratie- of geheugenproblemen
- Gedragsverandering
- Het ontwijken van sociale contacten
Belangrijk is dat de arts of apotheker kan helpen als je een van deze signalen herkent. Samen kan je een afbouwschema of afbouwplan samenstellen. Op de website van het CGB staan meer tips over het gebruik en de bijwerkingen van opioïden.
Na verslaving
Theo stopte plots met het nemen van oxycodon. Hij merkte dat hij probeerde zijn verslaving op te vullen met iets anders. Alcohol werd zijn vervanger. Achteraf vertelt Theo dat hij betere begeleiding had gewild met het afbouwen van zijn medicatie. Ook zijn contactmomenten met de huisarts belangrijk volgens Theo. Als laatste tip geeft hij mee dat het belangrijk is om je naasten te vertellen dat je opioïden gebruikt. Zo kunnen zij je helpen als ze zien dat je verandert. Ook kunnen zij belangrijke steun bieden.
Bron: Opioïden gebruik je niet alleen – College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en Medicijninformatie-opioïden – College ter Beoordeling van Geneesmiddelen
Meer lezen
- Oppassen met opioïden – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Opiaten.nl
- Hoe kun je verslaafd raken aan opioïden – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Meld je bijwerkingen en help mee bijwerkingen te voorkomen – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Medicijn-stoppen – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland