Reumazorg Nederland is betrokken bij de uitvoer van een wetenschappelijke studie naar communicatie bij Samen Beslissen. Wij nodigen graag patiënten met reuma uit om aan deze studie deel te nemen. Wanneer u aan deze studie deelneemt, krijgt u een video te zien van een gesprek tussen een arts en een patient. De arts vertelt in deze video over verschillende mogelijke behandelingen. Wij vragen u de video te bekijken en hierover een aantal vragen te beantwoorden. Het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) zal de resultaten van deze studie gebruiken om het onderwijs aan studenten geneeskunde en trainingen voor zorgverleners te verbeteren.
Waarom deze studie?
Wij onderzoeken of de manier waarop artsen vertellen over behandelopties, een invloed heeft op samen beslissen met de patiënt. We hebben een video gemaakt van een gesprek tussen een arts en een patiënt. Daarin vertelt de arts over verschillende mogelijke behandelingen. We vragen deelnemers zich in te beelden dat zij de patiënt in de video zijn. Dan bekijken de deelnemers de video en vragen we hen hierover een aantal vragen te beantwoorden.
Het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) zal de resultaten van deze studie gebruiken om het onderwijs aan studenten geneeskunde en trainingen voor zorgverleners te verbeteren.
Deelname aan de studie
Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan de Communicatie bij Samen Beslissen studie. Leest u de informatie in dit bericht zorgvuldig door voordat u een beslissing neemt. Aarzel niet om vragen te stellen als iets niet duidelijk is, voordat u een definitieve beslissing neemt. U vindt onze contactgegevens aan het eind van deze email.
Wat houdt de studie voor u in?
U kunt deelnemen door op de onderstaande link te klikken. Vervolgens krijgt u een aantal vragen over uzelf. Dan krijgt u een korte video te zien. Wij vragen u uzelf in te beelden dat u de patiënt in de video bent en goed op te letten hoe de arts informatie geeft over de behandelmogelijkheden. Daarna vragen wij u vragen te beantwoorden over de video. De video duurt ongeveer 4 minuten en het invullen van de vragenlijst ongeveer 45 minuten. In totaal bent u dus ongeveer 50 minuten bezig met dit onderzoek.
Klik hier voor deelname aan het onderzoek.
Gebruik en bewaren van uw gegevens
Voor dit onderzoek verzamelen, gebruiken en bewaren wij gegevens over uw geslacht, geboortejaar, opleidingsniveau en uw gezondheid. Dit is nodig om de vragen die in dit onderzoek worden gesteld te kunnen beantwoorden en de resultaten te kunnen publiceren. Wij vragen voor het gebruik van uw gegevens uw toestemming.
Vertrouwelijkheid van uw gegevens
Om uw privacy te beschermen worden a uw gegevens vertrouwelijk behandeld en opgeslagen onder een code. Uw gegevens zijn alleen bekend bij de onderzoekers. Ook in publicaties over het onderzoek zijn de gegevens niet tot u te herleiden.
Bewaartermijn gegevens
Uw gegevens moeten 15 jaar worden bewaard op de onderzoekslocatie.
Bewaren en gebruik van gegevens voor ander onderzoek
Uw gegevens kunnen na afloop van dit onderzoek ook nog van belang zijn voor ander wetenschappelijk onderzoek naar samen beslissen. Daarvoor zullen uw gegevens 15 jaar worden bewaard. U kunt op het toestemmingsformulier aangeven of u hier wel of niet mee instemt. Indien u hier niet mee instemt, kunt u gewoon deelnemen aan het huidige onderzoek.
Intrekken toestemming
Wij hopen natuurlijk dat u wilt meedoen aan onze studie. U bent helemaal vrij om daar zelf een beslissing over te nemen. Als u mee wilt doen, dan vragen wij u online toestemming te geven voor deelname. Hiermee geeft u aan dat u voldoende informatie heeft gekregen en dat u mee wilt doen aan de studie. U hoeft geen reden te geven als u niet mee wilt doen. U kunt uw toestemming voor gebruik van uw gegevens altijd weer intrekken. Dit geldt voor dit onderzoek en ook voor het bewaren en het gebruik voor eventueel toekomstig onderzoek. Ook ná het geven van uw toestemming, heeft u altijd het recht om te stoppen met de studie. De gegevens die wij hebben verzameld tot het moment dat u uw toestemming intrekt worden nog wel gebruikt in het onderzoek.
Meer informatie
Als u nog vragen heeft, neemt u dan gerust contact op met de contactpersoon voor deze studie, Mw. Aubry Leiwakabessy. U kunt haar bellen op 071- 5264574 of e-mailen naar: [email protected].
Met vriendelijke groet, namens het hele onderzoeksteam,
Mw. Dr. A.H. Pieterse, projectleider
Mw. Prof. dr. A.M. Stiggelbout, projectleider
Subsidie voor dit onderzoek is verleend door ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie.