Vermoeidheid – vermoeidheid bij reuma heeft impact

Langdurige vermoeidheid
Langdurige vermoeidheid kan grote gevolgen hebben voor je dagelijks leven. Het kan op bijna elk gebied van je leven impact hebben.
Lichamelijk/Mentaal welbevinden: Als gevolg van de vermoeidheid kun je je lichamelijk en mentaal minder goed voelen. Bijvoorbeeld: door een gebrek aan energie en vermoeidheid kun je meer pijn in je lichaam ervaren of kun je je boos, angstig of somber voelen.
Bewegen: Door chronische vermoeidheid kun je meer moeite hebben met bewegen, omdat je energieniveau lager is.
Werk/opleiding: het kan zijn dat je door de vermoeidheid niet meer of minder kunt studeren of werken of dat je vaker tussendoor pauzes moet nemen. Wellicht moet je wel van type baan wisselen.
Huishouden: het kan ook zijn dat je door de vermoeidheid moeite hebt met het uitvoeren van huishoudelijke taken.
Sociaal leven: Door de vermoeidheid kost het onderhouden van sociale contacten soms te veel energie waardoor je misschien afspraken of feestjes moet afzeggen. Dat is vervelend voor de ander en leidt soms tot onbegrip, maar het is net zo vervelend voor jezelf.
Relatie/Intimiteit: Het hebben van een partner/relatie kost energie. Chronische vermoeidheid kan daarom ook een grote impact hebben op de relatie die je hebt. Bijvoorbeeld omdat jullie minder dingen samen kunnen doen dan vroeger of omdat je partner meer taken moet overnemen. Dit kan bij beiden leiden tot spanningen, boosheid, frustratie, verdriet of angst.
Plannen en beslissingen voor toekomst: Langdurige vermoeidheid kan ook van invloed zijn op het maken van plannen en nemen van belangrijke beslissingen, bijvoorbeeld het plannen van een grote reis of de beslissing om wel of geen kinderen of partner te wensen.

Wat zijn de gevolgen voor jezelf?
Door de impact van de vermoeidheid op veel gebieden van je dagelijks leven is het niet altijd gemakkelijk om hier goed mee om te gaan. Het kan moeilijk zijn om te accepteren dat je niet alles meer kan doen wat je vroeger deed. Hierdoor kun je je emotioneel, gefrustreerd of verdrietig voelen. Ook kun je je ongelukkig of boos voelen, omdat je je zorgen maakt over de toekomst. Daarnaast kun je je schuldig voelen, omdat mensen uit je omgeving bepaalde taken van je over moeten nemen die je zelf niet meer kunt doen, bijvoorbeeld boodschappen doen.

Wat zijn de gevolgen voor je omgeving?
Jouw gevoelens en emoties kunnen ook effect hebben op de mensen om je heen.
Daarnaast zullen ze misschien vaker taken van je over moeten nemen zoals huishoudelijk werk.
Doordat vermoeidheid bij reuma onzichtbaar is, kan het ook zijn dat je vanuit de omgeving onbegrip ervaart. Bijvoorbeeld omdat je een afspraak onverwachts moeten afzeggen door de vermoeidheid.
Doordat de vermoeidheid onvoorspelbaar en grillig verloopt, is het lastig om ver vooruit te plannen. Het kan voorkomen dat je al gemaakte afspraken soms moet afzeggen.

Kan vermoeidheid ook een positieve impact hebben?
Ondanks dat het erg lastig is om met de vermoeidheid om te gaan, ervaren sommige mensen ook positieve kanten van de vermoeidheid. Zo kun je bijvoorbeeld ervaren dat niet alles even belangrijk is en dat je niet perse alles wat je wilt doen ook moet doen. Ook maak je bij keuzes misschien meer bewust een afweging wat voor jou echt belangrijk is. Of neem je eerder rust, terwijl je anders maar was doorgerend. Je kunt dan ervaren dat de rust ook fijn kan zijn.

Bronnen: https://www.utwente.nl/nl/bms/pgt/bestanden/BodeBrochurevermoeidheidRAdefinitief.pdf en https://www.topfitcitizenlab.nl/wp-content/uploads/2021/09/Uitkomsten-groepsgesprekken-en-evaluatiesessies-citizen-science-website.pdf

Help mee