Vermoeidheid – in de kijker

Video over Reuma en Vermoeidheid m.m.v. Jo Smit (ervaringsdeskundige), Tina Bos (ervaringsdeskundige) en Inge Schoonen (reumaverpleegkundige Bravis Ziekenhuis).

Webinar ‘Reuma en Vermoeidheid’. Dr. Joke Vriezekolk, onderzoeker-psycholoog bij de Sint Maartenskliniek, vertelde wat vermoeidheid precies is, welke invloed vermoeidheid kan hebben op je leven, wat je er zelf tegen kunt doen en welke behandelmogelijkheden er bestaan om vermoeidheid tegen te gaan. Vermoeidheid bij reuma is meer dan alleen moe zijn. Het is een onvoorspelbare klacht die je ervan kan weerhouden alledaagse dingen te ondernemen. Als je je vaak vermoeid voelt, kan het daarom een grote invloed hebben op je leven.

Webinar ‘Vermoeidheid en omgaan met je energie’. 69% van de mensen met reuma heeft dagelijks te maken met (extreme) vermoeidheid. Die vermoeidheid kan zo erg zijn dat het iemand beperkt in zijn of haar dagelijkse bezigheden. Het is dan ook belangrijk om je energie goed te verdelen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom organiseerde RZN samen met zelfstandig ergotherapeut Tinneke Claes een webinar over ‘vermoeidheid en omgaan met je energie’. Tinneke nam de deelnemers mee in het vinden van een goede balans in de dagelijkse activiteiten.

Webinar ‘Reuma en mentale gezondheid‘. Depressieve klachten kunnen sterk overeenkomen met klachten van reuma, bijvoorbeeld vermoeidheid. Depressieve mensen met reuma hebben meer last van pijn, ontstekingen, beperkingen, zijn minder therapietrouw en hebben verhoogde kans op ernstige complicaties. Een depressie wordt vaak over het hoofd gezien. Toon van Helmond, gezondheidspsycholoog en ervaringsdeskundige, vertelde hierover.