Vergoeding langdurige oefentherapie bij RA en ernstige functionele beperkingen
De behandeling van reumatoïde artritis (RA) is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Toch is er nog steeds een groep mensen bij wie medicijnen onvoldoende werken. Deze mensen zijn daardoor ernstig beperkt bij het uitvoeren van hun dagelijkse activiteiten. Uit onderzoek (L-EXTRA) blijkt hoe goed langdurige oefentherapie werkt bij deze doelgroep. Daarom vergoedt de zorgverzekering vanaf 1 januari 2025 oefentherapie bij mensen met RA met ernstige beperkingen vanaf de eerste behandeling.
Vergoeding oefentherapie vanaf 1 januari 2025
Omdat onderzoek goede resultaten laat zien, vergoedt de zorgverzekering vanaf 1 januari 2025 oefentherapie bij mensen met reumatoïde artritis (RA) met ernstige beperkingen vanaf de eerste behandeling. Er is geen maximum aan het aantal behandelingen. De therapie wordt gegeven door speciaal opgeleide therapeuten. Dit valt onder het basispakket.
RA en het effect van oefentherapie
RA is een chronische ziekte waarbij je gewrichten worden aangetast. Bij een groep mensen met RA lukt het niet goed om de ziekte onder controle te krijgen. Dit geeft vaak ernstige pijn en vermoeidheid. Ook heeft deze groep mensen veel moeite met het uitvoeren van hun dagelijkse activiteiten. Mensen met RA en deze functionele beperkingen kunnen baat hebben bij oefentherapie. Het is bewezen dat oefentherapie in het algemeen een effectieve en veilige behandeling is voor mensen met RA. Je uithoudingsvermogen en spierkracht verbeteren. Daarnaast zijn mensen beter in staat om hun dagelijkse activiteiten uit te voeren en het verbetert hun kwaliteit van leven. Oefentherapie wordt daarom ook aanbevolen als aanvulling op een behandeling met medicijnen.
Waarom onderzoek?
Tot nu toe waren onderzoeken naar de effectiviteit van oefentherapie bij RA vooral gericht op mensen met een relatief goede gezondheid. Ook was de ziekte van deelnemers aan deze onderzoeken stabiel. Terwijl mensen met aanhoudende ziekteactiviteit, ernstige gewrichtsschade of met andere bijkomende aandoeningen vaak niet in deze onderzoeken werden meegenomen. Deze groep mensen ervaart juist veel beperkingen bij hun dagelijkse activiteiten. Verder is in de meeste studies vaak slechts een relatief kortdurende behandeling met oefentherapie onderzocht.
Over het L-EXTRA onderzoek
Het L-EXTRA-onderzoek is opgezet om te kijken hoe effectief langdurige oefentherapie is voor mensen met RA die ernstige beperkingen ervaren. De oefentherapie behandeling werd per persoon aangepast en afgestemd op de individuele mogelijkheden. Aan dit onderzoek deden 215 mensen uit 2 centra in Nederland mee (Reade, Amsterdam en de Sint Maartenskliniek, Nijmegen). De deelnemers werden willekeurig verdeeld in 2 groepen.
Twee groepen deelnemers
De ene groep kreeg hun gebruikelijke behandeling voor RA. Deze gebruikelijke behandeling bestaat in de meeste gevallen uit medicijnen voor RA. De andere groep kreeg naast hun gebruikelijke behandeling een op maat gemaakt oefentherapieprogramma van een jaar. Deze deelnemers kregen persoonlijke begeleiding van fysiotherapeuten die hiervoor een speciale training hadden gekregen. De behandeling bestond uit een persoonlijk activiteitenplan met verschillende lichamelijke oefeningen, oefeningen om het uithoudingsvermogen te vergroten, spieroefeningen en buig- en strekoefeningen voor de gewrichten. Ook kregen deze deelnemers voorlichting en werden ze gestimuleerd om actief te blijven.
Op zoek naar de verschillen
Na een jaar keken de onderzoekers naar de verandering in klachten van deelnemers in de 2 groepen. Ook werd er gekeken naar de mate van beperkingen, hun kwaliteit van leven, hun uithoudingsvermogen en hun lichamelijke en mentale gezondheid. De onderzoekers die deze metingen uitvoerden, wisten niet in welke groep de deelnemers waren ingedeeld.
Wat komt uit het onderzoek naar voren?
Uit dit onderzoek is gebleken dat langdurige, persoonlijke, begeleide oefentherapie veilig en effectief is bij mensen met RA en ernstige beperkingen. De groep mensen die de oefentherapie behandeling kregen, liet aanzienlijk betere resultaten zien dan de groep mensen die alleen de gebruikelijke zorg kregen (controlegroep). De verbetering van klachten was in deze groep groter dan in de controlegroep. Ook functioneerden ze beter in het dagelijks leven en hun kwaliteit van leven nam meer toe. Oefentherapie had geen effect op de mentale gezondheid.
Vergoeding vanaf 1 januari 2025
Vanaf 1 januari 2025 vergoedt de zorgverzekering oefentherapie voor alle mensen met RA en ernstige beperkingen vanaf de eerste behandeling. Er is geen maximum aan het aantal behandelingen. De vergoeding valt onder het basispakket en geldt voor alle zorgverzekeraars. De therapie wordt gegeven door speciaal opgeleide therapeuten. Daarom is het wel belangrijk om te kijken welke fysio- en oefentherapeuten door je zorgverzekeraar worden vergoed. Ook is het belangrijk om met je zorgverlener te bespreken of je fysieke beperkingen door RA dusdanig ernstig zijn, dat je voor deze oefentherapie in aanmerking komt.
Bron:
Wil je meer informatie over dit onderwerp? Hier vind je het volledige artikel over het effect van langdurige oefentherapie bij mensen met RA en functionele beperkingen:
Effectiveness of longstanding exercise therapy compared with usual care for people with rheumatoid arthritis and severe functional limitations: a randomised controlled trial | Annals of the Rheumatic Diseases
Meer informatie
- Neem voor meer informatie over de vergoeding en bij welke therapeuten je terecht kunt, contact op met je zorgverzekering. Je kunt ook contact opnemen met je arts.
- Fysiotherapie belangrijk voor reuma – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland