Urinezuur verlagende therapie al starten tijdens een jichtaanval?
Urinezuur verlagende therapie is effectief voor het behandelen van jicht. Maar wat is het beste tijdstip om met deze therapie te starten? Onderzoekers verzamelden gegevens uit eerder onderzoek om te kijken of het effectiever is om al tijdens een jichtaanval de behandeling te starten.
Jicht is een vorm van reuma en wordt veroorzaakt door een te veel aan urinezuur in het bloed. Dat overschot van urinezuur kan leiden tot urinezuurkristallen, die zich in of rond een gewricht kunnen ophopen. Het lichaam wil deze kristallen opruimen. Daardoor kan je een plotselinge aanval van ontstekingen krijgen in je gewricht of gewrichten; een jichtaanval. Met urinezuur verlagende medicatie kan je de hoeveelheid urinezuur in je bloed verlagen. Vooral op de langere termijn blijkt deze medicatie effectief om nieuwe jichtaanvallen te voorkomen.
Discussie over start urinezuur verlagende medicatie
Ondanks dat urinezuur-verlagende therapie effectief is voor jicht, blijft het tijdstip van het starten van deze therapie onderwerp van discussie. Internationale richtlijnen voor jichtbehandeling geven verschillende adviezen over dit tijdstip. De EULAR-richtlijn geeft hierover geen specifiek advies. De British Society of Rheumatology meldt dat je het beste met medicatie kunt wachten totdat de jichtaanval is opgelost. De richtlijn van het American College of Rheumatology adviseert daarentegen om al tijdens een jichtaanval met urinezuur verlagende therapie te starten. Wanneer je start tijdens een jichtaanval, zou je als patiënt namelijk extra gemotiveerd zijn om je medicatie ook na je jichtaanval trouw te blijven gebruiken.
Onderzoek naar start medicatie tijdens jichtaanval
Een groep onderzoekers uit Nieuw Zeeland, Thailand, China en het Verenigd Koninkrijk verzamelde gegevens uit eerder onderzoek om te kijken of het effectiever is om al tijdens een jichtaanval de behandeling te starten. De resultaten suggereren dat het starten van urinezuur verlagende medicatie tijdens een jichtaanval geen invloed heeft op de ernst van de aanval. Ook zou direct starten geen invloed hebben op de duur van de aanval of het risico op terugkerende aanvallen in de daaropvolgende 28 tot 30 dagen. De onderzoeken die de onderzoekers gebruikten voor hun analyses hadden echter een gering aantal deelnemers. Ook zijn de bevindingen mogelijk niet van toepassing op mensen met tofische jicht of mensen die naast jicht ook een nierziekte hebben.
Belang van een persoonlijke benadering
Meer onderzoek is nodig om meer betrouwbare uitspraken te kunnen doen. Het blijft belangrijk om per persoon met jicht te kijken wat het beste tijdstip is om te starten met urinezuur verlagende therapie.
Meer lezen?
- An updated systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials on the effects of urate-lowering therapy initiation during a gout flare – ScienceDirect
- Informatie over jicht – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Terugblik: Webinar over jicht – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Informatieve video’s over jicht – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Ervaring met jicht: Ferro’s verhaal – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland