Kennismodule ‘Samen Beslissen voor belangenbehartigers’
Samen beslissen met je zorgverlener over je behandeling, dat klinkt heel logisch. Maar wat houdt samen beslissen precies in? En wat gaat er vaak mis bij samen beslissen? Jij kan helpen om samen beslissen beter in te voeren in de spreekkamer. De basiskennis die je daarvoor nodig hebt, staat online in de kennismodule ‘Samen Beslissen voor belangenbehartigers’. De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland dacht mee over de invulling en update (zomer 2022) van deze module. Ben je benieuwd wat je kan leren? Kom gerust eens kijken. Deelname is gratis.
Samen Beslissen kan beter
Bij Samen Beslissen bespreek je samen met je zorgverlener welke behandeling het beste bij jou past. Je bespreekt alle mogelijkheden en wat deze voor jou kunnen betekenen. Samen beslissen is dus belangrijk, maar in de praktijk gaat het nog niet altijd even goed. Zo blijkt uit onderzoek van het Nivel (2020) dat de meeste artsen (97%) graag Samen Beslissen. Tegelijkertijd erkent 36% van de medisch specialisten en 47% van de huisartsen dat ze Samen Beslissen beter kunnen toepassen. Het onderzoek van Kantar (2020) toont daarnaast aan dat patiënten zelf ook niet altijd Samen Beslissen. Er valt dus nog het nodige te verbeteren als het gaat om Samen Beslissen. Jij kan daarin helpen. In de kennismodule vind je de basiskennis die je daarvoor nodig hebt.
Online Module over Samen Beslissen
De kennismodule gaat in op onderwerpen zoals ‘Wat is Samen Beslissen’, ‘Hulpmiddelen bij Samen beslissen’ en ‘Mogelijkheden van belangenbehartiging’. Dit gaat afwisselend via tekst, video, afbeeldingen en oefeningen. Je hebt gratis toegang tot de module en je kunt de module in je eigen tempo doorlopen.
Hoe kom ik bij de online Kennismodule?
De kennismodule is bereikbaar via: www.samenbeslissenvoorbelangenbehartigers.nl
————————————————————————————————————————————–
De Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) en Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) schreven de kennismodule met hulp van de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN), de Borstkankervereniging Nederland (BVN) en de Patiëntenfederatie Nederland. Het ontwikkelproces, de didactiek en de techniek is begeleid door PGOsupport. De module kwam tot stand met financiering vanuit KIDZ-gelden.