Pneumokokken zijn bacteriën die in de neus-keelholte voorkomen en die normaal gesproken bij gezonde mensen geen ziekte veroorzaken. Jonge kinderen, volwassenen ouder dan 60 jaar en mensen met een verminderde weerstand of co morbiditeit daarentegen lopen een verhoogd risico omdat zij vatbaarder zijn voor ziekte veroorzaakt door de pneumokok. Vaccinatie wordt aanbevolen voor volwassenen vanaf 60 jaar of met een verminderde afweer.
Pneumokokken-longontsteking is het meest voorkomende ziektebeeld bij 60-plussers en kan leiden tot een aanzienlijke ziektelast. Bij mensen met een verminderde weestand kan de pneumokok een longontsteking, bijholteontsteking of oorontsteking veroorzaken. Daarnaast kan infectie met de pneumokok leiden tot een ernstige longontsteking, bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking.
Vaccinatie tegen pneumokokken
Om volwassenen beter te beschermen tegen ziekte veroorzaakt door pneumokokken adviseert de Gezondheidsraad volwassenen ouder dan 60 jaar of met een verminderde afweer te vaccineren. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat vaccinatie, sterfte en ziektelast veroorzaakt door pneumokokken aanzienlijk verlaagt.
Kom ik in aanmerking voor pneumokokkenvaccinatie?
De overheid is voornemens om in 2020 te starten met een nationaal vaccinatieprogramma voor 60-plussers. Valt u binnen dit programma, dan krijgt u automatisch een oproep en is vaccinatie gratis. Vaccinatie wordt aanbevolen voor volwassenen vanaf 60 jaar of met een verminderde afweer.
Kan ik ook gevaccineerd worden als ik ouder of jonger ben dan 60 jaar?
Ja, dat kan. U zult zelf een afspraak moeten maken bij uw (huis)arts. Ook kunnen er kosten aan de vaccinatie verbonden zijn omdat u niet binnen het nationale vaccinatieprogramma valt. Mogelijk vergoedt uw zorgverzekeraar (een deel van) de kosten. Kijk hiervoor in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering of neem contact op met uw zorgverzekeraar.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie ook in de folder.