Vakantie en echt ontspannen
Vakantie is een heerlijke periode. Je hebt plannen gemaakt om er even helemaal tussenuit te gaan, om helemaal te ontspannen en los te komen van de alledaagse beslommeringen. Maar éénmaal op de vakantieplek aangekomen blijkt ontspannen toch vaak lastiger dan je van te voren gedacht had.
Onrust in je hoofd
De onrust zit nog in je hoofd en in je lijf en gedachten over je werk gaan nog door je hoofd. Je lichaam is nog in de actiestand en je hebt toch een paar dagen nodig om tot rust te komen en echt te kunnen ontspannen.
9 tips om ervoor te zorgen dat je vakantie ook daadwerkelijk ontspannen is
Hieronder zijn negen tips om ervoor te zorgen dat je op vakantie ook echt kunt gaan ontspannen!
- Ritme van thuis aanhouden
Houd tijdens de eerste vakantie dagen je ritme van thuis aan. Sta op de gewone tijd op en ga op je gebruikelijke tijd naar bed. Als je op vakantie bent dan verlang je misschien naar uitslapen en laat naar bed gaan. Hiermee gooi je bio-ritme om en dat vind je lijf onprettig, zeker als je vermoeid bent. Een stabiel slaapschema zal je eerder een uitgerust en energiek gevoel geven.
- Bewegen, zeker aan het begin van de vakantie
Niks doen lijkt heerlijk om je te ontspannen maar het werkt vaak niet. Doordat er nog veel stresshormonen in je lichaam aanwezig zijn voel je je onrustig in het begin van de vakantie. Ga lekker wandelen in de natuur of maak een fietstocht. Hierdoor komt er serotonine vrij en dat geeft je een goed gevoel. Ons lichaam is erop gebouwd om te bewegen en zich hierdoor goed te voelen. En wanneer je in de natuur bent, kom je ook nog eens vanzelf tot rust.
- Werk loslaten
Laat je werk echt achter en laat je laptop thuis. Om volledig te kunnen ontspannen op vakantie is het noodzakelijk om je werk volledig los te laten. Check en beantwoord geen mail. Wanneer je je werk niet volledig los laat tijdens je vakantie profiteer je minder van de voordelen.
Laat collega’s en klanten op tijd weten dat je op vakantie bent en zorg ervoor dat ze bij noodgevallen een collega kunnen bellen. Jouw vervanger kan belangrijke zaken voor je afhandelen. Onbereikbaar zijn hoort ook bij vakantie. Het werk loslaten is een kwestie van willen, het draait echt wel door zonder jou.
- Dingen alleen doen
Doe tijdens de vakantie ook dingen alleen, iets wat jij echt leuk vindt. Blijf bijvoorbeeld nog even alleen aan het zwembad liggen, drink een drankje op een terrasje of maak een wandeling. En voel je hierover vooral niet schuldig of egoïstisch. Vakantie is ook bedoeld om dichter bij jezelf te komen.
- Stilstaan bij jouw leven
Sta tijdens vakantie eens stil bij je leven. Wat is belangrijk voor jou? Waar ben je tevreden over en wat wil je anders? Welke mensen zijn belangrijk voor je en besteed je daar genoeg aandacht aan? Vakantie is een mooie periode om de balans op te maken. Door de ontspanning is je hoofd rustiger en ontstaan er nieuwe creatieve ideeën. Ineens kan duidelijk zijn wat je nu echt wilt.
- Niet te hoge verwachtingen en eisen hebben
Velen hebben de verwachting dat vakantie leuk moét zijn. Toch ontstaan vaak tijdens de eerste dagen irritaties. Opgekropte gedachten en gevoelens krijgen nu de ruimte om naar boven te komen. Geef elkaar de ruimte en tijd om af te kicken van het werkritme en de drukte. Op vakantie is er meer tijd om dingen uit te spreken dan dat je thuis bent in de drukte van alle dag. Snap van jezelf dat je irritatie kunt voelen en neem jezelf minder serieus. Dan kun je meer om jezelf lachen.
