Valpreventieweek: zo voorkom je dat je valt
Van 3 t/m 9 oktober is de Valpreventieweek. VeiligheidNL organiseert deze week elk jaar om aandacht te vragen voor de risico’s en het voorkomen van vallen. Dit jaar staat in het teken van het motiveren van mensen voor valpreventie. Want alleen als mensen zelf gemotiveerd zijn, zullen zij interventies om valongelukken te voorkomen accepteren. En dat is heel belangrijk. Zo kunnen namelijk zowel fysieke als mentale klachten worden tegengegaan én worden veel zorgkosten bespaard.
Waarom valt de een vaker dan de ander?
Niet alle mensen vallen even vaak. Er zijn een aantal factoren die het risico op vallen verhogen. Zo speelt gedrag en leefstijl een rol, omdat een actieve levensstijl valongelukken voorkomt. Ook kunnen omgevingsfactoren, zoals een drempel of tapijt, het risico op vallen verhogen. Daarnaast spelen biologische factoren mee. Door verminderde spierkracht kun je vaker vallen. Vooral ouderen lopen een hoog risico om vaak te vallen. Bijvoorbeeld omdat ze vaker duizelig zijn of minder evenwichtsgevoel hebben.
De gevaren van vallen
Als je valt, kan dat zorgen voor letsel. Dat leidt tot pijn en verminderde zelfredzaamheid. Zo word je misschien minder mobiel. Maar ook mentaal kan vallen negatieve gevolgen hebben. Zo zijn veel mensen die gevallen zijn, bang om nog een keer te vallen. Die angst kan ze tegenhouden om bepaalde activiteiten te ondernemen. Samengenomen leidt dit tot een verminderde kwaliteit van leven. Bovendien kost vallen de maatschappij veel geld, omdat zorgkosten van valongelukken snel op kunnen lopen.
Valpreventie
Valpreventie draait om het aanpakken van risico’s die vallen veroorzaken. Daardoor voorkom of verminder je valongelukken en verbetert je kwaliteit van leven. Helaas krijgen weinig mensen valpreventieve zorg. Het doel van de Valpreventieweek is dan ook om bewustwording over valpreventie te vergroten en om kennis te verspreiden onder zorgprofessionals. Zo kunnen mensen gemotiveerd worden om valpreventieve zorg te accepteren.
De zorg bij valpreventie bestaat uit 3 stappen:
- Een test om te bepalen of iemand een hoog risico heeft om te vallen
- De oorzaken van dat hoge risico analyseren, zoals verminderde spierkracht of evenwicht
- Advies op maat om het valrisico te verkleinen, zoals een trainingsprogramma
Effectieve interventies bij valpreventie
VeiligheidNL focust zich ook op het ontwikkelen van effectieve interventies om valongelukken te voorkomen. Er zijn verschillende risico’s die ervoor kunnen zorgen dat je valt. Gelukkig zijn er daarom ook verschillende interventies die die risico’s kunnen wegnemen. We zetten 6 tips op een rijtje:
- Train je evenwicht en spierkracht: doe bijvoorbeeld thuis oefeningen of volg een trainingsprogramma bij een fysiotherapeut.
- Controleer je medicijnen: sommige medicijnen veroorzaken een duizelig of slaperig gevoel. Of ze zorgen voor slappe spieren of een trage reactie. Dat kan ervoor zorgen dat je vaker valt. Het is daarom aan te raden dit met je huisarts te bespreken.
- Eet lekker en gezond: zo krijg je goede bouwstoffen binnen voor sterke spieren en botten en krijg je soepele gewrichten.
- Controleer je ogen: goed zien zorgt ervoor dat je betere balans hebt.
- Draag goed passende schoenen: een schoen die goed zit verkleint de kans op een val. Ook hulpmiddelen, zoals een wandelstok, gaan valongelukken tegen.
- Maak je huis veilig: veel valongelukken gebeuren thuis. Kleine aanpassingen kunnen het risico op vallen al aanzienlijk verkleinen. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende verlichting, leg een antislipmat onder vloerkleden, verwijder drempels en maak de trap vrij van obstakels.
Voor iedereen verschillende interventies effectief
Belangrijk bij de interventies is dat mensen die een verhoogd risico lopen om te vallen een passende oplossing aangeboden krijgen. En dat zorgverleners ze blijven begeleiden en ondersteunen, zodat ze vol kunnen houden. Niet voor iedereen werkt dezelfde valpreventieve zorg. Dat komt omdat bij iedereen andere risicofactoren een rol spelen. Bovendien is motivatie erg belangrijk. Schaamte of onrealistische verwachtingen kunnen iemand tegenhouden om interventies te accepteren. Het is daarom heel belangrijk dat mensen worden betrokken bij het bepalen van geschikte valpreventieve zorg.