Vermoeidheid – anders dan ‘gewoon moe’

Niet gewoon moe!
Veel mensen zijn wel eens ‘gewoon moe’. Als je ‘gewoon moe’ bent, heb je weinig energie. Het lukt niet meer goed om te doen wat je zou willen of moeten doen. Je voelt je niet zo fit als normaal. Bewegen en denken gaan bijvoorbeeld moeilijker. Vaak gaat de vermoeidheid na een tijdje vanzelf over. https://www.thuisarts.nl/moeheid/ik-ben-moe-wat-kan-zijn
Maar vermoeidheid bij reuma is geen normale vermoeidheid. Het is geen vermoeidheid die gemakkelijk over gaat door bijvoorbeeld een keer vroeg naar bed te gaan of die na verloop van tijd vanzelf over gaat. Het is er eigenlijk altijd.
Het is een vermoeidheid die bovendien uitputtend is, veel kan schommelen en daardoor onvoorspelbaar is. Ook binnen een persoon kan de mate van vermoeidheid schommelen. RZN verslag EULAR congres 2023 DEF en https://reumazorgnederland.nl/eular-aanbevelingen-voor-aanpak-van-vermoeidheid-bij-reuma/

Omdat het anders is dan ‘gewoon moe’ en lastig is om uit te leggen, begrijpen mensen je vermoeidheid niet altijd even goed.
Je kunt daardoor onbegrip vanuit je omgeving ervaren.

Fysieke signalen van vermoeidheid
Er zijn verschillende tekenen die erop kunnen wijzen dat je vermoeid bent.
Enerzijds zijn er lichamelijke signalen zoals:
• Een stijf gevoel in je lichaam
• Een zwaar gevoel in je lichaam
• (Hoofd)pijn
• Een toename van ontstekingen
• Veranderingen in je energieniveau of eetlust
• Een vertraagd reactievermogen

Mentale signalen van vermoeidheid
Anderzijds zijn er mentale signalen, zoals slecht slapen, je slecht kunnen concentreren, of moeite hebben om dingen te onthouden. Verder kun je prikkelbaar/boos zijn, weinig motivatie hebben of voelen alsof je een waas in je hersenen hebt.

De vermoeidheid zorgt er dus voor dat je zowel fysiek als mentaal minder goed kunt functioneren. Dit kan ervoor zorgen dat het lastiger wordt om alledaagse dingen te doen, zoals werken, boodschappen doen of meedoen aan sociale activiteiten.
Al met al kan het een grote impact hebben op je dagelijks leven.

Afbeelding: Fysieke Signalen van vermoeidheid: https://unsplash.com/photos/mzXOXmTEnlA
Afbeelding: Mentale Signalen van vermoeidheid
Help mee