- Probeer in het hier en nu te zijn
Waarneming en stemming hangen nauw samen. Neem met aandacht waar, kijk en luister met aandacht naar je omgeving. Verwonder je. Kijk naar de ondergaande zon, voel het zeewater aan je voeten kabbelen en neem het landschap in je op. Dit ontspant je en geeft je direct een goed gevoel. Geniet van een drankje op een terrasje en kijk om je heen. Het zijn deze kleine dingen die het grootste geluk brengen en ze blijven je het langste bij. Bewaar deze momenten bewust om ze thuis, als het even tegen zit, te herinneren. Zo voel je je twee keer goed over hetzelfde. Meer in het hier en nu zijn, kan ook met mindfulness (zie onderaan dit nieuwsbericht).
- Niet teveel willen zien
Je bent een paar weken op vakantie en wilt ook veel zien, vaak teveel voor die paar weken. Dat heeft tot gevolg dat je na een vakantie vermoeider bent dan ervoor. Ga in je vakantie regelmatig even lekker (aan het zwembad) zitten en pak rustig de tijd om te relaxen, een boek te lezen, muziek te luisteren.
- Eerst bijkomen na je vakantie
Denk voor je vakantie alvast na over je terugkomst. Plan tijd in om nog even rustig bij te komen van je vakantie. Zorg ervoor dat je tijd hebt om te herstellen van je jetlag voor je weer aan de slag moet. Tijd om even de was te doen, spullen op te ruimen, rustig je post door te nemen. Zo zorg je ervoor dat je niet direct in de stress schiet, zodra je terug bent.
Mindfulness en meer ontspannen
Om meer in het hier en nu te leven, kun je ook mindfulness proberen toe te passen in het dagelijks leven en op vakantie. Mindfulness betekent dat je aanwezig bent in het hier en nu. Veel mensen zijn met hun gedachten bij het verleden of de toekomst. Daardoor zitten ze veel in hun hoofd en missen ze wat er op dit moment gebeurt. Je mist de kleine en mooie dingen, zoals het genieten van een kop koffie. Mindfulness leert je om bewust te zijn van het hier en nu. Je wordt bewust van je gedachten, emoties, en hoe je lichaam voelt. Je accepteert jezelf en het leven zoals het is. Dat geeft rust.
Mindfulness en reuma
Mindfulness kan erg nuttig zijn voor mensen met chronische pijn, zoals bij reuma. Je krijgt namelijk meer rust in je hoofd en richt je op de goede dingen in het leven. Je leert om je pijn te accepteren. Zonder erover te oordelen of het te willen veranderen. Daardoor kom je beter in je vel te zitten en kun je meer genieten van het leven. Mindfulness zou je daarom kunnen helpen om te gaan met je reuma.
Reuma, stress en vermoeidheid
Reuma kan stress en vermoeidheid veroorzaken. Daardoor krijg je misschien extra pijnklachten. Mindfulness kan helpen om stress en vermoeidheid te leren herkennen. Doordat je bewuster wordt van je lichaam, weet je beter wanneer je fysiek een grens bereikt. Deze grens kun je dan in het dagelijks leven herkennen en bewaken. Hierdoor raak je minder snel vermoeid of overbelast. Maar dan moet je wel naar jezelf luisteren. Dat vraagt om zelfcompassie. Wees er voor jezelf als je het moeilijk hebt. En zorg goed voor jezelf. Dat is ook waar mindfulness om draait.
Cursus mindfulness
Als je graag met mindfulness aan de slag wil, kun je op zoek gaan naar een coach. Soms worden cursussen aan bepaalde groepen gegeven. Als je reuma hebt kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar een cursus voor mensen met reuma. Daarnaast is het goed om erop te letten dat de coach is aangesloten bij de beroepsvereniging: de Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland (VMBN). Ook kun je vragen wat er precies in de cursus aan bod komt. Dan kun je bekijken of dit bij jou past.
Bronnen:
Reuma en mindfulness – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
GGZnieuws – Tien tips om te ontspannen tijdens jouw vakantie.