Valpreventieweek: waarom is preventie belangrijk?
Bewegen met reuma kan soms lastig zijn. Zeker wanner je bang bent om te vallen. Van 2 tot en met 10 oktober staat de Valpreventieweek op de agenda. Jaarlijks focussen we in deze week op valrisico’s en hoe je deze kunt voorkomen. Wil jij weten wat je kunt doen om niet te vallen? Lees dan onze tips.
Vallen
Waarom sommige mensen vaker vallen dan anderen, hangt af van verschillende factoren. Gedrag en leefstijl spelen een rol, aangezien een actieve levensstijl valongelukken kan voorkomen. Omgevingsfactoren, zoals obstakels in huis, kunnen het risico op vallen verhogen. Daarnaast kunnen biologische factoren een rol spelen, zoals verminderde spierkracht of een verminderd evenwichtsgevoel wanneer je ouder bent.
De gevolgen van vallen
De gevolgen van vallen zijn groot. Letsel leidt tot pijn en verminderde zelfredzaamheid. Ook maak je je zorgen. Je bent bang om opnieuw te vallen. Dit kan resulteren in een verminderde kwaliteit van leven. Ook zorgen al die valpartijen voor een behoorlijke kostenpost. Niet alleen voor de maatschappij, maar ook voor jezelf.
Valpreventie
Valpreventie richt zich op het aanpakken van het risico om te vallen. De Valpreventieweek wil mensen bewust maken om de kennis over valpreventie te vergroten.
De zorg bij valpreventie omvat drie stappen:
- Het bepalen van je risico op vallen
- De analyse van de oorzaken van je risico op vallen zoals verminderde spierkracht
- Het verstrekken van op maat gemaakt advies om je valrisico te verminderen (zoals een specifiek trainingsprogramma).
Tips tegen vallen
VeiligheidNL zet zich in om valongelukken te voorkomen. We zetten 6 tips op een rijtje:
- Train je evenwicht en spierkracht: doe bijvoorbeeld thuis oefeningen of volg een trainingsprogramma bij een fysiotherapeut.
- Controleer je medicijnen: sommige medicijnen veroorzaken een duizelig of slaperig gevoel. Of ze zorgen voor slappe spieren of een trage reactie. Dat kan ervoor zorgen dat je vaker valt. Het is daarom aan te raden dit met je huisarts te bespreken.
- Eet lekker en gezond: zo krijg je goede bouwstoffen binnen voor sterke spieren en botten en krijg je soepele gewrichten.
- Controleer je ogen: goed zien zorgt ervoor dat je betere balans hebt.
- Draag goed passende schoenen: een schoen die goed zit verkleint de kans op een val. Ook hulpmiddelen, zoals een wandelstok, gaan valongelukken tegen.
- Maak je huis veilig: veel valongelukken gebeuren thuis. Kleine aanpassingen kunnen het risico op vallen al Zorg bijvoorbeeld voor voldoende verlichting, leg een antislipmat onder vloerkleden, verwijder drempels en maak de trap vrij van obstakels.
Valpreventie die past bij jou
Mensen die een verhoogd risico lopen om te vallen, moeten een passende oplossing aangeboden krijgen. Zorgverleners blijven daarom betrokken om continue ondersteuning te bieden,. Niet alle valpreventie zorg heeft voor iedereen hetzelfde effect. Motivatie speelt hierbij een belangrijke rol. Ook is het belangrijk dat mensen zich actief opstellen bij het kiezen van geschikte valpreventie.
Nationale Ouderendag
Nationale Ouderendag valt ook binnen de Valpreventieweek. Het Ouderenfonds zet zich op deze dag onder andere in voor mobiliteit onder ouderen. Dit initiatief benadrukt het belang van bewegingsvrijheid voor ouderen. Het behouden van controle over je sociale leven en sociale activiteiten staat hierbij voorop. Een goede mobiliteit vermindert je risico op vallen.